Quantcast
ŠalyjeVerslasŪkininkų žiniosTechnikos kiemasSodybaPatarimaiKultūraSveikata Regionai
Bendruomenės
Dievo žodis
Konkursai
Kultūra
Langas
Moters pasaulis
Naujienos
Nuomonės
Patarimai
Šalyje
Sodyba
Sveikata
Technikos kiemas
Ūkininkų žinios
Verslas
Regionai
Alytaus
Kauno
Klaipėdos
Marijampolės
Panevėžio
Šiaulių
Tauragės
Telšių
Utenos
Vilniaus
Rubrika
„Auštaras“ šventė 10-ies metų jubiliejų

Kėdainių kultūros centre vyko Aušros Giedrienės vadovaujamo Josvainių tautinio ansamblio „Auštaras“ kūrybinės veiklos 10-mečio šventė „Saulala riduolėla“. Būtent taip pavadinta sutartine „auštariečiai“ pradėjo įspūdingą koncertą.

Sujungė skirtingas kartas

Veržlią, dinamišką, nuotaikingą programą, sudarytą iš lietuvių liaudies smulkiosios tautosakos, žaidimų, šokių, sakmių ir dainų atliko apie penkiasdešimt muzikinio klubo „Auštaras“ narių – tiek jų vienu metu buvo ant scenos. Pasirodymas sujungė skirtingo amžiaus muzikinio klubo „Auštaras“ narių grupes: vaikus, jaunimą ir suaugusius.

„Programos ašis – saulė ir mėnulis. Žiūrovus kvietėme pajausti dienos ritmą. Rytmetį pradėjo piemenėlių pasveikinimas ir žaidimai, įdienojus – šoko ir linksminosi jaunimas, saulelei nusileidus – pakvietėme mėnulį“, – šventinę programą pristatė ansamblio vadovė A. Giedrienė.

Skriejo šilti sveikinimai

Josvainių seniūnas Algimantas Sirvidas ansamblio vadovei įteikė vėliavą su Josvainių miestelio simbolika. „Kad daug keliaudami, mūsų nepamirštumėte“, – sakė jis.

„Auštarą“ sveikino Josvainių kultūros centro direktorė Renata Kalvaitė, Kėdainių rajono savivaldybės atstovai.

Šilti padėkos žodžiai skriejo ir tėveliams, kurie skatina vaikus susipažinti su liaudies kultūra, o dalis jų ir patys aktyviai prisideda prie muzikinės „Auštaro“ veiklos.

Prie liaudies dainos artėjo pamažu

10 metų kolektyvui – tai daug ar mažai? „Kolektyvui, galbūt, tai ir nėra itin didelis skaičius, tačiau, kai dirbu su vaikais, kai galiu skaičiuoti tuos kolektyvo narius, kurie sūpuoja jau savo vaikus, tuomet 10 metų yra tikrai daug“ – pažymėjo A. Giedrienė, 2012 metų Kėdainių krašto kultūros premijos laureatė.

Ji prisimena, kad „Auštaras“ prasidėjo nuo septynių-aštuonių muzikuoti norinčių jaunų žmonių. „Buvo įvairių ieškojimų. Vieną dieną patys jaunuoliai pasiūlė dainuoti liaudies dainas“, – sakė ansamblio vadovė, – taip prasidėjo kelias, kuriuo einame ligi šiolei“.

2018 metais „Auštaras“ dalyvavo Lietuvos šimtmečio dainų šventėje „Vardan tos“. Kolektyvas yra nuolatinis vaikų ir jaunimo vokalinių ansamblių konkursų, folkloro festivalių dalyvis ir prizininkas. Ansamblio turininga koncertinė programa Kėdainių vardą plačiai garsina ir už Lietuvos ribų. „Auštaro“ repertuare pagrindinis dėmesys skiriamas autentiškoms ir stilizuotoms lietuvių liaudies dainoms.

 

Aistė BALČIŪNIENĖ

Rekomenduojami video