Quantcast
ŠalyjeVerslasŪkininkų žiniosTechnikos kiemasSodybaPatarimaiKultūraSveikata Regionai
Bendruomenės
Dievo žodis
Konkursai
Kultūra
Langas
Moters pasaulis
Naujienos
Nuomonės
Patarimai
Šalyje
Sodyba
Sveikata
Technikos kiemas
Ūkininkų žinios
Verslas
Regionai
Alytaus
Kauno
Klaipėdos
Marijampolės
Panevėžio
Šiaulių
Tauragės
Telšių
Utenos
Vilniaus
Rubrika
Kaip kelionė į kaimą virto filmuku apie Tauragę

Ignas Dombrauskis – tauragiškis, emigravęs į Kauną ir į gimtąjį kraštą grįžtantis, kaip pats teigia, rečiau nei norėtų. Tačiau grįžta nebe vienas, o su savo šeima. Spontaniškas, bendraujantis vyras sugalvojo būdą, kaip sudominti vaikus būsima kelione į Tauragę ir tai tapo nuostabiai nuoširdžiu keturių dalių filmuku apie mūsų rajono lankomas vietas.

(Ne)tikėtai išplitusi idėja

Visiškai netikėtai „Facebook“ tinkle paplito linksmas filmukas apie vienos šeimos viešnagę Tauragėje. Pirmasis juo pasidalijo Tauragės krašto muziejaus direktorius Romualdas Vaitkus. O kaip R.Vaitkus jį pastebėjo – irgi įdomi istorija: „Facebook“ jį susirado filmuko autorius Ignas Dombrauskis ir tiesiog paprašė pasidalinti, kad kuo daugiau tauragiškių pastebėtų savo miesto vaizdus.

Kiekviena filmuko dalis – apie aplankytus objektus Tauragės rajone. Užfiksuotas ir pasiruošimas – žemėlapio „gamybos“ procesas. Po apsilankymo prieš kamerą įamžinti nuoširdūs vaikų vertinimai ir įspūdžiai. Pirmąkart peržiūrėjęs pagalvoji, kad Tauragėje tikrai yra ką pamatyti, kur nueiti, praleisti laiką. Matyt, kartais pritrūkstame fantazijos į šalia esančius objektus pažvelgti kitaip.

Kelionė į kaimą kitaip

Filmuko autorius I.Dombrauskis „Tauragės kurjeriui“ pasakojo, kad idėja filmuoti Tauragę buvo spontaniška.

– Kiekviename savo gyvenimo etape vis sugalvoju, kokia forma noriu išsireikšti. Pernai gal mėnesį filmavau kasdien. Šiemet, gimus trečiam vaikui, supratau, kad noriu daugiau dokumentacijos ir terpės, kur galėčiau matyti, stebėti, kaip viskas vyksta. Tauragė man – gimtinė, užaugau Žemaičių gatvėje. Aš čia kartais užsuku, tačiau ne taip dažnai, kaip norėčiau. Dabar jau mama išsikėlė į Griežpelkius, tad dažniau ten ir nuvažiuoju, – kalbėjo I.Dombrauskis.

Pasiteiravus apie kelionės planavimą, trijų vaikučių tėtis įvardijo, kad būsima kelione siekė sudominti vaikus.

– Dažniausiai visi giriasi tomis kelionėmis, kur šilta, gražu ir kitaip nei matai kasdien. Tai būna kokia nors kelionė į Italiją, Ispaniją ir pamirštame pasidžiaugti tuo, ką turime čia. Kai su seserimi abu nutarėm važiuoti į Tauragę, išėjo nemažas būrys: jos trys vaikai, mano trys. Įkalbėjau sūnėną nupiešti Tauragės žemėlapį, kurį, beje, internete labai sunku rasti. Teko tiesiog iš atminties sudėlioti, ką įdomaus galima pamatyti. Ir dar pakeliui pridėjom šio bei to. Tad nuo antradienio iki penktadienio kasdien bandėm ką nors pamatyti – norėjome vaikams parodyti, iš kur esame kilę, – atskleidė pašnekovas.

Pusdienio kelionė – ilgiau

I.Dombrauskis nuolat ką nors rašo, filmuoja, fotografuoja, pasakoja... Tad ir šįkart iš ekskursijos gimė filmukas – „gyvas“ tinklaraštis. Jame – ne tik pats operatorius, bet ir vaikai. Turbūt nieko keisto, kad tai atrodo labai nuoširdu ir tikra. Jie patys vertina kiekvieną aplankytą objektą, skirdami balus.

– Žinote, kaip su vaikais – jie vieną akimirką gali pasakyti 5 balai, o kitą – jau 10. Vienai Taurų parko trasai skyrė 3 balus, kitai jau 10. Turbūt visumoje tai reikštų, kad čia užsukti verta.

Aplankėme aštuonias vietas. Pilyje net ir ekskursiją mums surengė – buvo labai smagu ir įdomu. Vėliau vykome į Vasaros estradą, pliažą, prie vėjo malūnų, grįžome į miestą – į buvusią „Aušros“ vidurinę mokyklą ir galiausiai į geležinkelio stotį, – aplankytus objektus vardijo I.Dombrauskis.

Tikėtina, daugelis tauragiškių pasakytų, kad šias vietas apvažiuoti galima per dieną ar net pusdienį. Bet tinklaraštininkas su vaikų būriu užtruko net keturias dienas – nuo antradienio iki penktadienio. Kodėl? Atsakymas visiškai paprastas – vaikai.

– Aš galiu duoti tų vaikų kompaniją ir jūs pamatysite, kiek užtrunkama. Visų pirma, kai yra tokių, kurie miega pietų miego, laikas labai apsiriboja. Jauniausiam mūsų keliautojui – vos mėnuo, vyriausiam – 12 metų, – atviravo Ignas.

Idėja gali turėti tęsinį

Igno idėja greitai išpopuliarėjo tarp tauragiškių. Smalsu, ar ši puiki ir tuo pačiu metu labai paprasta mintis tuo ir užsibaigs.

– Nemėgstu prisižadėti, bet jau suplanavome kelionę kur nors į Lietuvos pajūrį. Šiandien važiuodamas į darbą pagalvojau, kad būtų smagu padaryti ir ten tą patį. Manau, kad bus daugiau filmukų, bet dar nesugalvojau, kur ir kaip. Mano pagrindinis principas – daryti tik tai, kas įdomu. Taip išėjo, kad šįkart buvo įdomi Tauragė, – atskleidė I.Dombrauskis.

Pašnekovas juokaudamas teigė, kad jo gyvenime yra trys pastovūs dalykai: kasdienis bėgimas, šeima ir darbovietė, kurioje jis eina labai rimtai skambančias pareigas – žmogiškųjų išteklių ir korporatyvinės komunikacijos vadovo. Pats Ignas teigia save laikantis žmonių žmogumi, mat labai mėgsta bendrauti. Panašu, kad jam tai sekasi.

Morta MIKUTYTĖ

Rekomenduojami video