Quantcast
ŠalyjeVerslasŪkininkų žiniosTechnikos kiemasSodybaPatarimaiKultūraSveikata Regionai
Bendruomenės
Dievo žodis
Konkursai
Kultūra
Langas
Moters pasaulis
Naujienos
Nuomonės
Patarimai
Šalyje
Sodyba
Sveikata
Technikos kiemas
Ūkininkų žinios
Verslas
Regionai
Alytaus
Kauno
Klaipėdos
Marijampolės
Panevėžio
Šiaulių
Tauragės
Telšių
Utenos
Vilniaus
Rubrika
Biblioteka – šviesos ir jungčių namai

80 metų sukaktį Vabalninko biblioteka paminėjo ketvirtadienį gražiu renginiu.

„Ši gimtadienio šventė – tai praėjusios veiklos įprasminimas ir malonaus bendravimo popietė“, - jubiliejui skirtą renginį pradėjo Biržų rajono savivaldybės Jurgio Bielinio viešosios bibliotekos Vabalninko padalinio vyresnioji bibliotekininkė Vilma Šulnienė. Vabalninko bibliotekoje ji dirba nuo 2009 – ųjų pavasario, į Vabalninką atėjo iš Šukionių bibliotekos. V. Šulnienės kolegė – vyresnioji bibliotekininkė Asta Brazdžiūnienė bibliotekoje dirba trečius metus. Visi sveikintojai bibliotekininkėms linkėjo sveikatos (ypač – sveikų akių), kantrybės, kūrybiškumo.

„Stengsimės, ugdysimės“, - sakė sveikintojams dėkojusi A. Brazdžiūnienė.

Šventės pradžia - parodoje

80-ajam gimtadieniui skirtas renginys prasidėjo buvusio Vabalninko žemės ūkio mokyklos bendrabučio pastate, kur nuo 2001 metų įsikūrusi biblioteka. Jubiliejinės šventės svečiai pirmiausia buvo pasveikinti kaip parodos „Paslaptingų raštų kraitė“ dalyviai. Parodoje eksponuojami kūrybingų vabalninkiečių darbai. Susirinkusieji galėjo gėrėtis Genės Indriliūnienės megztomis kojinėmis ir pirštinėmis, Zenos Švainauskienės mezginiais – riešinėmis, Vitenės Repšienės pintomis juostomis ir šukioniškės Alės Petrėnienės siūtu tautiniu kostiumu. Parodą pristačiusios bibliotekininkės apie šiuos darbus kalbėjo kaip apie kūrinius, kuriuose užkoduota mūsų savimonė, tautinis tapatumas.

Parodos autorės buvo labai kuklios – stengėsi slėptis kuo giliau už kitų žmonių nugarų. Tačiau pakalbintos noriai pasakojo apie savo darbus, kuriuos rezgant, mezgant ar pinant nutolsta negeros mintys, o širdį užlieja ramuma.

Kūrybiškoms ir darbščioms moterims bibliotekininkės linkėjo daug sveikatos ir daug šiltų kojinių, gražių raštų ne tik juostose, riešinėse, bet ir gyvenime.

Linkėjimai, dovanos

Oficialioji šventės dalis vyko Vabalninko bendruomenės namų salėje. Bibliotekininkė V. Šulnienė pristatė svečius – Biržų rajono savivaldybės vadovus, Seimo narių padėjėjas, Jurgio Bielinio viešosios bibliotekos direktorę, Vabalninko bendruomenės pirmininkę, seniūnijos atstovę. Į šventę atvyko būrys svečių iš kitų Jurgio Bielinio savivaldybės viešosios bibliotekos filialų, Vabalninko Balio Sruogos gimnazijos, mieste veikiančio muziejaus, Biržų verslo ir technologijų centro Vabalninko filialo, iš vaikų dienos centro „Vilties šviesa“, Vabalninko kultūros centro ir kitų miesto įstaigų. Prisiminti buvę bibliotekos darbuotojai, nes, anot V. Šulnienės, „tai yra ir jų šventė“. Deja, nė vienas į renginį kviestų buvusių bibliotekininkų neatvyko. Savo apsilankymu šventę pagerbė tik bibliotekininkės Janinos Bondarenkos (dirbo nuo 1959 iki 1961 metų) dukra.

Pasveikinti geriausieji skaitytojai. Tarp jų – Vabalninko Balio Sruogos gimnazijos pradinukas – trečiaklasis Ligitas Kairys, garbaus amžiaus vabalninkietis Narcizas Mažeikis ir kiti.

