Quantcast
ŠalyjeVerslasŪkininkų žiniosTechnikos kiemasSodybaPatarimaiKultūraSveikata Regionai
Bendruomenės
Dievo žodis
Konkursai
Kultūra
Langas
Moters pasaulis
Naujienos
Nuomonės
Patarimai
Šalyje
Sodyba
Sveikata
Technikos kiemas
Ūkininkų žinios
Verslas
Regionai
Alytaus
Kauno
Klaipėdos
Marijampolės
Panevėžio
Šiaulių
Tauragės
Telšių
Utenos
Vilniaus
Rubrika
Ekspoziciją papildys filmuoti tremtinių prisiminimai

Vakar Tauragės krašto muziejus „Santaka“ Šubertinėje pristatė atnaujintą tremtinių ekspozicijos dalį. Muziejaus lankytojai nuo šiol galės ne tik apžiūrėti tremtinių daiktus ar išklausyti gidų pasakojimus, bet ir peržiūrėti filmą, kuriame įamžinti dešimties tremtyje gyvenusių tauragiškių istorijas.

Tremties metai – skaudus istorijos etapas visai šaliai, o ypač tai išgyvenusiems žmonėms. Pristatant projekto galutinį rezultatą atskleista, kad norėta įamžinti bent 20 žmonių prisiminimus, tačiau toli gražu ne visi ryžosi atvirai prabilti apie patirtus išgyvenimus. Galiausiai filme įamžintos 10-ties tauragiškių tremtinių pasakojimai apie tremties metus.

Tremtinių ir politinių kalinių kančių namų ekspozicijos atnaujinimą pristatė Tauragės krašto muziejaus „Santaka“ direktorius Romualdas Vaitkus bei muziejų jau palikusi, tačiau prie šio projekto įgyvendinimo daug dirbusi Arneta Juščienė. Muziejininkė susirinkusiems pasakojo prisimenanti visus tremtinius, su kuriais teko bendrauti, įkalbinėti juos atsiverti prieš kameras ir galiausiai išklausyti jų istorijas.

Atnaujintą ekspoziciją pristatė muziejaus direktorius Romualdas Vaitkus ir muziejininkė Arneta Juščienė

– Skaudu jums čia prisiminti šiuos įvykius, tačiau labai geria, kad jūs tai pasakojate ir tuo dalinatės. Apmaudu, kad nedaug žmonių sutiko pasakoti savo istoriją, planavome bent 20 žmonių pakalbinti, – kalbėjo A.Juščiuvienė.

40-ties minučių trukmės filmas sunkus. Prieš kamerą kalbėję buvę tremtiniai ne kartą užstrigo, susigraudinę darė pauzes, nubraukė ašarą. Įdomu tai, kad garbaus amžiaus sulaukę žmonės sugebėjo smulkiai atpasakoti tolimos ir skausmingos praeities detales – kada atėjo stribai, ką pasakė, koks tądien buvo oras. Nors visi jie ištremti dar būdami vaikais, kai kurie vos gimę, ar sulaukę ketverių, dešimties metų.

Šalia neįprasto apvalaus erdvinio ekrano, kuriame rodoma filmuota medžiaga, galima apžiūrėti ir traukinio vagoną su išmušta it langas skyle primenantį stendą. „Lange“ demonstruojamos užfiksuotos nuotraukos, laiškai, trumpi pasakojimai papildantys filmą.

Tauragės krašto muziejaus „Santaka“ viešųjų ryšių atstovė Agnė Vitartaitė „Tauragės kurjeriui“ pasakojo, kad šis projektas yra II-asis etapas. Jam lėšų skyrė Lietuvos kultūros taryba ir Tauragės rajono savivaldybė.

 

Morta MIKUTYTĖ

Rekomenduojami video