Quantcast
ŠalyjeVerslasŪkininkų žiniosTechnikos kiemasSodybaPatarimaiKultūraSveikata Regionai
Bendruomenės
Dievo žodis
Konkursai
Kultūra
Langas
Moters pasaulis
Naujienos
Nuomonės
Patarimai
Šalyje
Sodyba
Sveikata
Technikos kiemas
Ūkininkų žinios
Verslas
Regionai
Alytaus
Kauno
Klaipėdos
Marijampolės
Panevėžio
Šiaulių
Tauragės
Telšių
Utenos
Vilniaus
Rubrika
Dituviškės paveikslai – padėka už ištvertus išbandymus

Rajono Savivaldybės Jono Lankučio viešosios bibliotekos skaitykloje lapkričio mėnesį veikia dituviškės Jūratės Marijos Ivanauskienės tapybos ir grafikos darbų paroda „Angelai šalia mūsų“. „Ją skiriu sūnui, kuriam suteikėme arkangelo Gabrieliaus vardą, ir dėkoju už visas patirtis ir suvokimus einant kartu autizmo keliu. Šiandienos pasaulyje angelų pagalbos visiems reikia labiau nei bet kada“, – įsitikinusi autorė.

Menininkė, vertėja, rekreacijos – žmogaus fizinių bei dvasinių jėgų atstatymo specialistė, knygos „Intuityvusis piešimas“ autorė J. M. Ivanauskienė didžiąją savo gyvenimo dalį pašventė sūnaus autisto ugdymui. „Mano pastangos ne veltui – Gabrielius vėl pradeda kalbėti, jau sako „Mama, myliu“. Jis labai stengiasi. Smagu“, – šypsojosi dituviškė. Ji pasidalijo džiugia naujiena – neseniai į pasaulį atėjo anūkėlis Nojus. Sesers sūnumi džiaugiasi ir Gabrielius.

J. M. Ivanauskienė pritaikė užsienio mokslininkų metodiką ugdant autistus ir šia patirtimi dalijasi socialiniuose tinkluose. „Autizmas – sudėtingas sutrikimas, bet tikroji jo priežastis nenustatyta“, – teigė ji. Moteriai teko išgyventi daug skaudžių, rodės, beviltiškų situacijų, bet ji niekada nenuleido rankų. Ir nesuvokianti, tik nujaučianti, anot jos, iš kur ta stiprybė, neregima ir nepaaiškinama aukštesnės jėgos pagalba.

Šešiolikmetis Gabrielius buvo šalia praėjusią savaitę Gargžduose atidarant mamos tapybos ir grafikos darbų parodą „Angelai šalia mūsų“, kaip ir praėjusią vasarą Priekulėje, Šv. Antano Paduviečio bažnyčios šventoriuje, kur atlaidų dieną autorė eksponavo šiuos paveikslus.

„Angelai šalia mūsų“ – dvejus metus brandintas kūrybinis sumanymas, nors idėjos užuomazga ryškėjo dar sūnui esant įsčiose. Jį pavadinome Gabrieliumi arkangelo garbei. Todėl ir parodą skiriu sūnui, ir dėkoju už visas patirtis ir suvokimus einant kartu autizmo keliu“, – sakė J. M. Ivanauskienė.

Ji kalbėjo, jog perskaitė daug literatūros apie angelus, sukaupė nemažą biblioteką apie angeologiją. „Savo paveiksluose bandžiau perteikti tą mums nesuvokiamą globojančią jėgą. Mano pavaizduoti visi Šventajame Rašte minimi arkangelai – ne ikonos, o aukštesniosios jėgos metafora, – atskleidė autorė. – Šiandieniniame pasaulyje kaip niekada mums reikia angelų pagalbos. Kviečiu prisiliesti prie šio nematomo pasaulio per mano kūrybą. Tikiuosi, atrasite tai, ko jūsų sielai reikia, o galbūt tai pažadins naujiems apmąstymams.“

Ji išleido suvenyrinių puodelių su savo pieštų arkangelų vaizdais, taip pat planuoja išleisti atvirukų.

Virginija LAPIENĖ

Neringos BIRBALIENĖS nuotr.

Rekomenduojami video