Quantcast
ŠalyjeVerslasŪkininkų žiniosTechnikos kiemasSodybaPatarimaiKultūraSveikata Regionai
Bendruomenės
Dievo žodis
Konkursai
Kultūra
Langas
Moters pasaulis
Naujienos
Nuomonės
Patarimai
Šalyje
Sodyba
Sveikata
Technikos kiemas
Ūkininkų žinios
Verslas
Regionai
Alytaus
Kauno
Klaipėdos
Marijampolės
Panevėžio
Šiaulių
Tauragės
Telšių
Utenos
Vilniaus
Rubrika
Išvyksta biržiečių mylimas kunigas

Panevėžio vyskupija skelbia apie dvasininkų paskyrimus. Pokyčiai laukia ir Biržų Šv. Jono Krikštytojo parapijos, iš kurios iškeliamas kunigas Ernestas Želvys.

„Linkiu visiems žmonėms kantrybės, nes vienaip ar kitaip teks priimti tą mano dovanojamą meilę Jums“, - palinkėjimą biržiečiams 2013 metų rudenį siuntė kunigas Ernestas Želvys, pradėjęs tarnystę Biržuose. Šis dvasininkas Biržų kraštą palieka praėjus šešeriems metams.

„Kun. Ernestas Želvys atleistas iš Biržų Šv. Jono Krikštytojo parapijos vikaro pareigų ir paskirtas Pasvalio Šv. Jono Krikštytojo parapijos vikaru“, - skelbia Panevėžio vyskupija.

Taip pat pranešama, kad į Biržus atvyks diakonas Vilius Valionis, tarnavęs Anykščiuose. Jis atleistas iš Anykščių Šv. apaštalo evangelisto Mato parapijos pastoracinio bendradarbio pareigų ir paskirtas Biržų Šv. Jono Krikštytojo parapijos pastoraciniu bendradarbiu.

Vėl susitiks su patyrusiu dvasininku

Į Pasvalį išvykstantis kunigas Ernestas Želvys tarnaus drauge su klebonu Henriku Kalpoku. Šį dvasininką kunigui E. Želviui teko pažinti Utenoje, iš kurios jis atvyko į Biržus.

„Prisipažinsiu, palikti Uteną ir vykti į Biržus noras buvo nekoks. Labai žavėjausi Utena, ten esančiais tiek Utenos Kristaus Žengimo į dangų, tiek Utenos Dievo Apvaizdos parapijiečiais. Labai gerai sutariau su Utenos dekanu – klebonu Henriku Kalpoku, kurio dėka daug ką išmokau gyvenime vertinti realiai ir išmintingai. Tačiau atvykęs čia ir patyręs klebono Daliaus Tubio rūpestingumą bei meilę, matydamas jo veiklą ir kaip jis myli savo darbą, parapijiečius, pajutau, kad kunigo įkvepianti tarnystė uždegė ir mane naujam gyvenimo puslapiui. Šiandien esu labai laimingas būdamas Biržų krašte ir net prisiregistravau čia, kad būčiau tikras biržietis. Praėjus daugiau nei pusmečiui drąsiai sakau, jog biržiečiai labai mieli, geri, nuoširdūs, tikri. Tikiuosi, kad Dievulis leis dar labiau visus pažinti ir mylėti neveidmainiška, nesavanaudiška meile. Ypač didelę meilę jaučiu iš Nemunėlio Radviliškio parapijiečių. Tikrai esu iš visos širdies visiems dėkingas“, - 2014- ųjų balandį kunigas kalbėjo „Šiaurės rytams“.

Tąsyk jis tvirtino, jog kiekvienas sutiktas žmogus jau yra stebuklas.

„Stebuklų kasdien galiu surasti ir išpažintyse, ir akių žvilgsniuose, ir tylos minutėje. Stebuklas yra ir mano mokinukai – sutvirtinamieji. Džiugu, kad galiu surasti dialogą su jais. Džiaugiuosi ir Kučgalio „Širvėnos“ socializacijos centro mokiniais bei darbuotojais – visur randu tų stebukliukų. O tikras išsipildęs stebuklas yra mano svajonė – užaugus būti kunigu. Nuo šešerių metukų apie tai svajojau“, - tokias kunigo mintis užrašė jį kalbinęs Petras Gudas.

