Quantcast
ŠalyjeVerslasŪkininkų žiniosTechnikos kiemasSodybaPatarimaiKultūraSveikata Regionai
Bendruomenės
Dievo žodis
Konkursai
Kultūra
Langas
Moters pasaulis
Naujienos
Nuomonės
Patarimai
Šalyje
Sodyba
Sveikata
Technikos kiemas
Ūkininkų žinios
Verslas
Regionai
Alytaus
Kauno
Klaipėdos
Marijampolės
Panevėžio
Šiaulių
Tauragės
Telšių
Utenos
Vilniaus
Rubrika
Ar grybus valgyti sveika?

„Ar naudinga valgyti grybus? Esu girdėjęs, kad tai sunkus maistas. Ar reikėtų jų vengti?“ – klausia Vytautas iš Kėdainių.

Atsako vaistininkė Kristina Staivė.

Kristina Staivė

Grybuose yra naudingų aminorūgščių ir baltymų, tačiau jie neturėtų būti pagrindinis patiekalas. Grybus reikėtų valgyti labai saikingai, geriausia – šaukštelį ar du šalia pagrindinio maisto, kaip garnyrą. Prisivalgę grybų apkrauname kepenis ir visą virškinamąjį traktą, o žmogui, vartojančiam daug vaistų, nuo didesnio grybų kiekio netgi gali kilti kasos uždegimas.

Grybų patiekalų reikia vengti cukriniu diabetu sergantiems žmonėms, turintiems pažeistą kasą, nors kartą sirgusiems pankreatitu ar neturintiems tulžies pūslės, taip pat nereikėtų grybais piktnaudžiauti vaikams ir nėščiosioms.

Visiems kitiems atsisakyti grybų tikrai nebūtina, bet reikėtų stengtis nevalgyti jų vakare, ruošti kuo sveikiau, vengti grybų derinių su riebiais patiekalais, alkoholiu.

Jei suvalgę grybų pasijutote blogai, svarbiausias patarimas – nedelsti ir nelaukti, kol savaime pagerės. Jei suvalgius grybų po kelių valandų ėmė pykinti, atsirado bendras silpnumas, pilvo skausmas, pradėjote viduriuoti ar karščiuoti, tai yra gana ryškūs pirmieji apsinuodijimo simptomai.

Pirmoji pagalba apsinuodijus – aktyvinta anglis, kuri sutraukia toksinus ir labai daug skysčių. Atminkite, kad „angliuką“ reikia vartoti pagal žmogaus kūno masę, viena įprasta tabletė atitinka 10 kilogramų žmogau svorio, o prieš vartojant ją reikia sutrinti arba sukramtyti.

Jei praėjus 15–20 min. nuo angliuko suvartojimo savijauta nepagerėjo, rekomenduojama gerti daug skysčių, sukelti vėmimą, kad išvalytume skrandį ir kuo skubiau kreiptis į sveikatos specialistus.

Norint išvengti apsinuodijimų, svarbu į pintinę dėti tik gerai atpažįstamus grybus, atidžiai perrinkti vaikų ar senyvo amžiaus žmonių surinktus grybus, vengti peraugusių ar senėjimo požymių turinčių grybų.

Kadangi apsinuodijimą sukelti gali ne tik nuodingi, bet ir netinkamai paruošti valgomieji grybai, antra svarbi taisyklė – iš miško parsineštą laimikį prieš valgant būtina gerai termiškai apdoroti ir, geriausia, suvalgyti tą pačią dieną.

Rekomenduojami video