Kėdainius garsinančios daržovės – agurkų – turguje yra, bet ne per daugiausiai. Šiltnamiuose agurkai auginami nuo ankstyvo pavasario, tad vasaros pabaigoje jie baigiasi. / Dimitrijaus Kuprijanovo nuotr.

„Rinkos aikštė“ trečiadienį apsilankė centrinėje miesto turgavietėje. Žurnalistai įsitikino, kad turguje prekystaliai lūžte lūžta nuo rudens gėrybių gausos. Tiesa, turgaus prekeiviai skundžiasi, kad nors šįmet įvairių daržovių ir vaisių užderėjo gausiai, pirkėjų sulaukiama nedaug. 

Gausius derlius

„Seniai tokį gausų derlių bemačiau. Tik gaila, kad tenka pigiau pardavinėti daržoves nei pernai, pasiūla didelė. Daug visko žmonės priaugina. Parduoda ne tik ūkininkai, bet ir močiutės, kurios sode užaugina gausų derlių, nepajėgia jo suvalgyti, tad atneša į turgų. Vis vieną kitą pinigėlį uždirba. Tad turgus šiomis dienomis tikrai lūžta nuo vaisių, uogų, daržovių gausos“, – sakė Kėdainių rajone ūkininkaujantis Rimas Survila.

Uogų uogyčių

Įžengus į turgų į akis krinta uogų gausą. Pas dažną prekeivį ant stalo galime išvysti aviečių. Prekybininkai sako, kad dabar tik prasidėjo rudeninis jų derlius. Už pusės kilogramo dėžutę aviečių prašoma 2 eurų, už kilogramą – nuo 3,5 iki 4 eurų. Sunku patikėti, bet turguje galima rasti ir gražuolių braškių. Vėlyvąsias jų rūšis parduodantys žmonės sako, kad rudenį braškės kėdainiečiams yra tikra egzotika, ir nors uogų kaina ir nemaža, pirkėjų netrūksta.  Už kilogramą braškių prašoma nuo 3,5 iki 5.

„O ką daryti, jei laiku braškių neprisiperkam? Tenka pirkti dabar. Taip gražiai ir gardžiai atrodo, kad neįmanoma atsispirti. Nors truputį, nors pusę kilogramo“, – šypsosi ranką su dviem eurais pardavėjui tiesianti pirkėja.

Turgaus stalai trečiadienį buvo nukrauti įvairiausiomis daržovėmis, vaisiais ir uogomis. / Dimitrijaus Kuprijanovo nuotr.

Turgaus stalai trečiadienį buvo nukrauti įvairiausiomis daržovėmis, vaisiais ir uogomis. / Dimitrijaus Kuprijanovo nuotr.

Bulvių busDažniausia daržovė, kurią galima išvysti turguje – Lietuvos virtuvių karalienė bulvė. Nebrangiai, vos už  20-30 centų galima įsigyti nedidelių bulvių kilogramą. Didesnės bulvės yra šiek tiek brangesnės. Už jas prašoma 40 centų. Tiesa, prekybininkai siūlo pirkti visą bulvių maišą ir taip sutaupyti. Jei perkamas didesnis kiekis, apsukrūs prekybininkai siūlo pristatyti prekė į namus visiškai nemokamai.

„Kol kas bulvių maišais žmonės dar neperka. Perka kilogramais. Vieną, kitą, trečią. Dabar dar tik prasideda pats bulviakasis, tad žmonės laukia, kol bulvių kainos kris“, –  rietė ūsą prekybininkas.

Derlius geras

Pagrindinės lietuvių daržovės – bulvių – šiemet tikrai nepritrūks. Nors pavasarį bulves alino šalnos, vasarą trūko lietaus, o rudenį jo iškrito per daug, tačiau bulvės sugebėjo prisitaikyti ir užaugti.

„Galiu pasakyti, kad bulvė yra labai atsparus šakniavaisis. Pakelia net ir prasčiausias sąlygas. Šiemet bulvių derlius nėra kažkoks įspūdingas, mes jį vadiname normaliu. Bulvės gražios, vidutinio dydžio. Visos jos sveikos, nesupuvusios, šviežios. Verdant greit sukrenta. Tik pirk, virk ir ragauk“, – gundė R. Survila.

