Asmeninio archyvo nuotr.

Smulkiuosius ūkius pasiekianti parama jau ne vienam ūkininkui suteikė galimybes tvirčiau atsistoti ant kojų ir augti. Šalčininkų rajone ekologiškai ūkininkaujanti Anželika Kedar nenustoja džiaugtis, kad gautomis paramos lėšomis modernizavo savo nedidelį, bet produktyvų ūkį, iš kurio įvairi produkcija pasiekia sostinės gyventojus.

Moteris keliolika metų gyveno Izraelyje ir dirbo tenykščiame natūriniame ūkyje. Dabar savo patirtį pritaiko Lietuvoje.
Kuria gamtai draugiško ūkininkavimo oazę
Iš Baltarusijos į Lietuvą gyventi atsikėlusi moteris Šalčininkų rajone įsigytą apleistą sodybą pavertė ekologiško ir gamtai draugiško ūkininkavimo oaze. Ji prijaučia vadinamajam permakultūros judėjimui, kurio filosofija yra paremta tiesioginiu natūralių gamtos procesų kopijavimu, ir tai bando pritaikyti savo aplinkoje.
A. Kedar ūkis visai nedidelis – vos 3,5 hektaro, kur įsitenka pievos ir ganyklos keliolikai ožkų ir trims arkliams, šiltnamiuose ir laukuose auginamos įvairios daržovės, žalumynai ir prieskoniniai augalai. Tokiame ūkyje daug rankų darbo, tad bet kokia technika palengvina ūkininkavimą. Ūkininkė jau pasinaudojo minėta parama ir, pridėjusi savo lėšų, įsigijo nedidelį traktorių. Metų pabaigoje planuoja dar įsigyti priekabą ir plūgus.
Asmeninio archyvo nuotr.

Asmeninio archyvo nuotr.

Ekologinio ūkininkavimo mokėsi Izraelyje

Moters ūkis nedidelis, bet sumaniai ūkininkaudama ji priaugina ir prigamina įvairios ekologiškos produkcijos, kurią tiekia ekologiškomis prekėmis prekiaujančioms parduotuvėms, elektroninei prekybai, gauna privačių užsakymų ir kt.
Ūkininkė sakė turinti Izraelyje įgytos ekologinio ūkininkavimo patirties. Šioje šalyje ji gyveno keliolika metų, dirbo apie šešiasdešimt metų veikiančiame ekologiniame ūkyje, kur pasisėmė ekologinio ūkininkavimo paslapčių, išmoko gaminti ekologišką alyvuogių aliejų ir vynuogių vyną, spausti sūrius.
Jų gamybos subtilybių mokėsi ir Prancūzijoje. Sukauptą nemažą patirtį dabar nori pritaikyti savo ūkyje. Šiemet ketina vartotojams pasiūlyti ožkų sūrių. Iki šiol juos gamino tik savo reikmėms ir svečiams pavaišinti.
Ji pati mėgsta delikatesinius sūrius ir įvairius žalumynus bei prieskonius, tad ir kitiems to nori pasiūlyti. „Man patinka Lietuvos gamta, kur gyvenu yra puikios erdvės kūrybai. Mėgstu eksperimentuoti savo ūkyje, išbandau netradicinius ūkininkavimo būdus. Prijaučiu permakultūrai, yra toks judėjimas, pagal kurį reikia sudaryti tinkamas sąlygas, kad biosistema pati atsikūrinėtų“, – aiškino netradiciškai ūkininkaujanti nedidelio ūkio savininkė.