Vasario 16-ąją reikia ne minėti, o švęsti – įsitikinusi kulinarijos laidų ir knygų autorė Beata Nicholson ir kviečia Vasario 16-sios šventimui pradėti ruoštis jau dabar.
„Liūdnoka, bet mūsų atlikta apklausa, kurioje dalyvavo daugiau nei 2000 respondentų rodo, kad net trečdalis mūsų tautiečių niekada nešvenčia valstybinių švenčių. O juk tik nuo mūsų pačių priklausys, ar Lietuvos šimtmečio šventė atkeliaus į mūsų namus ir širdis. Net neabejoju, kad šią svarbią dieną netrūks viešų renginių, tačiau namuose šventę kursime patys, tad siūlau jau dabar pradėti galvoti, kaip vasario 16-osios šventė gali būti atšvęsta kiekvieno namuose“, – sako B. Nicholson.
Pasak kulinarės, būtent noras paraginti lietuvius valstybės šventes švęsti kaip savo asmenines paskatino parengti specialų „Beatos virtuvės“ žurnalo numerį bei šiai temai dedikuoti 6 LRT laidas „Beatos virtuvė“. Ką tik pasirodęs „Beatos virtuvės“ žiemos žurnalo numeris šįkart siūlo ne tik išbandytus receptus, bet ir 3 specialius meniu Vasario 16-osios šventei, namų ir stalo dekoravimo idėjas, populiariausių tradicinių lietuviškų desertų receptus, netikėtas istorikų įžvalgas apie tarpukario Lietuvos kulinarijos pasiekimus.
„Aš pati asmeniškai tikiuos per Vasario 16-ąją sukviesti pas save būrį draugų, o iš trijų žurnale „Beatos virtuvė“ pasiūlytų meniu savo šventei tikrai rinksiuos smetonišką meniu. Išbandžiusi ne vieną dešimtį receptų iš senųjų receptų knygų, sakau – vasario 16-ajai drąsiai galite semtis įkvėpimo iš tarpukario Lietuvos virtuvės, tikrai nenusivilsite, o kai kas tikriausiai net bus įtraukta į jūsų geriausių receptų užrašus. Tradicijas kuriame patys, galbūt kaip tik šiemet ir aš, ir jūs pradėsite kurti savo Vasario 16-osios šventimo namuose tradicijas“, – sako B. Nicholson ir LRT.lt portalo skaitytojams siūlo ruginio meduolio receptą.
Meduoliui pasigaminti prireiks 300 g visų grūdo dalių ruginių miltų, 2 šaukštelių kepimo miltelių, žiupsnelio druskos, 1 šaukštelio meduolių prieskonių, 3 kiaušinių, 200 g grietinės, 120 g sviesto ir dar šiek tiek formai patepti, 150 g medaus, 80 g cukraus, 100 g graikinių riešutų ir dar šiek tiek papuošti, 3 šaukštų miltelinio cukraus, 1 citrinos sulčių, džiovintų spanguolių papuošti.
Kepame meduolį: dubenyje sumaišome miltus, druską, kepimo miltelius ir prieskonius. Kitame dubenyje kiaušinius lengvai suplakame su grietine. Supilame į dubenį su miltais ir išmaišome. Mažame puodelyje ištirpiname sviestą ir medų, supilame viską į tešlą, išmaišome. Į nedidelę keptuvę suberiame cukrų ir jokiu būdu nemaišydami pakaitiname, kol jis ištirps ir pradės karamelizuotis. Į tešlą supilame karamelizuotą cukrų, suberiame pasmulkintus graikinius riešutus. Išmaišome. Paruoštą tešlą supilame į sviestu pateptą kepimo formą ir kepame iki 190 °C įkaitintoje orkaitėje 30–35 minutes. Iškepusį meduolį paliekame atvėsti. Gaminame glajų: miltelinį cukrų sumaišome su vienos citrinos sultimis. Glajus turi būti vidutinio tirštumo. Meduolį apliejame glajumi, papuošiame graikiniais riešutais ir džiovintomis spanguolėmis. Skaniausias su arbata.