Asmeninio archyvo nuotr.

Per žiemą nusilpusį organizmą galime stiprinti natūraliomis motulės gamtos dovanomis. Ankstyvą pavasarį, kai žali augalai dar tik pradeda dygti, sveikatą stiprinti padeda ne tik beržų ir klevų sula, bet ir sprogstantys medžių pumpurai. Pasak žolininkų, medžių pumpuruose slypi didelės gyvybinės galios, daug naudingų mikroelementų bei vitaminų. Todėl vertėtų jų prisirinkti ir paskaninti salotas, sriubas, įmaišyti į trintų daržovių koktelius.

Liepų pumpurai

Paprastai arbatai renkami liepų žiedai, tačiau verta paragauti ir minkštų, išbrinkusių liepos pumpurų ar jaunų lapelių. Juos vertėtų rinkti nuo apatinių medžio šakų, kurios paprastai nekrauna žiedų. Liepos pumpurai yra malonaus, švelnaus skonio, jie ypač tinka tiems, kieno skrandis jautrus, kam padidėjęs skrandžio rūgštingumas, kas kenčia nuo gastrito.

Beržų pumpurai

Geriausiai pavasarį gerti beržų sulą, tačiau beržų pumpurai – tikra gamtos vaistinė. Jie kartaus skonio, todėl į salotas ar kokteilį dėkite vos kelis, žiupsnelį. Beržų pumpurų ir lapų preparatai (spiritinės trauktinės) vartojami kaip atsikosėjimą lengvinantys, šlapimo ir tulžies išsiskyrimą bei prakaitavimą skatinantys. Jais gydoma skrandžio ir dvylikapirštės žarnos opaligė, kepenų ligos. Beržo pumpurų nuoviru tinka skalauti plaukus – naikina pleiskanas, stiprina plaukų šaknis.

Juodųjų serbentų pumpurai

Tai tikra vitaminų bomba. Juose yra vitaminų B, E, K, P, folio rūgšties, karotino. O vitamino C juodųjų serbentų pumpuruose yra daugiau nei uogose. Šie pumpurai stiprina organizmą, slopina uždegiminius procesus, stabdo mikrobų ir grybelių vystymąsi, tinka aterosklerozės profilaktikai, gelbsti nuo galvos skausmo. Jie itin vertingi tuo, kad turi medžiagų, panašių į žmogaus antinksčių išskiriamus hormonus. Tad jų arbata padės tiems, kurie po šaltojo sezono tapo itin jautrūs, nervingi.

Šaltalankių pumpurai

Jeigu prie namų auga šaltalankis, retkarčiais vertėtų išgerti ir šio medžio pumpurų arbatos. Jų uogų sulauksime dar ne greitai, o lapuose yra vitamino C, B, PP, raugų, folio rūgšties. Ši organizmą stiprinanti arbata netinka padidėjus skrandžio rūgštingumui bei kraujospūdžiui.

Raugerškių pumpurai

Paprastojo raugerškio (barbariso) pumpurai ir lapai yra maloniai rūgštaus skonio, tad tinka dėti į salotas bei kokteilius. Raugerškyje esančios medžiagos pasižymi antimikrobiniu, priešuždegiminiu, kraujavimą stabdančiu veikimu, stiprina kraujagyslių sieneles, skatina tulžies ir šlapimo išsiskyrimą. Tinka gerti viduriuojant, pučiant pilvą.

Pušų pumpurai

Vien buvimas pušyne stiprina sveikatą – spyglių sakų aromatas gerina kvėpavimą, žadina kraujo apytaką. Pušų pumpuruose yra daug vitamino C ir karoteno, tačiau jų negalima vartoti sergant inkstų ir kepenų ligomis. Jei skauda sąnarius, labai naudinga pagulėti pušų ekstrakto gydomojoje vonioje. Badaujantys tremtiniai Sibire išgyveno virdami pušų spyglių bei pumpurų arbatą.

Aviečių pumpurai

Jeigu aviečių uogienė namuose jau pasibaigusi, vertėtų išsivirti aviečių šakelių arba pumpurų arbatos, kuri labiausiai tinka peršalus, sužvarbus. Joje esanti salicilo rūgštis slopina uždegimus, skatina prakaitavimą, mažina karščiavimą. Aviečių arbata tinka aterosklerozės profilaktikai, žadina apetitą, saugo nuo žarnyno infekcijų.

 

Parengė Valda Dagilė