Quantcast
ŠalyjeVerslasŪkininkų žiniosTechnikos kiemasSodybaPatarimaiKultūraSveikata Regionai
Bendruomenės
Dievo žodis
Konkursai
Kultūra
Langas
Moters pasaulis
Naujienos
Nuomonės
Patarimai
Šalyje
Sodyba
Sveikata
Technikos kiemas
Ūkininkų žinios
Verslas
Regionai
Alytaus
Kauno
Klaipėdos
Marijampolės
Panevėžio
Šiaulių
Tauragės
Telšių
Utenos
Vilniaus
Rubrika
Bendruomenės Šokiai ir dainos Eidintuose skrodė vakaro tylą

Eidintų bendruomenės namuose surengtas linksmas pavakarojimas „Atidarykime senolių šimtmečio skrynias“. Susirinkusiems eidintiečiams koncertavo Batakių ansamblis „Eidinta“ ir kapela „Dobilas“ iš Skaudvilės.

Šaltą, vėlyvą ketvirtadienio vakarą į Eidintų bendruomenės namus skubėjo vietiniai gyventojai – vieni kelią pasišviesdami prožektoriais, poromis, įsikibę vienas kitam į parankę, kiti slinko pavieniui, susigūžę nuo žvarbaus vėjo. Renginys prasidėjo septintą valandą vakaro – ankščiau susirinkti kaimo žmonėms sudėtinga, nes reikia gyvulius šerti.

Bendruomenės salėje šventiškai padengti stalai traukė žvilgsnį dailia serviruote ir patiekalų įvairove. Renginį vedė Batakių kultūros namų moterų vokalinio ansamblio „Eidinta“ vadovė Ramunė Petravičiūtė-Kinderienė. Ji nuotaikingus pasakojimus vieną po kito traukė iš senolių skrynios, kurių klausantis netilo klegesys. Linksmino nuotaikinga istorija „Suvalkietiškos dalybos“, smagu buvo aiškintis senovinių žodžių reikšmę. Meno vadovė Ramunė pasakojo:

– Mes bičiuliaujamės su bendruomenėmis, turinčiomis kolektyvus, važiuojame vieni pas kitus koncertuoti, keičiamės programomis. Ši vakaronė skirta pabuvimui kartu, pasišnekučiuoti ir pasilinksminti, smagiai praleisti laiką, prisiminti senolių išmintį, papročius ir rakandus.

Vakaronėje „Eidintos“ ansamblietės buvo pasipuošusios lininėmis siuvinėtomis sukniomis, o jų atliekamos Tauragės krašto dainos skrodė širdžių gelmes, versdamos jas nerimastingai plakti. Pakviesta į renginį Skaudvilės kultūros namų liaudiškos muzikos kapela „Dobilas“ dainavo vieną už kitą skambesnes dainas, vis trankesnė muzika traukė į šokių sūkurį. Kapeliečiai įspūdingai atrodė pasipuošę tautiniais rūbais, jų vadovė Rasa Bartkuvienė atviravo:

–  Pradėjau dirbti su mintimi, kad būtume mažuoju kultūros centru, ta idėja niekur nedingo ir dabar. Vyksta kultūriniai mainai, mus kviečia koncertuoti Adakavas, Trepai, Pilsūdai, draugaujame su daugeliu kolektyvų. Gruodžio 7 dieną švęsime „Dobilo“ penkmetį – šoks liaudiškų šokių grupė „Vėjava“ ir vyrų choras „Mintauja“, abu kolektyvai iš Tauragės.

Meno vadovė Ramunė Petravičiūtė-Kinderienė visus pakvietė į batakiškės Ritos Grinienės knygos „Tylos ieškojimas“ pristatymą, kuris vyks gruodžio 7 dieną Batakių kultūros namuose.

Akcentuodamas žymaus Pagėgių krašto ir Mažosios Lietuvos mąstytojo Vydūno gyvenimo, veiklos, jo dvasinio palikimo svarbą lietuvių tautai ir šalies valstybingumo kūrimui bei pabrėždamas svarų dr. Arvydo Juozaičio indėlį į tautinės literatūros aruodą, Pagėgių savivaldybės meras Virginijus Komskis svečiui įteikė 2017 m. išleistą doc. dr. Vaclovo Bagdonavičiaus ir literatūrologės prof. dr. Aušros Martišiūtės-Linartienės monografiją „Vydūnas“. Bibliotekos vadovė Ramutė Vaitkuvienė Pagėgių krašto gamtos dovanų rinkiniais už įsimintiną vakarą dėkojo rašytojui Arvydui Juozaičiui ir mokytojai Irenai Ubartienei. Jauniesiems atlikėjams Robertai Valentinai Zubrickaitei, Edvardui Kromeliui bei Deividui Paviloniui įteiktos saldžios dovanėlės.

Atsisveikinant su rašytoju, filosofu dr. Arvydu Juozaičiu, pagėgiškiai jį kvietė dar ne kartą sugrįžti su naujais literatūriniais kūriniais.

 

Regina GENIENĖ

Rekomenduojami video