Quantcast
ŠalyjeVerslasŪkininkų žiniosTechnikos kiemasSodybaPatarimaiKultūraSveikata Regionai
Bendruomenės
Dievo žodis
Konkursai
Kultūra
Langas
Moters pasaulis
Naujienos
Nuomonės
Patarimai
Šalyje
Sodyba
Sveikata
Technikos kiemas
Ūkininkų žinios
Verslas
Regionai
Alytaus
Kauno
Klaipėdos
Marijampolės
Panevėžio
Šiaulių
Tauragės
Telšių
Utenos
Vilniaus
Rubrika
Kokia informacija turi būti pateikiama medaus etiketėje, norint juo prekiauti mugėse ar turguje?

Prekybai tiekiamas fasuotas medus privalo būti suženklintas pagal galiojančius reikalavimus. Ant kiekvieno indelio etiketėje turi būti nurodytas produkto pavadinimas, įmonės pavadinimas arba bitininko pavardė, adresas, užrašas „Geriausias iki“ (šalia nurodant datą), grynasis kiekis.

Taip pat privaloma nurodyti medaus kilmės šalį. Jeigu medus surinktas iš daugiau nei vienos ES valstybės narės arba trečiosios šalies, šis žymuo turi būti priklausomai nuo atvejo: „EB medaus mišinys“, „ne EB medaus mišinys“, „EB ir ne EB medaus mišinys“. Priklausomai nuo gamybos būdo, medus gali būti korinis, su korio gabaliukais, nuvarvėjęs, išsuktas, išspaustas, filtruotas, konditerinis. Tam tikrais atvejais, turint laboratorinius tyrimus (atliktus akredituotoje laboratorijoje), patvirtinančius vyraujančias žiedadulkes, šis saldus produktas gali būti pavadinamas rapsų, grikių, nektaro, lipčiaus medumi, tačiau tokie pavadinimai, kaip „pavasario gėlių medus“, „vaistinių augalų medus“ ir pan., negali būti vartojami, nes yra niekuo nepagrįsti.

Papildomai medaus etiketėje, išskyrus filtruotą ir konditerinį medų, gali būti nurodytas ir regioninis ar teritorinis pavadinimas, jei medus surinktas vien tik iš nurodyto regiono, taip pat konkretūs kokybės kriterijai, tokie kaip diastazės aktyvumas ar drėgnumas.

Rekomenduojami video