Quantcast
ŠalyjeVerslasŪkininkų žiniosTechnikos kiemasSodybaPatarimaiKultūraSveikata Regionai
Bendruomenės
Dievo žodis
Konkursai
Kultūra
Langas
Moters pasaulis
Naujienos
Nuomonės
Patarimai
Šalyje
Sodyba
Sveikata
Technikos kiemas
Ūkininkų žinios
Verslas
Regionai
Alytaus
Kauno
Klaipėdos
Marijampolės
Panevėžio
Šiaulių
Tauragės
Telšių
Utenos
Vilniaus
Rubrika
Dvare – ir apie viliojimo meno subtilybes

Vlado Šlaito viešosios bibliotekos ir kaimo padalinių darbuotojai paminėti Antanines nutarė prezidento Antano Smetonos dvare Užugiryje.

Dvaras pasitiko rožyno žiedų spalvomis, pasiliejusiomis žalioje vejoje, ir malonia Lėno ežero vėsa, o rūmuose laukė dar daugiau mielų staigmenų.  Viena iš jų buvo muziejininkės Jurgitos Gleiznytės parengta paskaita apie viliojimo meno subtilybes tarpukario Lietuvoje. Išgirdome apie kojų flirtą, vėduoklių kalbą, kampinį žvilgsnį ir parafino injekcijas, sužinojome, kuo skyrėsi moderni, garsoniška panelės, glamūrinė ir seksopyliška moterys.

Pastaroji, pasirodo, turėjo būti labai gera klausytoja, reaguojanti į pašnekovą mimika ir gestais, o jos balsas privalėjo būti žemas, kimus, su trupučiu gergždesio. O kokio stiliaus laikėsi ponia Sofija Smetonienė? Kas buvo surašyta vadovėlyje vyrams ir dėl ko jie skundėsi Panemunės pliažuose? Visos šios ir kitos žaismingos detalės bei pastebėjimai iš muziejininkės užrašų rūpestingai suplaukė į bibliotekininkių atmintį. Pravers šitos žinios ne tik bibliotekinėje ar projektinėje veikloje.

Vėliau drauge su Jurgita tęsėme apžvalginę ekskursiją po dvaro rūmus, klausydamiesi įdomių istorijų iš pirmojo Lietuvos prezidento ir jo šeimos gyvenimo. Išgirdome ir paties rūmų šeimininko balsą. Ekrane prabėgo legendiniai senų kino kronikų kadrai. Rengiamoje Prezidento Antano Smetonos skaitykloje kolegas pasitiko muziejininkė, bibliotekininkė Daiva Misiukienė, papasakojusi, iš kur atkeliavo senosios knygos, jų lentynos ir kiti baldai. Skaitykloje dvaro svečiai galės pavartyti senuosius leidinius, daugiau sužinoti apie prezidento aplinką, to meto literatūrą.

Atvykę į Užugirio mokyklą-muziejų valandėlei įsitaisėme buvusioje klasėje su juodais mokykliniais suolais, kurių vienas dabar kainuoja 400 eurų. Visapusiškai brangus daiktas. O ekspozicijų salėje, kur rengiama edukacija „Lino kelias“, bibliotekininkė Daiva sėdo prie senųjų audimo staklių, ir pasigirdo šaudyklėlės daina. Pamenate? „Šaudyklėlė tyliai šauna, siūlų neužgauna. Pykšt pokšt, tapu tapu, pupu pupu, klepu klepu...“

Sužavėjo muziejuje veikianti šviesios atminties fotomenininkės Lauros Paulauskienės fotografijų paroda „Senjorų retro“, kurioje – Jonavos globos namų gyventojų portretai. Ne mažiau įdomi ir moksleivių rašinių paroda „Jei aš būčiau Lietuvos prezidentas“. Apžiūrėję visas ekspozicijas, dvaro pastatus kieme, stabtelėję prezidento gimtosios sodybos vietoje, suspėjome ir šio krašto kulinarinio paveldo – „smetoniško“ kugelio su spirgučiais – paskanauti.

Už paramą rengiant išvyką į Užugirio dvarą, jaukias bendravimo valandėles ir patirtus įspūdžius nuoširdžiai dėkojame Kraštotyros muziejaus direktorei Vaidutei Sakolnikienei, darbuotojoms Daivai Misiukienei, Jurgitai Gleiznytei ir visai muziejaus bendruomenei.

Rasa GRIŠKEVIČIENĖ

Rekomenduojami video