Quantcast
ŠalyjeVerslasŪkininkų žiniosTechnikos kiemasSodybaPatarimaiKultūraSveikata Regionai
Bendruomenės
Dievo žodis
Konkursai
Kultūra
Langas
Moters pasaulis
Naujienos
Nuomonės
Patarimai
Šalyje
Sodyba
Sveikata
Technikos kiemas
Ūkininkų žinios
Verslas
Regionai
Alytaus
Kauno
Klaipėdos
Marijampolės
Panevėžio
Šiaulių
Tauragės
Telšių
Utenos
Vilniaus
Rubrika
Bibliotekoje – simpatiškieji menininkės Sigutės Ach personažai

Kėdainių Mikalojaus Daukšos viešąją biblioteką pasiekė per Lietuvos bibliotekas keliaujanti vienos iš žymiausių vaikų knygų iliustruotojų šalyje Sigutės Ach darbų paroda. Joje eksponuojama dalis 2013 metais leidyklos „Nieko rimto“ išleistos Violetos Palčinskaitės eilėraščių rinktinės iliustracijų originalų, kurias poetės knygai sukūrė dailininkė iliustratorė Sigutė Ach.

„Šita knyga skiriasi nuo kitų eilėraščių knygų tuo, kad joje yra net šimtas iliustracijų, kas retai būdinga tokio pobūdžio knygoms. Iš viso knygoje – 200 puslapių

Iliustruoti V. Palčinskaitę – didelė garbė. Būdama penkerių mintinai mokėjau ne vieną šios rašytojos eilėraštį, o šiandien labai nudžiugino tai, jog mano parodą aplankyti atėję mokinukai taip pat puikiai žinojo, apie ką eina kalba.

Visi kartu deklamavome V. Palčinskaitės eilėraščius, kurie mane tarsi nukėlė į vaikystę“, – įsimintinomis renginio akimirkomis pasidžiaugia Sigutė Ach.

Prekyboje nėra

Dailininkė prisipažįsta, jog ir vėl vartyti V. Palčinskaitės eilėraščių knygą, kurios seniai neturėjo rankose, – malonumas.

Edukacinio užsiėmimo „Vaizduotės lavinimo pamoka su Sigute Ach“ akimirka./ Aldo Surkevičiaus nuotr.

Edukacinio užsiėmimo „Vaizduotės lavinimo pamoka su Sigute Ach“ akimirka./ Aldo Surkevičiaus nuotr.

„Gaila, jog šiuo metu rašytojos knygos prekyboje nėra. Parodoje eksponuojamos iliustracijos, kurios keliauja iš bibliotekos į biblioteką taip pat man buvo gana seniai matytos. Taigi ta akimirka, kai vėl grįžau ir prisiliečiau prie savo kūrybos, o kartu ir prie V. Palčinskaitės knygos, buvo maloni.

Galime pasidžiaugti, jog leidykla kaupiasi dar vienam šios knygos tiražui, kuris tikėkimės, greit išvys dienos šviesą ir vėl džiugins mūsų akeles“, – viliasi dailininkė.

Svarbu pabrėžti, jog Kėdainių M. Daukšos viešojoje bibliotekoje ši V. Palčinskaitės eilėraščių rinktinė yra, tad kėdainiečiai, kurie dar neturėjo galimybės susipažinti su rašytojos, o kartu ir su menininkės Sigutės Ach kūryba, gali tą padaryti.

Kuria nuo vaikystės

Piešti miniatiūras, atvirukus, iliustracijas vaikų knygoms ir rašyti tekstus Sigutė Ach pradėjo prieš daugiau nei 20 metų, o jos kūrybos pasaulis susiformavo dar vaikystėje.

„Šiemet sukanka 19 metų kaip dirbu su leidykla „Nieko rimto“, kurios dėka pradėjau iliustruoti knygas. Iki to laiko kūriau tik atvirukus ir originalius paveikslus. Leidykla mane išmokė būti tiražuojama, suteikė galimybę iliustruoti ne vieną knygą.