„Jei būtų leista pakeisti vieną savo gyvenimo įvykį, ar ką nors keistumėte?“ – tada kunigo klausė korespondentas.

„Ne, tikrai nieko nekeisčiau. Viskas, kas mano gyvenime buvo, yra tiesiog Dievo vedimas per įvairiausius išbandymus, kurie mane stiprina. Gal pakeisčiau netikrus draugus, tik gaila, kad jų nemoku iškart atpažinti, kartais pavėluoju tą padaryti. Bet ir tai gerai – svarbu, kad pažinimas ateina“, - atsakė dvasininkas 2014 metų pavasarį.

Pripažinimas ir meilė

2013 metų rugpjūtį į Biržus paskirtam kunigui Ernestui Želviui teko tarnauti kartu su šviesaus atminimo klebonu Daliumi Tubiu. Ypatingai biržiečių mylėtas ir gerbtas kunigas 2013- ųjų lapkritį žuvo autoavarijoje.

Netrukus gruodį Panevėžio vyskupija pranešė, kad Biržų Šv. Jono Krikštytojo parapijos klebonu, Biržų dekanato dekanu ir Nemunėlio Radviliškio Švč. Mergelės Marijos bei Suosto Šv. Kryžiaus Išaukštinimo parapijos administratoriumi paskirtas kunigas Algis Neverauskas.

„Pasvalys, „pasiimdamas“ kunigą Ernestą, dabar atkeršija, mums, kadaise „atėmusiems“ pasvaliečių mylėtą kleboną Algį“, - juokavo apie naujausią dvasininkų paskyrimą išgirdę biržiečiai.

Klebonui A. Neverauskui sunkiai skinantis kelią į kunigo Daliaus dėmesiu bei meile gaubtas širdis, tarsi našlaičiais besijautusiems parapijiečiams kunigas Ernestas tapo savotiška paguoda.

Aktyvus ir su žmonėmis nuoširdžiai bendrauti stengęsis kunigas vikaras netrukus sulaukė biržiečių pripažinimo. E. Želvys jau 2014 metais tradiciniuose „Šiaurės rytų“ skelbiamuose „Metų biržiečio“ rinkimuose pelno „Metų šviesuolio“ nominaciją. 2015 – aisiais kunigas biržiečių balsais kunigas nominuojamas „Metų geradariu“, o 2018 – aisiais tampa absoliučiu „Metų biržiečio“ konkurso lyderiu pagal gautų balsų skaičių ir skelbiamas „Metų šviesuoliu“.

Lietuvos televizijos laidos „Gimtoji žemė“ kūrybinė grupė balandžio 23 dieną paskelbė 2018 metų Jorio nugalėtoją. Juo tapo Biržų Šv. Jono Krikštytojo bažnyčios kunigas vikaras Ernestas Želvys. Ta proga laidos rengėjai laureatui įteikė menininko iš Alytaus Sauliaus Lampicko specialiai tam sukurtą skulptūrą.

Kunigas Ernestas teigė, kad tai nėra jo asmeninis įvertinimas, kad šis apdovanojimas yra laimėtas Biržų krašto žmonių, tad jis nori su visais ir pasidalinti. Kaip pranešė Biržų krašto muziejus „Sėla“, laureatas skulptūrą ir diplomą padovanojo muziejui. Šiuo metu skulptūrėlė yra eksponuojama rūmų antrojo aukšto vestibiulyje.

Biržuose tarnavęs kunigas paskirtas klebonu

Vyskupijos paskelbtoje informacijoje yra maloni žinia apie Biržuose kartu su klebonu Daliumi Tubiu tarnavusį kitą puikų dvasininką - vikarą Mindaugą Šakinį.

„Kun. mgr. Mindaugas Šakinis atleistas iš Anykščių Šv. apaštalo evangelisto Mato parapijos vikaro pareigų ir paskirtas Andrioniškio Šv. apaštalų Petro ir Povilo parapijos klebonu ir Viešintų Šv. arkangelo Mykolo bei Inkūnų Švč. Aušros Vartų Dievo Motinos parapijų administratoriumi“, - rašoma pranešime.

Alfreda Gudienė

Biržų krašto laikraštis "Šiaurės rytai"

Rekomenduojami video