Metas pomidorauti 

Tie, kas per visą vasarą nevalgė pomidorų, dabar tai padaryti – pats metas. Šių raudonskruosčių daržovių galima nusipirkti tikrai nebrangiai. Kainos prasideda vos nuo 50 centų už kilogramą. Turguje galima pamatyti įvairiausių rūšių pomidorų. Populiariausios rūšys yra jaučio širdis, geltonieji, avietiniai. Yra ir retesnių – juodųjų. Už labai išvaizdžių ir didelių pomidorų kilogramą prašoma 80 centų.
Prekybininkai sako, kad dabar pomidorų turi tiek juos auginantieji šiltnamiuose, tiek lauke. Šiuo metu pomidorų turi visi, kas juos augina. Ir nesvarbu, ar pomidorai vėlyvieji, ar ankstyvieji.

„Pomidorai labai tinka širdininkams, tiems, kurie skundžiasi aukštu kraujospūdžiu. Atminkite, visos raudonos spalvos daržovės yra naudingos turintiems problemų su širdies darbu. Net paprastasis burokėlis, turi daug medžiagų, kurios daro mūsų širdelę stipresnę. Tad pats metas pirkti, valgyti ir ruošti juos žiemai“, – šypsojosi prekybininkas.

Agurkai į pabaigą

Kėdainius garsinančios daržovės – agurkų – turguje yra, bet ne per daugiausiai. Šiltnamiuose agurkai auginami nuo ankstyvo pavasario, tad  vasaros pabaigoje jie baigiasi. Agurkų turi tie, kas juos sodino kiek vėliau, arba net vadinamąjį antrą derlių. Antrą derlių sodina ūkininkai, kurie pavasarį agurkus pasodina labai anksti, juos šildo. Liepos–rugpjūčio  mėnesiais agurkai jau baigiasi, tuomet yra sodinami nauji daigeliai. Agurkų būna iki pat vėlyvo rudens.

Šiuo metu turguje galima rasti ir lauko „Rodničiok“ veislės agurkų, kuriuos šeimininkės vertina bene geriausiai. Sakoma, kad lauko agurkai yra sveikesni. Bet kiek tame tiesos, nei vienas turgaus prekeivis nežino.

Beje, už lauko agurkų  kilogramą šeštadienį prašė vieno euro, už augintus šiltnamyje – kiek mažiau.

Metas stiprintis

Turguje galima buvo rasti ir „stipriųjų“ daržovių – česnakų ir svogūnų. Už česnakų kilogramą prekybininkai prašė nuo 2,5 iki 4 eurų. Ūkininkai sako, kad kaina priklauso nuo česnako dydžio ir prekinės išvaizdos. Kuo didesni – tuo brangesni.

Už kilogramą svogūnų buvo prašoma vieno euro. Tiesa, mažesnių buvo galima gauti ir pigiau. Be to, turgaus prekybininkai visuomet sutinka derėtis.

„Svogūnus ir česnakus valgyti labai sveika. Dabar galima pirkti ir daugiau, jie gali stovėti namuose kiek tik reikia. Svarbu laikyti sausai, kad nepradėtų dygti. Ir viskas“, – patarė R. Survila.

Yra ir žalumynų

Turguje tradiciškai žaliai šviečia gražuolių salotų lapai, krapai, svogūnų laiškai. Galima rasti ir ridikėlių. Už šių daržovių ryšulėlį prašoma tradicinė kaina – pusė euro. Tiesa, pas vienus ryšulėlis didesnis, pas kitus mažesnis. Norintieji įsigyti daugiau krapų, už jų kilogramą turės pakloti nei daug nei mažai – 4 eurus. Dar prekybininkai atskleidė, kad pirkti krapus, salotas ar svogūnų laiškus kilogramais yra pigiau, mat už šimtą gramų tuomet mokama tik 40 centų.

Nukrauti stalai

Turgaus stalai trečiadienį buvo nukrauti įvairiausiomis daržovėmis, vaisiais ir uogomis. Už šparaginių  pupelių kilogramą prekybininkai prašė  nuo 1,5 iki 2 eurų, už lauko baklažanus 2 eurų. Raudonųjų svogūnų kilogramas kainavo 1 eurą.  Už porų kilogramą ūkininkai prašė nuo 1 iki 1,50 euro. Už kilogramą morkų tektų pakloti apie 1 eurą, už burokėlius – pusę euro. Už moliūgų kilogramą buvo prašoma 50 centų. Tiesa, kai kas siūlė pirkti visą gražuolį už 2 eurus. Turguje buvo galima rasti ir šiltnamyje ar lauke augintų paprikų. Už jų kilogramą buvo prašoma 2 eurų.  Už vieną cukiniją prekybininkai norėjo gauti 1 eurą, už kaliaropes – 1 eurą už kilogramą, čili pipirai kainavo po 5 eurus už kilogramą, o kalafiorai – po 2-3 eurus už kilogramą.