Quantcast
ŠalyjeVerslasŪkininkų žiniosTechnikos kiemasSodybaPatarimaiKultūraSveikata Regionai
Bendruomenės
Dievo žodis
Konkursai
Kultūra
Langas
Moters pasaulis
Naujienos
Nuomonės
Patarimai
Šalyje
Sodyba
Sveikata
Technikos kiemas
Ūkininkų žinios
Verslas
Regionai
Alytaus
Kauno
Klaipėdos
Marijampolės
Panevėžio
Šiaulių
Tauragės
Telšių
Utenos
Vilniaus
Rubrika
Ar kas nors saugo Lietuvos medinę architektūrą?

„Paskutinis Europos ekonominės erdvės ir norvegų paramos finansavimo etapas labiausiai buvo skirtas medinei architektūrai restauruoti. Visoje Lietuvoje vyko daug mokymų, kurie buvo skirti įvairių elementų, pavyzdžiui, langų, langinių restauravimui“, – kalba Kultūros paveldo departamento vyriausioji specialistė Indrė Baliulytė.

LRT RADIJO klausytoja teiraujasi, ar kas nors saugo Lietuvos mažąją medinę architektūrą?

„Kalbu apie langines, langus, prieangius, visus papuošimus. Gal yra kokia nors įstaiga, kuri suteikia galimybę pamatyti, kaip žmogaus sugebėjimais padarytos durys, langai, langinės, staktos, stogo puošmenos? Ar kas nors saugo šį mūsų grožį?“ – teiraujasi moteris.

Anot I. Baliulytės, medinės architektūros Lietuvoje yra labai daug. Jos taip pat yra ir miestuose, pavyzdžiui, Vilniaus Žvėryno rajone arba Kaune, Žaliakalnyje.

„Paskutinis Europos ekonominės erdvės ir norvegų paramos finansavimo etapas labiausiai buvo skirtas medinės architektūros restauravimui. Visoje Lietuvoje vyko daug mokymų, kurie buvo skirti įvairių elementų, pavyzdžiui, langų, langinių restauravimui“, – sako I. Baliulytė.

Pasak specialistės, geruoju pavyzdžiu galima laikyti Mažeikių rajone esantį Pavirvytės dvarą. Šis dvaras privatus, tačiau savininkas yra paskyręs jį ir viešam naudojimui. Tai yra visų medinių elementų gerasis pavyzdys. Šiame dvare restauruotos langinės, prieangiai.

Kaip teigia I. Baliulytė, Vilniaus ir Kauno savivaldybės yra skyrusios lėšų tokių medinių namų restauravimui. Žaliakalnio namai Kaune buvo restauruojami iš savivaldybės lėšų, taip pat buvo restauruoti ir kai kurie namai Žvėryne.

„Kaip žinome, vienas iš Polocko gatvės namų, kuris yra papuoštas ypač gražiais drožiniais ir langinėmis, taip pat bus restauruojamas. Programų, skirtų išsaugoti medinius elementus, yra pakankamai daug. Kultūros paveldo departamentui finansuojant tvarkybos darbus, mediniams pastatams yra skiriamas prioritetas“, – kalba I. Baliulytė.

Rekomenduojami video