Quantcast
ŠalyjeVerslasŪkininkų žiniosTechnikos kiemasSodybaPatarimaiKultūraSveikata Regionai
Bendruomenės
Dievo žodis
Konkursai
Kultūra
Langas
Moters pasaulis
Naujienos
Nuomonės
Patarimai
Šalyje
Sodyba
Sveikata
Technikos kiemas
Ūkininkų žinios
Verslas
Regionai
Alytaus
Kauno
Klaipėdos
Marijampolės
Panevėžio
Šiaulių
Tauragės
Telšių
Utenos
Vilniaus
Rubrika
Antano Bagdono kolekcija turi grįžti į muziejų

Kalėdų išvakarėse Tauragės apylinkės teismas Tauragės krašto muziejui „Santaka“ įteikė solidžią dovaną – pripažino, kad Griežpelkių kaimo turizmo sodyboje saugomi ir eksponuojami tautodailininko Antano Bagdono kūriniai priklauso muziejui. Nors sodybos šeimininkas Petras Dedūra ir bandė įrodyti, kad amžinybėn išėjęs tautodailininkas buvo piktas ant jo kolekcijai kadaise vietos neradusio muziejaus ir visus eksponatus paliko jam, teismo šie argumentai neįtikino. P.Dedūra turės ne tik grąžinti eksponatus muziejui, bet ir atlyginti bylinėjimosi išlaidas.

Muziejus nerado vietos Į Tauragės apylinkės teismą, reikalaudamas grąžinti Antano Bagdono eksponatus, kreipėsi ne tik Tauragės krašto muziejus „Santaka“, bet ir viešąjį interesą ginanti Klaipėdos apygardos prokuratūra. Įvertinęs visas faktines aplinkybes, Tauragės apylinkės teismas nustatė, jog tautodailininkas A.Bagdonas 2004 m. gruodžio 3 d. Tauragės rajono 2-ajame notaro biure sudarė testamentą, kuriame nurodė, kad po jo mirties visą jam nuosavybės teise priklausantį nekilnojamąjį ir kilnojamąjį turtą, kur jis bebūtų ir iš ko besusidėtų, palieka savo seseriai. 2009 metų balandį tame pat biure A.Bagdonas sudarė kitą testamentą, kuriuo dalį savo turto po savo mirties paliko savo seseriai, o meno dirbinių kolekciją – Virginijai ir Petrui Dedūrams. Tačiau 2013 metų balandžio 24 d. šį testamentą tautodailininkas panaikino ir paliko galioti pirmąjį, sudarytą 2004-ųjų gruodį. Panaikinęs antrąjį savo testamentą, 2013 metais A.Bagdonas kreipėsi į Tauragės krašto muziejų, išreikšdamas norą, kad jo eksponatai, eksponuojami kaimo turizmo sodyboje „Griežpelkiai“, būtų padovanoti muziejui. Eksponatų dovanojimo muziejui aktas buvo surašytas 2013 m. liepos 3-iąją. Kaip teismui liudijo trys liudininkai, tautodailininkas buvo siūlęs muziejui jo eksponatus eksponuoti, tačiau jam buvo atsakyta, kad muziejus neturi tinkamų patalpų, todėl A.Bagdonas teigęs savo muziejų įkursiantis Griežpelkiuose ir visus eksponatus paliksiantis sodybos šeimininkams. Eksponatai Griežpelkiuose saugomi nuo 2005 metų. A.Bagdonas mirė 2015 m. balandžio 20 dieną. Eksponatai A.Bagdonui nebepriklausė Teismo vertinimu nors tautodailininkas savo dirbinių ekspoziciją ir leido eksponuoti Griežpelkių kaimo turizmo sodybai, tačiau šių eksponatų nei šiai įstaigai, nei jos savininkams nedovanojo. A.Bagdonui su muziejumi pasirašius eksponatų dovanojimo aktą, tą pačią dieną buvo pasirašytas jų priėmimo-perdavimo aktas, kuriuo tuometinis Tauragės krašto muziejaus direktorius Petras Jokubauskas įgaliojo muziejaus fondų saugotoją A.Bagdono ekspoziciją – iš viso 380 eksponatų – perduoti Griežpelkių kaimo turizmo sodybai, mat muziejus tuomet neturėjo vietos eksponatams saugoti.

