„Bitininkai džiaugiasi, kad daug medaus, tačiau reikėtų sakyti, jog buvo daug, jeigu greitai nepalis, medaus nebus. Augalai išdžiūvę, neišskiria nektaro, bitutės neskrenda į darbą“, – sakė Alytaus rajone, Plasapninkų kaime, gyvenantis bitininkas Vytautas Patinskas.
Anot V.Patinsko, pavasaris buvo daug žadantis, tačiau vasara, šilumos mėgėjus džiuginusi saulės šiluma, bitininkams prasidėjo labai liūdnai. „Jei taip ir tęsis, nesulauksime lietaus, medunešio prognozės liūdnos. Gali tekti su medaus kibiriukais eiti atgal į avilius“, – nelinksmai prognozavo Dzūkijos bitininkas.
Paprastai tokiu metu V.Patinsko ūkyje būna apie toną šviežio medaus, o dabar tik apie 200 kilogramų. Alytaus, Vilniaus ir Kauno turguose, įvairiose mugėse ne tik medumi, bet ir kitais bičių produktais – žiedadulkėmis, pikiu, duonele bei vašku – prekiaujantis bitininkas kol kas prekybą medumi dėl vis labiau įsigalinčios sausros yra sustabdęs.
V. Patinskas
Išskirtiniai metai
Medunešis šiemet prasidėjo taip gerai kaip nė vienais ankstesniais metais. Blindžių žydėjimo nenuplakė lietūs, pienių žiedų nepakando šalnos, o prie įvairių kitų žydinčių ir nektarą išskiriančių augalų prisidėjo gausus sodų žydėjimas. Nektaro buvo tiek daug, kad kai kurie bitininkai suskubo džiaugtis, jog medunešio pradžioje išsikopę metų medaus normą.
Situacija ėmė keistis, kai oro temperatūra vis kilo, o lietaus nebuvo arba palydavo tik vietomis ir negausiai. Augalai ėmė džiūti, nebeišskirti nektaro.
„Iš ryto dar galima pamatyti tarp karščio išvargintų augalų skraidančių bičių, o įdienojus jų nelanko nė viena bitė. Baltieji dobiliukai, vieni nektaringiausių augalų, nykiai ruduoja, nes dėl sausros ir dienos kaitros neišskiria nektaro ir nedomina bičių“, – pasakojo V.Patinskas.
Medunešiui geriausia temperatūra – nuo 20 iki 25 laipsnių šilumos. Tačiau šios vasaros pradžioje tokių gamtos sąlygų nėra, nes dažną dieną termometro stulpelis kopia link 30 laipsnių šilumos. Jau pradeda žydėti siauralapės liepos, tačiau jei artimiausią savaitę nebus lietaus, tai liepų medaus neturėsime, dėl sausros gali netekti paragauti ir aviečių medaus.
Nepaisant gamtos sąlygų, medaus kainos turguje panašios kaip ir praėjusiais metais.
Ženklina automobiliniais dažais
Aleksandro Stulginskio universitete agronomijos bakalauro, o Veterinarijos akademijoje gyvulininkystės technologijos magistrantūros studijas baigęs V.Patinskas ūkininkauja 130 hektarų mišriame augalininkystės ir bitininkystės ūkyje.
„Nuo šių metų bitės priskirtos prie gyvulių, tad bus galima lengviau pasinaudoti Europos Sąjungos parama“, – džiaugėsi V.Patinskas.
70 avilių bitininkas laiko penkiose skirtingose vietose, tad gali mėgautis pačiu įvairiausiu medumi. „Esu mėgėjas, pereinantis į profesionalus“, – juokauja Varėnos rajono bitininkų draugijai priklausantis vyras.
Kasmet iš 50 bičių šeimų jis prikopia apie 2–2,5 tonos medaus. Vidutiniškai po 50 kilogramų iš kiekvieno avilio.
