Quantcast
ŠalyjeVerslasŪkininkų žiniosTechnikos kiemasSodybaPatarimaiKultūraSveikata Regionai
Bendruomenės
Dievo žodis
Konkursai
Kultūra
Langas
Moters pasaulis
Naujienos
Nuomonės
Patarimai
Šalyje
Sodyba
Sveikata
Technikos kiemas
Ūkininkų žinios
Verslas
Regionai
Alytaus
Kauno
Klaipėdos
Marijampolės
Panevėžio
Šiaulių
Tauragės
Telšių
Utenos
Vilniaus
Rubrika
Kėdainiškiai pasiekė dar vieną Lietuvos rekordą

Gausiausia vaikų kurtų atvirukų paroda – tokį rekordą šiais metais užregistravo „Agentūra Factum”, kuris pasiektas Kėdainių lopšelyje-darželyje „Pasaka“. 1325 atvirukai – tapo konkurso „Lietuvos paukščiai“ eksponatais, iš kurių darželyje sukurta paroda pateko į Lietuvos rekordų knygą.

Konkursą rengusi mokytoja Rasa Juknevičienė sulaukė 700 pradinių klasių mokinių, 394 ikimokyklinukų ir 231 priešmokyklinukų kurtų atvirukų.

Tai ne pirmas ir ne vienintelis R. Juknevičienės rekordas. Praėjusiais metais, dirbdama Kėdainių „Ryto” progimnazijoje, ji pasiekė Didžiausio atviruko Lietuvoje rekordą.

Pasak rekordininkės, šiais metais pasiektas rekordas – tarsi ilgų metų darbo vainikavimas.

Tikslas – skatinti vaikus domėtis paukščiais

„Šešerius metus iš eilės organizuoju nacionalinį vaikų piešinių konkursą „Lietuvos paukščiai“. Kiekvienais metais vaikai piešdavo ne tai, ką norėdavo, o specialiai konkursui sugalvota tema: miško, pievų, sugrįžtančių žiemoti, parskrendančių paukščių  – žodžiu, vis kita tematika, – paiškino R. Juknevičienė. – Šiais metais iš anksto svarstėme, kad galima vėl mėginti siekti rekordo, todėl konkursą pasukome tokia linkme, kad vaikai pieštų paukščius ir tuo pačiu gamintų atvirukus.

Sulaukėme labai labai daug Lietuvos mokyklų, norinčių dalyvauti konkurse, bet koją pakišo karantinas. Tačiau jeigu ne karantinas, nežinau, ką būčiau dariusi ir kaip būčiau suspėjusi sutvarkyti tokį kiekį atsiųstų darbų. Iki karantino į konkursą buvo atsiųsti net 1325 atvirukai!“

Pasak konkurso „Lietuvos paukščiai“ autorės ir organizatorės, konkurso tikslas – skatinti vaikus domėtis Lietuvoje gyvenančiais paukščiais, todėl mokytojos kasmet, prieš vaikams pradedant kurti piešinius, juos turi supažindinti, papasakoti apie tų metų temą atitinkančius paukščius.

„Kaip ir minėjau, šiais metais atvirukų atsiųsta buvo tikrai daug. Teko pildyti dokumentus, rašyti į „Agentūrą Factum“ ir bandyti užregistruoti kaip rekordą. Agentūra pasiūlė suorganizuoti parodą“, – prisiminė mokytoja.

Padėjo kolegės

Pasak R. Juknevičienės, net karantino metu teko vykti į darbą ir su kolegių pagalba Kėdainių lopšelyje-darželyje „Pasaka“ buvo surengta konkurso atvirukų paroda „Lietuvos paukščiai“.

„Visi visi atvirukai yra iškabinti mūsų įstaigoje. Visa siena vos tik užėjus į darželį – vien atvirukai. Vaizdas labai gražus ir tikrai verta nuvažiuoti pasižiūrėti, pasidaryti nuotrauką, – parodą kvietė aplankyti jos organizatorė. – Taigi, nufilmavus, nufotografavus, sudėjus visus reikalingus dokumentus, išsiunčiau į „Agentūrą Factum“ ir rekordas buvo patvirtintas.“

R. Juknevičienė pabrėžia, jog nacionalinis konkursas, kurį skelbė Kėdainių lopšelis-darželis „Pasaka“, suorganizuotas visų Lietuvos vaikučių, piešusių atvirukus, dėka, o ji tebuvusi jo koordinatorė.

„Tik noriu patikslinti, kad kaip rekordas fiksuotas ne pats konkursas, o gausiausiai vaikų kurtų atvirukų paroda“, – atkreipė dėmesį pedagogė.

Taip pat ji užsiminė, jog ugdymo įstaigos kolegėms darželio tapimas rekordininku tapo staigmena, nes iš anksto nebuvo viešinta ir skelbta, kad bus siekiama rekordo.

„Labai nuoširdžiai dėkoju kolegėms, kurios karantino metu per atstumą, su kaukėmis, atėjo ir padėjo sukabinti tą parodėlę“, – šiltai kalbėjo pašnekovė.

Turi nemažai sekėjų

R. Juknevičienė pasakojo, jog piešinius konkursui siuntė vaikai iš įvairiausių Lietuvos kampelių.

„Šiais metais neribojome vaikų fantazijos ir nebuvo jokių temų. Svarbiausia, kad būtų piešti Lietuvoje gyvenantys paukščiai. Taip pat neribojome ir dalyvių skaičiaus, pavyzdžiui, anksčiau mokytojos atrinkdavo kelis gražiausius savo ugdytinių darbus ir siųsdavo konkursui, o šiais metais galėjo dalyvauti visi norintys“, – kalbėjo organizatorė.

