Quantcast
ŠalyjeVerslasŪkininkų žiniosTechnikos kiemasSodybaPatarimaiKultūraSveikata Regionai
Bendruomenės
Dievo žodis
Konkursai
Kultūra
Langas
Moters pasaulis
Naujienos
Nuomonės
Patarimai
Šalyje
Sodyba
Sveikata
Technikos kiemas
Ūkininkų žinios
Verslas
Regionai
Alytaus
Kauno
Klaipėdos
Marijampolės
Panevėžio
Šiaulių
Tauragės
Telšių
Utenos
Vilniaus
Rubrika
Kasdienybės prieskonis – druska. Ar ne per daug jos vartojame?

Pasaulinė sveikatos organizacija įspėja atsakingai vartoti ne tik baltąja mirtimi vadinamą cukrų, bet ir kitą neatsiejamą kasdienybės prieskonį – druską. Jos rekomenduojama paros norma neturi viršyti vieno arbatinio šaukštelio – 5 gramų, mat ilgą laiką suvartojant per didelį druskoje esantį natrio kiekį, galima sulaukti reikšmingų sveikatos sutrikimų.

„Daugiausia druskos suvartojama su paruoštais pusgaminiais, rūkytais žuvies, mėsos, pieno gaminiais, konservuotais, marinuotais produktais, padažais. Patartina atidžiai sekti, ar neviršijote rekomenduojamos paros dozės, tai galite padaryti skaitydami ant produkto pateikiamą maistingumo lentelę ir kruopščiai skaičiuodami kiekį“, – sakė vaistininkė Jolita Skinderskienė.

Pasak ekspertės, didžiausias pavojus vartojant druską – per didelis natrio kiekis, kuris organizme kaupiasi. Todėl svarbu atsižvelgti, ar vartojami vaistai ir vitaminai, ypač tiems, kurie mėgsta valgyti sūriai, neturi nepageidaujamo poveikio, skatinančio natrio pasisavinimą.

„Vidutiniškai žmonės suvartoja dvigubai daugiau druskos nei rekomenduojama paros norma – 9 ar net 12 gramų, o tokiame kiekyje yra ir kelis kartus daugiau natrio, nei rekomenduojama, tai ir yra didžiausias pavojus. 5 gramai druskos yra rekomenduojama paros dozė – 2 gramai natrio. Per didelis natrio kiekis slopina ir net šalina iš organizmo kalį, o šių medžiagų disbalansas ilgainiui gali sukelti širdies ligas, skydliaukės sutrikimus ir insultą“, – teigė J.Skinderskienė.

Natrio perteklius organizme taip pat didina kraujospūdį, užlaiko organizme skysčius, skatina galūnių tinimą. Ilgainiui organizme gali vystytis kraujagyslių bei inkstų ligos, prasidėti organizmo dehidratacija, sutrikti širdies ritmas, augti antsvoris.

„Natrio pasisavinimą skatina vitaminas D, tad, jei papildomai vartojate šio vitamino preparatus ir ilgą laiką gaunate per daug natrio su druska, ši sąveika gali paskatinti hipernatremiją. Tuomet ims kamuoti pykinimas, apsinuodijimo simptomai ir visos natrio pertekliui būdingos sveikatos problemos“, – įspėjo specialistė.

Su maistu gauname daug įvairių naudingų ir nenaudingų medžiagų, ir, vartodami vitaminus ar mikroelementus papildomai, sustipriname ar susilpniname jų veikimą.

Kaip išvengti per didelio druskos kiekio:

  • nesūdykite maisto papildomai;
  • nenaudokite gausų druskos kiekį turinčių prieskonių mišinių (sultinio, „Vegetos“ ir pan.);
  • venkite sūrių padažų: sojų, žuvies ir pan.;
  • kuo daugiau gaminkite namuose arba valgykite šviežių vaisių ir daržovių;
  • skaitykite maisto gaminių maistines lenteles, sekite druskos kiekį;
  • jei mėgstate sūrų, aštrų maistą, pasitikrinkite, ar papildomai vartojami papildai ir vitaminai nesąveikauja su gaunamu natrio kiekiu;
  • rinkitės sveikesnę, mažiau natrio turinčią druską su jodu.

Rekomenduojami video