Quantcast
ŠalyjeVerslasŪkininkų žiniosTechnikos kiemasSodybaPatarimaiKultūraSveikata Regionai
Bendruomenės
Dievo žodis
Konkursai
Kultūra
Langas
Moters pasaulis
Naujienos
Nuomonės
Patarimai
Šalyje
Sodyba
Sveikata
Technikos kiemas
Ūkininkų žinios
Verslas
Regionai
Alytaus
Kauno
Klaipėdos
Marijampolės
Panevėžio
Šiaulių
Tauragės
Telšių
Utenos
Vilniaus
Rubrika
Dvare – katalogo pristatymas ir parodų atidarymas

Rokiškio krašto muziejuje šiandien, sausio 17 d., 16 val. vyks katalogo „Tapytojas primityvistas Antanas Kliauga“ pristatymas ir Rokiškio rajono tautodailininkų jubiliatų bei „Pomėgių studijos“ kūrybos darbų parodos atidarymas.

Leidinyje pristatoma Lietuvos kario, tapytojo primityvisto A. Kliaugos (1896–1991) kūryba. Publikuojama per 70 tapybos darbų iš Rokiškio krašto muziejaus fondų ir privačių kolekcijų, dailininko Arūno Augučio ir žurnalisto Stasio Varnecko straipsniai, bibliografija.

A. Kliauga – savamokslis tapytojas, susikūręs savitą kūrybos manierą. Jis gimė 1896 m. Vilkolių kaime. Jaunystėje kovojo dėl Lietuvos nepriklausomybės. Mindaugo 4-ojo pulko gretose jam teko susiremti su priešais prie Radviliškio, Giedraičių, Širvintų. Mūšyje buvo sužeistas. Pasibaigus kovoms dėl nepriklausomybės, grįžo į gimtinę. Ėmė ūkininkauti 8 ha ūkyje Sipelių kaime. Vėliau dirbo kolūkyje. Tapęs pensininku, ėmėsi tapybos. Labiausiai mėgo tapyti gimtinės peizažus, savo kaimą, nors yra paveikslų, kuriuose nutapytos tokios vietos, kur jam neteko būti.

Dailininkas A. Augutis įvadiniame katalogo straipsnyje rašo: „Antanas Kliauga pradėjo kurti piešdamas mokykliniu guašu ir akvarele, greičiausiai pasiskolintais iš anūkių. Vėliau ant presuoto kartono ėmė tapyti aliejiniais – tik ne tais specialiais, dailininkams skirtais, iš tūbelių išspaudžiamais dažais, o tais, kokių likdavo po namo remonto. Baltų sutaupydavo nuo langų, rudų ir ochros spalvos – nuo grindų, žalių likdavo nuo namo fasado dažymo. Mėlynos spalvos dažų kartą gavo iš kaimyno, juodus iš pradžių atstodavo bituminis lakas, o dažų tirpiklio likdavo nuo „pendzelių“ (teptukų) plovimo. Štai iš šių spalvų gamos ir sukurti pirmieji A. Kliaugos tapybos darbai. Ribotas spalvų pasirinkimas iš dalies lėmė savitą santūrų, lyg „prigesintą“ paveikslų koloritą, kuriame ryškiausiai išsiskyrė dangaus ir upių mėlis. Nors savamokslis dailininkas vėliau buvo aprūpintas tapybiniais aliejiniais dažais ir gerais teptukais, dažniausiai vis vien grįždavo prie jam įprastų tapybos priemonių.“

A. Kliauga per trumpą savo, kaip menininko, gyvenimą paliko neįtikėtinai turtingą kūrybinį palikimą. Per 11 metų – nuo 1980 iki 1991 m. – nutapė daugiau kaip 100 paveikslų. Vien Rokiškio krašto muziejuje saugomi 46 A. Kliaugos tapybos darbai ir 30 piešinių. Daugybė jų prisiglaudė pas pažįstamus, giminaičius ir liaudies meno mylėtojus.

Krašto muziejuje saugomi ne tik A. Kliaugos kūriniai, bet ir tapymo įrankiai, tapybos bei piešimo priemonės, fotografijos, per 120 įvairių dokumentų.

Rekomenduojami video