Kitos 20 bičių šeimų, skirtos motinėlių auginimui, yra apgyvendintos specialiuose susiporavimo ir subrendimo nameliuose – nukleusuose. „Į nukleusą įkeliama atrinkta iš mano bityno arba nupirkta nauja su tranu susiporavusi jauna motinėlė, kuri per 10 dienų pradeda dėti kiaušinius. Tada ji su penkiomis palydovėmis keliauja pas naują šeimininką – kurį nors Lietuvos bitininką. Kiekviena motinėlė yra pažymima mažute dažų dėmele su numeriu. Pagal tarptautinį bitininkų susitarimą bičių motinėlės žymimos geltona, balta, mėlyna, raudona ir žalia spalvomis, kasmet vis kita spalva. Šių metų spalva – raudona“, – aiškino V.Patinskas.
Anot bitininko, įdomu tai, kad šių jautrių vabzdžių ženklinimui naudojami patvarumu pasižymintys alkidiniai arba automobiliniai dažai.
V.Patinskui labiausiai patinka Karnikos ir Bakfasto rasių bitės, jos ir dominuoja bitininko bityne. „Bites laikau tik daugiaaukščiuose, kurie gali būti iki 6 aukštų, aviliuose. Jie yra patogesni, apžiūrėdamas vieną bičių šeimą užtrunki vos 5 minutes, o standartinio Dadano avilio apžiūrai prireikia mažiausiai 20 minučių. Žiemojimo sąlygos juose geros – yra ventiliacija, nereikia apšiltinti“, – dėstė bitininkas.
V.Patinsko teigimu, daugiaaukščiai aviliai, Lietuvoje plačiau naudoti pradėti maždaug prieš 10 metų, vis labiau populiarėja.
Kaip atskirti gerą medų
Medaus įvairovė ir pasiūla labai didelė, kiekvienas gali išsirinkti pagal savo skonį. Tačiau kad ir kokį išsirinktume – aštroko kvapo ir aitroko skonio grikinį ar kvapnų, švelnų pavasarinį, svarbiausia, kad jis būtų kokybiškas.
Pats bitininkas kasdien mėgaujasi medumi, jam labiausiai patinka pavasarinis – švelnus, malonaus skonio medus.
„Kad medus nėra kokybiškas, aiškiau matosi iš susikristalizavusio medaus nei iš šviežio. Jei matai ant stiklainio kraštų ir viršaus gražiai išsiskyrusius gliukozės kristalus, tai reiškia, kad viskas gerai – medus geras.
Putojimas neparodo, kad iš pradžių medus buvo blogas. Dažniausiai tai reiškia, kad kažkas nutiko tam tikroje fermentavimosi fazėje. Tarkime, grikių medų reikia suvalgyti per mėnesį, jei laikai kambario temperatūroje, arba laikyti nuolatinėje 10 laipsnių šilumos temperatūroje.
Verta atkreipti dėmesį, jei žiemą perki medų, o jis gana skystas, ant sienelių nesimato gliukozės kristalų. Taip nutinka, kai bitininkai ką tik išsuktą medų supilsto į dideles talpyklas, o žiemą pašildę perpila į mažesnes. Viskas gerai, jei jis pakaitinamas iki 50 laipsnių, nepraranda savo savybių“, – aiškino V.Patinskas.
Norintiesiems nusipirkti tikrai gero medaus, bitininkas pataria nepagailėti kelių eurų kelionei pas bitininką ir įsitikinti, kaip jis bitininkauja.
„Parduotuvėse perkantieji medų turėtų atkreipti dėmesį, kad jose dažniausiai prekiaujama ne medumi, o medaus mišiniais“, – perspėjo žinovas.
Rengs edukacines pamokėles
Anot V.Patinsko, bitininkais gali tapti visi, nebijantys bičių, nes jos labai greitai pajaučia baimę, ir nėra alergiški jų įgėlimams.
Ateityje bitininkas vaikams ir suaugusiesiems ketina vesti edukacijos pamokėles. „Noriu šviesti žmones, ypač jaunimą, kad žinotų, kas yra žiedadulkės, bičių pienelis, pikis, kokios šių bičių produktų savybės. Pamokėlių metu klausytojus supažindinsiu su medaus sukimu, vaško gamyba“, – ateities planais dalijosi V.Patinskas.
Rita KRUŠINSKAITĖ