Quantcast
ŠalyjeVerslasŪkininkų žiniosTechnikos kiemasSodybaPatarimaiKultūraSveikata Regionai
Bendruomenės
Dievo žodis
Konkursai
Kultūra
Langas
Moters pasaulis
Naujienos
Nuomonės
Patarimai
Šalyje
Sodyba
Sveikata
Technikos kiemas
Ūkininkų žinios
Verslas
Regionai
Alytaus
Kauno
Klaipėdos
Marijampolės
Panevėžio
Šiaulių
Tauragės
Telšių
Utenos
Vilniaus
Rubrika
Apie „stebuklingos tikrovės“ etapą Dailės mokykloje

Keramikos ir dailės darbais pripildyta krašto muziejaus salė tapo magiškojo realizmo erdve. Taip parodos atidaryme buvo pavadintas ir laikotarpis, kurį Biržuose išgyvena dailės mokykla.

Pirmąją vasario dieną Biržuose atidaryta dailės besimokančių vaikų darbų paroda pastarosiomis dienomis buvo jau trečioji. Mūsų krašto vaikų kūryba galėjo džiaugtis parodų, surengtų Biržų kultūros centre ir regioniniame parke, „Vaikų galerijoje“, lankytojai.

Kūrybingų vaikų ir juos ugdančių mokytojų bendro darbo rezultatai nuo praėjusio šeštadienio eksponuojami Biržų krašto muziejaus „Sėla“ salėje.

Paroda – viena iš pastaruoju metu vykusių renginių, skirtų Biržų Vlado Jakubėno muzikos mokyklos Dailės skyriaus 30-mečiui.

Parodos atidaryme buvo dvi šiuo metu Dailės skyriuje dirbančios talentingos mokytojos – keramikė Gražina Visockienė ir dailininkė Goda Balbieriūtė.

Renginyje gražiai paminėti visi Dailės skyriuje dirbę mokytojai, o keramikė Daiva Zalogienė pati sveikino buvusius kolegas ir mokinius.

„Dirbti lengviau, negu kalbėti“, - atsiduso jau 15 metų Biržuose dirbanti profesionali menininkė G. Visockienė, dėkojusi savo mokiniams, jų tėvams. Už pagalbą, supratimą, už tai, kad į parodą atvežė jau seniau kurtus diplominius darbus, kuriuos mokykla atidavusi jų autoriams. Į parodos atidarymą atvyko būrys jaunų žmonių, kurių gyvenimą palytėjo, žvilgsnį į pasaulį pakeitė dailės mokykla.

K. Čiurlionio menų mokyklą nuo aštuntos klasės lankiusią, o dabar Vilniaus dailės akademijoje dizainą studijuojančią Rytę Milišiūnaitę atlydėjo tėveliai, močiutė ir brolis Vakaris. Smagu buvo regėti M. K. Čiurlionio menų mokykloje nuo penktos klasės besimokančią talentingąją Birutę Želvytę, meno keliu iš Biržų muzikos mokyklos Dailės skyriaus palydėtą mamos Gražinos Visockienės.

Viename iš didžiųjų Lietuvos miestų gyvenanti ir dirbanti 24 metų Justina Murauskaitė fotografavosi prie keramikos kūrinio „Natiurmortas pagal Matisą“. Dar būdama penkiolikos metų Justina sako kūrusi darbą, skirtą akliesiems.

„Likimas lėmė, kad dirbu su neįgaliaisiais“, - sakė viename didžiųjų Lietuvos miestų gyvenanti ir dirbanti energoterapeutė Justina.

Savivaldybės meras Valdemaras Valkiūnas džiaugėsi kūrybingų vaikų fantazija ir mokytojais, kurie „ugdo vaikus, patys ugdosi ir nepavargsta“.

Mero pavaduotojos Irutės Varzienės pastebėjimu, Dailės skyriuje prasidėjo kitoks, modernus etapas. Jį I. Varzienė vadino magiškuoju realizmu.

„Atėjus Gražinai iš esmės pakito kūrinių stilistika... Tai yra gyvybė, veiksmas, autentiškas realybės matymas...“ - kalbėjo I. Varzienė, dėkojusi „už laisvės šuorą, išlaisvintą fantaziją“.

„Ačiū, kad leidžiate vaikams augti, leidžiate būti“, - mokytojoms dėkojo ir muziejaus direktoriaus pavaduotoja Edita Lansbergienė. Parodų organizatorė Lina Kuncytė džiaugėsi gražia bičiulyste su Goda ir Gražina bei tuo, kad atidaroma paroda birželio mėnesį keliaus į Latviją.

Dailės ugdytojas sveikino bei už bendradarbiavimą dėkojo bibliotekos direktorė Vilmantė Vorienė, keletu smagių prisiminimų pasidalijo muzikos mokyklos direktorės pareigas einanti Ramutė Petronytė.

Be gerų bei nuoširdžių žodžių, apie viską kalbėjo ir eksponuojami darbai. Parodoje - fantastiški gyvūnai, pasakų fragmentais marginti indai bei kiti kūriniai, kalbantys apie išlaisvintą kūrybinį pradą, žvilgsnį į pasaulį, gyvenimą kaip į stebuklų, paslapties ir gyvasties sklidiną indą.

Jaunųjų biržiečių darbų paroda – tarsi į monumentalią pilies erdvę atsiųsta mažytė žinutė. Laiškelis, padvelkęs ne tik stebuklinėmis pasakomis, bet ir prisiminimu apie stulbinantį vaizduotės žaismą (magiškąjį realizmą) kolumbiečio rašytojo Gabrielio Garsia Marquezo kūriniuose arba kubiečio Alejo Carpentier knygų „stebulingąją tikrovę“.

Alfreda Gudienė

Biržų krašto laikraštis "Šiaurės rytai"

Rekomenduojami video