Quantcast
ŠalyjeVerslasŪkininkų žiniosTechnikos kiemasSodybaPatarimaiKultūraSveikata Regionai
Bendruomenės
Dievo žodis
Konkursai
Kultūra
Langas
Moters pasaulis
Naujienos
Nuomonės
Patarimai
Šalyje
Sodyba
Sveikata
Technikos kiemas
Ūkininkų žinios
Verslas
Regionai
Alytaus
Kauno
Klaipėdos
Marijampolės
Panevėžio
Šiaulių
Tauragės
Telšių
Utenos
Vilniaus
Rubrika
Bibliotekos lankytojai išsiilgo knygų

Švelninant karantino sąlygas, šalyje pamažu atnaujinamos bibliotekų darbo sąlygos – jau  leidžiama naudotis kompiuterių, interneto ir kitų skaityklų paslaugomis. Kartu atėjo dar viena gera naujiena – Bibliotekų fondų atnaujinimui šiemet skirta lig šiol neregėto dydžio pinigų suma.

Ukmergės rajono savivaldybės Vlado Šlaito viešosios bibliotekos laikinai direktorės pareigas einanti Virginija Tylienė sako, kad nors leidimas jau duotas, šią savaitę dar nutarta tęsti nuotolinį darbą.

„Nutarėm nepulti, palūkėti, žiūrėsim, kaip čia viskas klostysis toliau“, – sakė ji.

Informavo, kad šią savaitę jau pradėtos teikti per karantiną laikinai nutrauktos dokumentų skenavimo, kopijavimo paslaugos.

Sveikatos apsaugos ministerija primena, kad, siekiant užkirsti kelią koronaviruso infekcijos plitimui, perduodant daiktus, pavyzdžiui, knygas ar dokumentus, turi būti vengiama tiesioginio kontakto – jie turėtų būti paliekami ant stalo ar lentynose.

Taip pat įstaigos turėtų pasirūpinti, kad lankytojai turėtų sąlygas tinkamai rankų higienai ir dezinfekcijai, prie įėjimo į lankomą objektą turi būti pateikiama informacija apie asmens higienos laikymosi būtinybę, taip pat užtikrinti, kad tarp lankytojų ir lankytojų grupių būtų ne mažesni nei 2 metrų atstumai, o vienam lankytojui skirti ne mažesnį nei 10 kvadratinių metrų plotą.

V.Tylienė sakė, kad tarp nurodymų valyti, dezinfekuoti patalpas yra ir buvimo bibliotekoje laiko ribojimas.

Mano, kad sudėtinga bus žmonėms pasakyti, jog jiems jau laikas išeiti: „Žmonės labai pasiilgę bendravimo, klausinėja, kalbina, nori pašnekėti.“

Pasak V. Tylienės, karantino pradžioje biblioteka jokių paslaugų klientams neteikė, tačiau pastarąsias tris savaites darbai įsibėgėjo. Žmonės labiausiai pasiilgę knygų. Jas užsisako telefonu, elektroniniu paštu, knygų parenka ir skaitytojams perduoda bibliotekininkės.

Tokiu būdu per dieną aptarnaujama apie 80 skaitytojų. Iki karantino vidutiniškai būdavo apie 100.

Gera žinia skaitytojams – ne tik atsiveriančios bibliotekos, bet ir gausesni jų fondai.

Kultūros ministro įsakymu 65-ioms apskričių ir savivaldybių viešosioms bibliotekoms papildomai paskirstyta 1,7 mln. eurų knygoms ir kitiems dokumentams įsigyti.

Bendra 2020 m. suma knygoms ir spaudiniams įsigyti sudaro 4 mln. 46 tūkst. eurų, ir tai viršija Europos Sąjungos vidurkį: vienam gyventojui viešojoje bibliotekoje Lietuvoje tenka 1,45 Eur, ES šalių vidurkis – 1,22 Eur.

2010 metais finansavimas šiam tikslui buvo sumažintas beveik 4 kartus – iki 649 tūkst. eurų.

Vlado Šlaito viešosios bibliotekos laikinoji vadovė V. Tylienė pasakojo, kad mūsų miesto biblioteka šiemet buvo sulaukusi 33,3 tūkst. eurų knygoms ir spaudiniams įsigyti, o dabar papildomai skirta 24,6 tūkst. eurų. Pernai ši suma buvo 29,1 tūkst.

Pinigus reikės įsisavinti iki liepos, tad bibliotekininkėms teks gerokai paplušėti renkantis ir užsakant leidinius. V. Tylienė sako, kad pirmiausia bus atsižvelgiama į tai, ką siūlo leidėjai, žvalgysis, kokių leidinių labiausiai trūksta. Naujomis knygomis šiemet stengsis aprūpinti visus skyrius. „Menkavertės literatūros tikrai nepirksime. Pirmiausiai  rinksimės iš klasikos kūrinių, istorinių, skaitytojų ieškomų knygų“, – pažymėjo pašnekovė. Sako, kad tokios didelės iš vyriausybės biudžeto knygoms pirkti skirtos sumos per ilgametę darbo patirtį neatmena.

Rekomenduojami video