Quantcast
ŠalyjeVerslasŪkininkų žiniosTechnikos kiemasSodybaPatarimaiKultūraSveikata Regionai
Bendruomenės
Dievo žodis
Konkursai
Kultūra
Langas
Moters pasaulis
Naujienos
Nuomonės
Patarimai
Šalyje
Sodyba
Sveikata
Technikos kiemas
Ūkininkų žinios
Verslas
Regionai
Alytaus
Kauno
Klaipėdos
Marijampolės
Panevėžio
Šiaulių
Tauragės
Telšių
Utenos
Vilniaus
Rubrika
Kaip laikyti svogūnus?

„Šiais metais užsiauginome daug svogūnų. Deja, netrukus roputės pradėjo gesti. Ką padarėme ne taip, kaip reikia atsirinkti svogūnus ir juos saugoti?“ – klausia Svetlana iš Kauno r.

Atsako agronomė Danutė Ruseckienė

Vasaros dabar tokios, kad augalai priversti arba skursti, nes būna šalta, arba leipti iš karščio. Daržininkai žino, kad augimo metu esant didelei temperatūros kaitai svogūnai blogiau laikosi. Ne vienas pastebėjo, kad, prapjovus, regis, sveiką svogūną, jo viduje būna keli rudi žiedeliai. Nesunkiai galima atspėti, kad tuo metu, kai jis formavosi, buvo lietingi orai, o vėliau staigiai atšilo ir augalas augo toliau. Jei norima laikyti svogūnus ilgesnį laiką, reikėtų labai rūpestingai perrinkti visą derlių. Svogūnų galvos turi būti švarios, kietos ir padengtos sausa bei glotnia luobele. Juos geriausia laikyti kambario temperatūroje, tamsioje ir gerai vėdinamoje vietoje. Aitresni svogūnai išsilaiko ilgiau, nes aitrumą suteikiančios medžiagos yra ir geri konservantai. Vadinamieji salotiniai, desertiniai, malonaus skonio svogūnai laikosi daug blogiau. Juos reikėtų suvartoti kuo greičiau.

Svogūnus reikia laikyti toliau nuo bulvių, nes jos skleidžia etileno dujas ir sugeria drėgmę.

Nuo neigiamų aplinkos veiksnių svogūno ropelę gerai apsaugo labai glaudžiai susluoksniuoti, nepažeisti viršutiniai sausi lukštai. Įvairių rūšių svogūnų sudėtyje yra 65–90 proc. vandens ir 2–6 proc. angliavandenių. Netinkamai juos laikant, kaip tik šios savybės sudaro puikias sąlygas įvairiems mikroorganizmams veistis.

Saikingas tręšimas svogūnų laikymui įtakos neturi.

Ropiniai svogūnai sušąla –2–3°C temperatūroje, todėl labai svarbu, kad patalpose, kuriose jie saugomi, temperatūra būtų ne žemesnė kaip 0–3°C. Laikant šiltai – + 18–22°C temperatūroje, svogūnų ropelės taip pat neblogai išsilaiko, tik gyvybiniai procesai jose vyksta daug intensyviau, todėl gali greičiau sudygti. Laikant žemoje temperatūroje, svogūnai prieš laiką nesudygsta ir nesuserga puviniu.

Reikia žinoti, kad kuo ilgiau svogūnai laikomi žemoje temperatūroje, tuo vėliau ir smulkesni užauga jų laiškai.

Santykinis oro drėgnumas taip pat turi įtakos. Sausas oras, kaip ir žema temperatūra, trukdo ligoms plisti, tačiau iš svogūnų išgaruoja daugiau vandens. Todėl oro drėgnumą reikia derinti su temperatūra. Laikant šiltai, oras turi būti sausesnis, o šaltai – drėgnesnis.

Svogūnus galima laikyti supylus į retas pintines ar dėžes su grotelėmis; galima laikyti kiekvieną ropelę sudėjus į kiaušiniams pervežti skirtas kartonines dėžutes. Patalpos turi būti tamsios, gerai vėdinamos.

Nuo seno kaime svogūnai buvo laikomi supinti į pynes. Netgi mieste patogu juos taip laikyti, tik reikia kabinti kaip galima vėsesnėje vietoje.

 

 

Rekomenduojami video