Quantcast
ŠalyjeVerslasŪkininkų žiniosTechnikos kiemasSodybaPatarimaiKultūraSveikata Regionai
Bendruomenės
Dievo žodis
Konkursai
Kultūra
Langas
Moters pasaulis
Naujienos
Nuomonės
Patarimai
Šalyje
Sodyba
Sveikata
Technikos kiemas
Ūkininkų žinios
Verslas
Regionai
Alytaus
Kauno
Klaipėdos
Marijampolės
Panevėžio
Šiaulių
Tauragės
Telšių
Utenos
Vilniaus
Rubrika
Dvi parodos – dvi sielos

Praėjusį ketvirtadienį Biržuose „Portfolio“ meno galerijoje atidarytos dvi parodos. Skirtingų kartų tapytojas jungiantis ryšys – meilė gamtai, įstabiems jos kūriniams.

Apie augalo ir žmogaus būseną

„Spring is coming“ (gėlės pagal Elizabeth Blackadder) parodos autorė – profesionali menininkė grafikė Goda Balbiera. Pirmojoje galerijos salėje eksponuojami darbai – akvarelės ir aliejinių dažų monotipijos. Nedidelio formato paveiksluose – gėlės.

„Kiek atsimenu, gėlės man patiko visada, bet jau sąmoningame amžiuje jų netapiau, nes nutapyti gėlę „nepošlai“ yra gan sunkus užsiėmimas... jos (gėlės) paprastai smarkiai gadina nervus nusimesdamos žiedlapius ar padengus piešinį keliais dažų sluoksniais staiga išsiskleisdamos“, - sako dailininkė, suradusi menininkės Elizabeth Blackadder akvareles, kurių tapymo technika leidžia konkretaus augalo charakterį ir būseną išreikšti liejant dažus įvairiais nekanoniniais būdais.

„Skirtingai, nei paprastai teigia gėles tapantys menininkai, man rūpi gėlės rūšis, veislė ir individualus charakteris... Be to, natiurmortas pompastiškų dailininkų tarpe dažniausiai laikomas žemiausia dailės srities kūrybos forma – aukščiausia gi yra žmogus (paprastai vyriškis herojine poza arba plika moteriškė) ir tik su aliejiniais dažais, ir tik ant drobės“, - ironizuoja humoru trykštanti autorė, kurios darbai žavi estetine švara, preciziškumu, laisve jausti žiedo aromatą ir matyti ne tik tapytojo sielą.

Apie meilę gamtai ir augančiai sielai

Antrojoje „Portfolio“ erdvėje - septynmetės Monos Leskauskaitės darbai. Tai nuo dvejų metukų tapyti paveikslai, kurių žinutė užkoduota parodos pavadinime „Apie gamtą, apie mus“.

Eksponuojamuose paveiksluose – mažoje širdelėje gimstančios visos spalvos, regint aplinką, kurioje vaikas auga ne tik fiziškai.

„Man labai patinka būti gamtoje. Ypač vasarą ir žiemą daug būnu lauke. Be dabar nesupranti, kas lauke dedasi. Ar žiema, ar ruduo. Bet man neramu, nes kai kurie žmonės nemyli gamtos... Prašau, žmonės, mylėkit gamtą“, - tai jaunosios parodos autorės Monos mintys.

Mona – pirmokė mergaitė, kuriai labai gaila nykstančių mylimų pandų. Sykiu jai labai svarbus ryšys su artimaisiais ir bendraamžiais.

Pasak Monos mamos Lijanos Judickaitės, dukrelė susirinko visų į parodą atėjusių bendramokslių širdelių šilumą. O pati Mona tryško nuoširdumu, stengėsi apkabinti kiekvieną vaiką, atėjusį pabūti su ja labai svarbią gyvenimo akimirką.

Abi be galo skirtingas parodas išmintingai stengėsi sujungti „Portfolio“ šeimininkė Lijana Judickaitė, kalbėjusi ne tik apie profesinio meistriškumo, bet ir ryšio su vaiku svarbą.

Alfreda Gudienė

Rekomenduojami video