Vabalninko bibliotekos darbuotojas sveikinęs savivaldybės meras Valdemaras Valkiūnas kalbėjo apie bibliotekų reikšmę saugant lietuvybę ir kultūrą.

„Nebūtų bibliotekų, nebūtų ir progreso. Pagrindiniai šviesos namai yra bibliotekos. Joms ir jų darbuotojams esame ir būsime skolingi“, - kalbėjo meras, dovanojęs paveikslą su Vasario 16-osios nepriklausomybės akto signatarų fotografija, kurioje - ir Vabalninko krašto sūnus Alfonsas Petrulis.

Mero pavaduotoja Irutė Varzienė dėkojo bibliotekininkėms už jungtis – supratimą, koks svarbus dalykas yra bendrystė. Gebėjimą užmegzti, saugoti ryšius su bendruomene, anot vicemerės, liudija ir į renginį atėję visų Vabalninke veikiančių įstaigų atstovai. „Tegu mus jungia tikėjimas, kad niekad neišnyks bibliotekos ir knygos“, - linkėjo vicemerė, dovanojusi dvi knygas.

Sveikinimus išsakė, dovanas teikė Seimo narių Viktoro Rinkevičiaus ir Audrio Šimo padėjėjos, pedagogai, kultūros darbuotojai, kolegos iš kitų Biržų rajono bibliotekų, Vabalninko bendruomenės pirmininkė. Vaikų dienos centro „Vilties šviesa“ auklėtiniai dovanojo dainą ir šokį, smagiai dainavo ir akordeonu sau akompanavo kultūros centro komandos narys Petras Matulis. Vabalninkietės Angėlės Jurevičienės dovana – specialiai jubiliejui parašytos ir perskaitytos eilės. Sveikintojų buvo daug, visų kalbos buvo itin išradingos, apgalvotos, nebanalios ir nuoširdžios.

Nuo 1937- ųjų iki...

1937 metais Vabalninke įsteigta Valstybinė viešoji biblioteka – 1936 metais priimto bibliotekų įstatymo rezultatas. Jam įsigaliojus Lietuvoje pradėta steigti bibliotekas, kurioms Švietimo ministerija išsiuntė po 1000 – 1500 knygų. Vabalninko bibliotekos vedėju paskirtas Antanas Šatas.

1950 metais panaikinus valsčius Vabalninkas tapo rajono centru, o biblioteka – rajonine. Ji teikė metodinę pagalbą septyniolikai kaimo bibliotekų.

1960 metais panaikinus Vabalninko rajoną biblioteka tapo Biržų rajono Vabalninko miesto biblioteka.

1987 metais bibliotekoje buvo 817 skaitytojų, jiems išduota 11960 egzempliorių leidinių. Pasak V. Šulnienės, skaitytojų skaičius labai smarkiai sumažėjo (krito gal iki 400) 1988 metais, kai buvo atsisakyta skaitytojų „prirašinėjimo“ praktikos.

1990 metais atkūrus Lietuvos nepriklausomybę bibliotekos fondai pradėti pildyti išeivijos lietuvių spauda: Lietuvių enciklopedijomis, išleistomis Bostone, A. Barono ir kitomis knygomis.

2001 metais biblioteka persikėlė į naujai suremontuotas buvusio Vabalninko ŽŪM bendrabučio patalpas. 2005 metais Vabalninko filiale atidarytas interneto prieigos taškas (prijungtas spausdintuvas ir 5 kompiuteriai, turintys interneto prieigą).

2006 metais Vabalninko bibliotekoje elektroninėmis paslaugomis naudojosi 195 vartotojai, iš jų 57 vaikai. 2009 metais atnaujinta kompiuterinė įranga, bibliotekoje vyksta kompiuterinio raštingumo mokymai. Dabar bibliotekoje žmonės gauna ne tik knygų, naujų periodikos leidinių, bet ir internetu moka mokesčius, užsisako pažymas, registruojasi pas gydytojus.

Biblioteka dalyvauja įvairiuose projektuose. Ji turi 23 tūkstančius knygų, 459 vartotojus.

Beje, žodį „skaitytojas“ pakeitęs žodis „vartotojas“ sulaukė renginio dalyvių reakcijos. Vieni replikavo, kad tai yra vartotojiškos visuomenės atributas. Kiti, tarp jų viešosios bibliotekos direktorė V. Vorienė su vicemere I. Varziene, sakė nenorintys, kad knygų skaitytojai taptų vartytojais.

„Mes su direktore ką tik kalbėjome, jog vien tik pavartyti knygą yra maža“, - sveikinimo kalboje sakė vicemerė.

Alfreda Gudienė

 

Rekomenduojami video