Viena vertingiausių kolekcijos dalių – gintaro dirbiniai. Mortos Mikutytės nuotrauka

Nors Griežpelkių kaimo turizmo sodybos savininkas P.Dedūra teismui teigė iš eksponatus paveldėjusio A.Bagdono sesers sūnaus perpirkęs jų paveldėjimo teisę, todėl visa kolekcija priklausanti jam, teismas konstatavo, kad A.Bagdono ir muziejaus 2013-aisiais pasirašytas eksponatų dovanojimo aktas tebėra galiojantis ir nenuginčytas. Tai reiškia, kad tautodailininko mirties dieną visa meno dirbinių kolekcija jam nebepriklausė. „Akivaizdu, kad negalima paveldėti dalykų, kurie nepriklausė palikėjui jo mirties momentu“, – teigiama teismo sprendime. Su žurnalistais nebekalba Tauragės apylinkės teismas pripažino negaliojančiomis visas P.Dedūros su notaro kontora sudarytas sutartis, kuriomis jis pripažįstamas kaip A.Bagdono dirbinių kolekcijos paveldėtojas. Teismo nurodymu, P.Dedūra visus jam nepriklausančius eksponatus turės grąžinti muziejui. Be to, P.Dedūra turės atlyginti „Santakos“ muziejui bylinėjimosi išlaidas – 450 Eur.

Sprendimas dar neįsiteisėjęs – per 30 dienų jis gali būti skundžiamas Klaipėdos apygardos teismui.

Paklausti P.Dedūros, ar jam nepalankų teismo sprendimą skųs, nepavyko. Teismo proceso metu bendravęs su žurnalistais ir mielai „Tauragės kurjeriui“ aprodęs Griežpelkiuose saugomą A.Bagdono dirbinių ekspoziciją, šįkart į telefono skambučius nebeatsiliepė.

Dabar jau turi vietos

A.Bagdono dirbinių kolekciją sudaro Lietuvos kunigaikščių, šventųjų, prezidentų medžio skulptūros, bareljefai, paveikslai, medinės kaukės, kilimai, lininiai rankšluosčiai, kardai, durklai, indai, baldai (žymusis ąžuolo masyvo stalas ir kėdės su kunigaikščių portretais), knygos, keramikos dirbiniai. Vertingiausia ekspozicijos dalimi laikoma gausi gintaro dirbinių kolekcija. Tai unikalūs tautodailininko kurti papuošalai.

Kol neturi žinių, ar P.Dedūra Tauragės apylinkės teismo sprendimą skųs, Tauragės krašto muziejus „Santaka“ jokių veiksmų dėl ekspozicijos susigrąžinomo nesiims – lauks, kol spredimas įsigalios.

Muziejaus direkrorius Romualdas Vaitkus, „Tauragės kurjerio“ paklaustas, ar dabar jau turi vietos gausiai tautodailininko A.Bagdono kolekcijai eksponuoti, patikino – tikrai taip.

– Didžiuosius eksponatus – stalą ir kėdes statysime pilies menėse, ir tikrai daug žmonių šiuos dirbinius pamatytų. Gintaro dirbiniai būtų eksponuojami atvirų fondų prieigose. Tai būtų nuolatinė ekspozicija. O ateityje bandysim ieškoti pilies teritorijoje patalpų vientisai ekspozicijai. Bet kadangi dabar dar tų patalpų neturime, konkrečiai atsakyti negaliu. Tautodailininko dirbiniai tikrai nebus kur nors paslėpti, bus prieinami visuomenei. Galbūt ne visai viskas, – sakė muziejaus direktorius R.Vaitkus.

  Ramunė RAMANAUSKIENĖ
Rekomenduojami video