Quantcast
ŠalyjeVerslasŪkininkų žiniosTechnikos kiemasSodybaPatarimaiKultūraSveikata Regionai
Bendruomenės
Dievo žodis
Konkursai
Kultūra
Langas
Moters pasaulis
Naujienos
Nuomonės
Patarimai
Šalyje
Sodyba
Sveikata
Technikos kiemas
Ūkininkų žinios
Verslas
Regionai
Alytaus
Kauno
Klaipėdos
Marijampolės
Panevėžio
Šiaulių
Tauragės
Telšių
Utenos
Vilniaus
Rubrika
Fotomenininkų objektyve – Karpatų žmonės

Tauragės kultūros rūmų fojė pristatyta Sigito Kancevyčiaus ir Olesios Kasabovos fotografijų paroda „Karpatų portretai“. Nuotraukose – nuošalaus Ukrainos regiono žmonių portretai, atspindintys išsaugotą ir tikrą, tradicinę, šios šalies kultūrą.

Tauragės kultūros rūmų fojė susirinkęs būrelis kultūros mėgėjų, fotografijos gerbėjų kamerinėje aplinkoje laukė fotografijos darbų pristatymo. Iš nuotraukų, sukabintų ant sienos, į žiūrovus žvelgia spalvotai apsirengę žmonės, užfiksuoti kalnų fone – tikrai ne įprastas lietuviškas peizažas. Savo darbus pristatyti stojo fotomenininkas Sigitas Kancevyčius ir klaipėdietė Olesia Kasabova. Ši autorė – ukrainietė, tačiau lietuvius vadina savo antraisiais tautiečiais, mat puikiai lietuviškai kalbanti moteris Lietuvoje gyvena jau 25-erius metus.

Parodos pristatyme dalyvavo ir Irena Petrulionienė, vadovaujanti Klaipėdos miesto ukrainiečių tradicinės kultūros klubui „Prosvit“. Ji pasakojo besidžiaugianti, kad pavyko gavus finansavimą nuvežti dalelę Lietuvos kultūros į Ukrainos Karpatus, o po to – Lietuvon parvežti bent truputį tikros ukrainietiškos kultūros.

– Pernai mūsų organizacija gavo finansavimą kultūros projektui ir vežėme į Ukrainą Olesios ir Sigito fotografijos darbų parodą. Ją vežėme į Ukrainos aukštumas, kur ne kiekvienas ukrainietis yra buvęs. Ten išliko tikrai ukrainietiška kultūra. Pristatėme ir mes dalelę lietuviškos kultūros, nusiveždami folkloro ansamblį iš Šilutės, – vardijo I.Petrulionienė.

Šio vizito metu vyko tradicinis vietos gyventojų festivalis, skirtas pagerbti piemenų darbą, kuris vis dar gaji šios šalies kultūros ir gyvenimo dalis. Piemenys Karpatuose vis dar gano avis, karves. Fotomenininkų įamžintas akimirkas, festivalio dalyvius galima išvysti pristatytoje parodoje.

– Buvo labai džiugu nuvežti lietuvius į Ukrainą, parodyti kitą savo gyvenimo pusę. Taip pat labai džiaugiuosi, kad man pavyko nors kiek užfiksuoti Karpatų charakterį šiose nuotraukose, – parodos pristatyme kalbėjo bendraautorė O.Kasabova.

S.Kancevyčius prasitarė, kad dauguma parodos darbų yra būtent O.Kasabovos. Nors kultūros rūmų fojė nukabinta visa siena, fotomenininkas įvardijo, kad užfiksuotų akimirkų yra kur kas daugiau. Todėl užsiminė, kad ateityje galbūt tas akimirkas bus galima išvysti ir atskirame leidinyje.

Parodą apžiūrėti galima iki vasario 26 dienos.

 

Morta MIKUTYTĖ

Rekomenduojami video