Quantcast
ŠalyjeVerslasŪkininkų žiniosTechnikos kiemasSodybaPatarimaiKultūraSveikata Regionai
Bendruomenės
Dievo žodis
Konkursai
Kultūra
Langas
Moters pasaulis
Naujienos
Nuomonės
Patarimai
Šalyje
Sodyba
Sveikata
Technikos kiemas
Ūkininkų žinios
Verslas
Regionai
Alytaus
Kauno
Klaipėdos
Marijampolės
Panevėžio
Šiaulių
Tauragės
Telšių
Utenos
Vilniaus
Rubrika
Ši daržovė – vitaminų, skaidulų ir mineralų šaltinis

Ruduo – moliūgų metas. Dietologai ragina rudenį šią daržovę valgyti bent tris kartus per savaitę. Pasak jų – naudingosios moliūgo savybės sunkiai suskaičiuojamos – jis kupinas vitaminų, skaidulų ir mineralų, o taip pat gerina nuotaiką ir valo organizmą. O štai virtuvės šefai išduoda – moliūgas tampa nepakeičiamu produktu net ir prabangiausiuose šalies restoranuose.

Rudens karalius – moliūgas – jau užkariauja prekybos centrų ir turgų lentynas. Dietologai ragina šią itin naudingą daržovę valgyti bent tris kartus per savaitę. Pasak jų – tai viena naudingiausių mūsų sveikatai Lietuvoje auginama rudens gėrybė.

Rudens karalius – moliūgas – jau užkariauja prekybos centrų ir turgų lentynas. Dietologai ragina šią itin naudingą daržovę valgyti bent tris kartus per savaitę. Pasak jų – tai viena naudingiausių mūsų sveikatai Lietuvoje auginama rudens gėrybė.

„Ir B grupės, ir mineralinių medžiagų yra, dar yra ir magnio, kuris saugo mūsų centrinę nervų sistemą, saugo mus nuo streso, padeda mums atsipalaiduoti, na vėlgi, kaip sako – visos ligos nuo nervų, tai reiškia, jeigu valgytumėme moliūgų ir būtumėme ramesni, tai reiškia, iš tikrųjų padėtų mūsų bendrai sveikatos būklei“, – teigia R. Stukas.

Didžiausias Lietuvoje užaugintas moliūgas svėrė 158 kilogramus, o štai sunkiausias moliūgas Europoje – apie 1 toną 200 kilogramų. Nugalėtojas paaiškėjo sunkiausio moliūgo rinkimų metu, kasmet rengiamo Vokietijoje. Šį milžiną užauginęs ūkininkas iš Belgijos jį laistydavo itin gausiai – prireikdavo net iki 60 litrų vandens per dieną.

Tokio derliaus atkelti iš vietos be traktoriaus pagalbos – neįmanoma. Moliūgai Europą iš Amerikos pasiekė 16 amžiuje. Tiesa, moliūgas įspūdį daro tikrai ne visiems prekybos centre maisto ieškantiems vilniečiams: „Moliūgų, žinokit, ne, nenaudoju. Aš išvis nelabai gaminu, nebent ką nors paprasto.“ „Ai, ne. Nepripratus.“

„Esu bandžiusi sriubą. Paprastai. Išviriau moliūgus su kažkokiom dar daržovėm ir viskas.“ „Obuoliai, bulvė ir vištienos sultinys.“ „Trintą moliūgų sriubą. Tai reikės morkų, svogūnų, česnakų ir moliūgų.“ „Turi daug skonių, manau, saldumo duoda patiekalams, troškiniams tiems patiems, ir šiaip sezonas dabar moliūgų.“

Prekybos centrai atskleidžia, kad pats moliūgų pirkimo pikas yra būtent dabar. Moliūgų kainos svyruoja nuo 89 euro centų iki 1,50 eurų, Jie atkeliauja iš Portugalijos, Lenkijos ir Nyderlandų, taip pat auginami ir mūsų šalyje.

Rekomenduojami video