Quantcast
ŠalyjeVerslasŪkininkų žiniosTechnikos kiemasSodybaPatarimaiKultūraSveikata Regionai
Bendruomenės
Dievo žodis
Konkursai
Kultūra
Langas
Moters pasaulis
Naujienos
Nuomonės
Patarimai
Šalyje
Sodyba
Sveikata
Technikos kiemas
Ūkininkų žinios
Verslas
Regionai
Alytaus
Kauno
Klaipėdos
Marijampolės
Panevėžio
Šiaulių
Tauragės
Telšių
Utenos
Vilniaus
Rubrika
Airijos fotografijos domina šilutiškius

Į Džerinaldo Lukošiaus fotografijų parodos „Airija mano akimis“ pristatymą Hugo Šojaus muziejuje rinkosi gausus būrys vyresnio amžiaus šilutiškių. Mat nemažai jų vaikų ir vaikaičių gyvena toje šalyje. Apie sūnaus parodą, darbą bei apdovanojimus papasakojo autoriaus mama Aldona Sapronaitienė, pati dešimtmetį praleidusi Airijoje.

Pomėgis iš vaikystės

Susirinkusiuosius žavėjo fotolakštuose įamžinti didingi Airijos gamtos vaizdai: vandenynas, saulėlydžiai, paslaptingi medžiai… A. Sapronaitienė, taip pat mėgstanti vaikščioti su fotoaparatu ir fiksuoti gražiausius miesto ir apylinkių vaizdus, pasirodė esanti ir puiki pasakotoja.

„Mano sūnus baigė vidurinę mokyklą Alytuje, vėliau Kauno technologijos technikume gilinosi į fotografijos paslaptis. Jau buvo lankęs fotografijos studiją mieste. O kai atvažiuodavo pas senelį į Šilutę, šis pirmas pastebėjo ir pasakė, kad šis vaikis kažką turi… – paprastai ir nuoširdžiai pasakojo autoriaus mama Aldona. – Vieną vasarą senelis padovanojo jam savo senąjį fotoaparatą. Taip ir parsidėjo. Atlikęs karinę tarnybą, Džerinaldas iškeliavo į Airiją. Pradžioje su žmona tik važinėjo po šalį, grožėjosi šalies vaizdais, bendravo su žmonėmis. Tą šalį reikia prisijaukinti. Visiškai kitokia nei mūsų gamta, aplinkui daug žalumos. Po kurio laiko Džerinaldas suprato, kad gali ne tik grožėtis gamta, bet ir ją fotografuoti. 2010 metais atidarė fotografijos studiją, kurioje darbuojasi ir šiandien“.

Apie parodą

Parodoje eksponuojama 18 gamtovaizdžio nuotraukų. Kai kurias parodos iniciatorė ir organizatorė apibūdino eiliuotai. Tarp eksponuojamų fotografijų yra ir laimėjusių įvairiuose tarptautiniuose konkursuose. 2009 metais D. Lukošius buvo apdovanotas FIAP bronzos medaliu Kinijos tarptautiniame fotografijos meno festivalyje. 2010 metais buvo apdovanotas Airijos fotografų federacijos taure, jam suteiktas „Metų fotografo“ vardas peizažų kategorijoje. 2012 metais laimėjo pirmąją vietą Airijos ir Anglijos fotografų, dirbančių su „Nikon“ fotoaparatais, konkurse. Dalyvavo konkursuose Bulgarijoje, Serbijoje ir kitose šalyse.

A. Sapronaitienė papasakojo, kad didžiausia sūnaus aistra – peizažai, kad daug laiko praleidžia, ieškodamas tinkamo meto ir apšvietimo jiems fotografuoti. Tenka nuvažiuoti ne vieną dešimtį kilometrų, o neradus tinkamos akimirkos, sugrįžti į tą pačią vietą dar kartą.

Susirinkusiems buvo įdomu išgirsti populiarią Airijos, kurioje gausu senovinių pilių, arkinių tiltų, sraunių upių, legendą apie šv. Patriką, Airijos globėją bei krikščionybės pradininką. Anot legendos, šv. Patrikas naudojęs trilapį dobilą paaiškinti šventąją trejybę savo pasekėjams.

„Šiandien Džerinaldas gilinasi į portreto fotografavimo subtilybes“, – tęsė fotografo mama Aldona ir pademonstravo sūnaus darytų nuotraukų. Daug gražių žodžių buvo išsakyta apie parodą skanaujant arbatą ir vaišinantis saldumynais.

Džerinaldo Lukošiaus fotografijų paroda Šilutės Hugo Šojaus muziejuje (Lietuvininkų g. 4) veiks iki vasario 28 dienos, vėliau iškeliaus į rajono bibliotekas.

 

Birutė Morkevičienė

Viktorija Skutulienė

Rekomenduojami video