Buvo laikas, kai labai intensyviai, net kelioms knygoms per metus kūriau iliustracijas. Tačiau pastaruoju metu vis rečiau tenka prisiliesti prie šio proceso.

Dabar dažniau darbuojuosi ties savo autorinėmis knygomis, kurios tampa tarsi esė, bet esu lėtas autorius.

Pirmiausia nupiešiu paveikslą, tada gimsta kažkoks komentaras. Per kokius aštuonerius metus susikaupia paveikslai ir komentarai, galiausiai jie sugula į albumus. Iš viso Lietuvą išvydo du mano albumai. Pirmas – 2008, antras – 2016 metais. O dabar piešiniai ir vėl po truputį gula į stalčių, o ateityje jie suguls į trečiąjį autorinį albumą“, – tikina Sigutė Ach.

Inspiravo kūrybiškumą

„Visada buvau vaikas krapštukas. Tikriausiai todėl, kad mano jaunystėje nebuvo interneto, nebuvo spalvotos televizijos, dėl to natūralu, jog labai daug ką veikiau lauke.

Taip pat daug svajojau, žiūrėjau pro langą, skaičiau begales knygų, kurios inspiravo mano kūrybiškumą. Viską patyriau savo kailiu, todėl ne veltui dabar labai didelę savo gyvenimo dalį skiriu vaikams ir siekiui priminti jiems apie tai, kokie turtai slepiasi jų viduje“, – pabrėžia menininkė.

Piešti miniatiūras, atvirukus, iliustracijas vaikų knygoms ir rašyti tekstus Sigutė Ach pradėjo prieš daugiau nei 20 metų, o jos kūrybos pasaulis susiformavo dar vaikystėje./Aldo Surkevičiaus nuotr.

Piešti miniatiūras, atvirukus, iliustracijas vaikų knygoms ir rašyti tekstus Sigutė Ach pradėjo prieš daugiau nei 20 metų, o jos kūrybos pasaulis susiformavo dar vaikystėje./Aldo Surkevičiaus nuotr.

Vyko užsiėmimas

Renginio metu Kėdainių Juozo Paukštelio progimnazijos antrokams buvo pristatyta ne tik Sigutės Ach kūrybinių darbų paroda, bet ir pati menininkė papasakojo apie leidyklą „Nieko rimto“, kuri leidžia knygeles vaikams, o galiausiai pakvietė į edukacinį užsiėmimą „Vaizduotės lavinimo pamoka su Sigute Ach“.

Interaktyvi pamoka

„Tai – viena pagrindinių mano pamokų, kurios metu yra liejamos spalvotos abstrakcijos. Kūrybinis procesas suteikia galimybę patirti spalvų liejimosi ir jų nevaldomo elgesio ant popieriaus pojūčius.

Užsiėmimo metu stebėdami sukurtą abstrakciją vaikai bando ją įvardyti. Abstrakcijos pavadinimą, ieškant vidinio jos turinio, reikia sugalvoti iš keleto žodžių. Vaikas tokio kūrybinio proceso metu nukreipiamas į savo vidinį fantazijos vaizduotės šaltinį, kuris geras, puikus, neužgožtas ekranų, neužgožtas pilkos suaugusio kasdienybės“, – praktinį užsiėmimą pristato dailininkė.

Paliko įspūdį

Apsilankymas Kėdainiuose Sigutei Ach paliko labai gilų įspūdį. „Kėdainių biblioteka – labai graži, labai patogi, labai šviesi ir labai dėkinga ekspozicijoms. Esu maloniai nustebinta ir nuoširdžiai džiaugiuosi dėl to, jog Kėdainiai turi tokią nuostabią, jaukią vietą ir šį kartą aš galiu pabūti maža jos dalimi “, – sako Sigutė Ach.

 

Džestina BORODINAITĖ

Rekomenduojami video