Ji taip pat džiaugėsi, kad per penkerius metus įdirbis yra tikrai didžiulis ir mokytojams bei vaikams šis konkursas labai patinka.

„Gauname darbų ne tik iš ugdymo įstaigų – dalyvauja ir vaikai, kurių darbus konkursui atsiunčia tėveliai. Facebooke yra sukurta grupė „Konkursas Lietuvos paukščiai“. Jau turime nemažai sekėjų. Tėveliai, kurie seka, mato, kada prasideda konkursas.

Taip pat smagu yra tai, kad tiek iš Kėdainių (Juozo Paukštelio progimnazijos, „Ryto“ progimnazijos), tiek iš kitų miestų ugdymo įstaigų yra mokytojų, kurios konkurse su savo ugdytiniais dalyvauja jau nuo pirmų metų“, – džiugiai kalbėjo R. Juknevičienė.

Paklausta, kaip kilo mintis siekti tokio rekordo, ji sakė, jog tam paskatino praėjusių metų rekordas.

„Kadangi pernai jau buvau pasiekusi vieną rekordą, kilo mintis toliau tęsti atvirukų temą.

Pernai, dirbdama Kėdainių „Ryto“ progimnazijoje, kartu su kolege Elona Jankūniene ir dar šešiais pradinių klasių mokiniais jau buvome užregistravę didžiausio atviruko rekordą. Labai daug domėjausi, kaip pasiekti rekordą, nes tai nėra taip, kad paskambinai ir iš karto užregistravo. Darbo iš tiesų yra labai daug – kad ir dokumentus užpildyti, sutvarkyti, tinkamai paruošti“, – teigė pašnekovė.

Padėjo pažinti daugiau paukščių

„Azartiška esate?“, – juokaudama paklausiau mokytojos.

„Galima sakyti, taip. Kadangi tuo projektu gyvenu jau šešerius metus, jis man labai brangus. Vien dėl šio projekto aš pati pažinau daugiau paukščių, kaip juokauju: ne tik gandrą ir varną.

Vieną dieną į sodą atskrido kukutis. Kaimynei ir sakau: „Koks gražus paukštis – kukutis – pas tave atskridęs“. O ji sako: „Aš vis galvoju, kas čia per paukštis“. Netgi mes, suaugę žmonės, pažįstame labai mažai paukščių, tik tuos pagrindinius – šarka, varna, gandras ir gal dar keli kiti. O šitas konkursas skatina domėtis būtent Lietuvos paukščiais. Ir jeigu apsilankytumėte Facebook minėtoje grupėje, pamatytumėte, kiek paukščių yra pripiešta per tuos šešerius metus, nes ten yra patalpinti visi piešiniai. Jūs įsivaizduojate, kiek darbo ir meilės ten yra įdėta?!”, – apsilankyti „Konkurso Lietuvos paukščiai“ grupėje skatino R. Juknevičienė.

Ji pripažįsta, kad darbo su konkurso organizavimu tikrai yra daug. Tačiau visą vargą atperka vaikų piešiniai.

„Kiekvieną atsiųstą piešinį reikia sunumeruoti, jei reikia, apkarpyti. Turime labai šaunią vertintojų komandą.

Kad balsavimas būtų sąžiningas, ant kiekvieno piešinio yra uždėtas numeriukas, todėl nei vienas komisijos narys nežino, kieno ir iš kur atsiųstas darbas.

Šiais metais ant kiekvieno piešinio ne tik turėjau sudėti numeriukus, bet ir po vieną nufotografuoti“, – sako R. Juknevičienė.

Konkursas paskatino pasirinkti dailės mokyklą

Paklausta, ar prieš registruodama parodą „Agentūroje Factum“ tikėjosi rekordo, jos organizatorė neslėpė, jog tuo beveik neabejojo.

„Tikėjausi, nes taisykles jau žinojau, tam rengiausi ne vieną mėnesį. Tik buvo toks vienas klausimas – užregistruos kaip konkursą, ar kaip parodą? Tai po viso didžiulio piešinių antplūdžio teko dar organizuoti parodą ir tam, kad pasiektume rekordą“, – juokėsi R. Juknevičienė.

Pasak jos, labai džiugina ir vaikų bei jų tėvelių ar pedagogų atsiliepimai, reakcijos.

„Mūsų įstaigą lankantys vaikai kaskart pro atvirukais nukabintą sieną nepraeina nesustoję – visą laiką žiūri, tyrinėja. Įstaiga papuošta tikrai labai gražiai. Sulaukiu atsiliepimų ir iš kitų Lietuvos miestų konkurse dalyvaujančių vaikų bei pedagogų.

Pavyzdžiui, vienais metais buvo organizuotas konkursas „Lietuvos paukščiai“ ir praėjus keleriems metams, man vienos mergaitės mokytoja sako: „Mes dalyvavome konkurse ir vien dėl jo mergaitė pradėjo lankyti dailės mokyklą“. Ta mergaitė tąkart laimėjo. Vadinasi, konkursas tiek įtraukė piešti tuos paukščius, kad ji net pasirinko lankyti dailės mokyklą. Taip pat kasmet į elektroninio pašto dėžutę gaunu laiškų, kuriuose dėkojama už kokybiškai suorganizuotą konkursą“.

Naujos idėjos rekordui

R. Juknevičienė teigė idėjų naujam rekordui dar neturinti. Tačiau neatmeta galimybės, jog ateityje ji bandys sugalvoti vėl kažką naujo ir originalaus.

„Galima ir pačiam gerinti savo rekordą, bet tikrai nemanau, kad tai bus kiti metai. Norėsis ne tokio didelio antplūdžio, – juokėsi mokytoja. – Kiekvienais metais paprastai būdavo apie 600 darbų. O šiemet – dvigubai tiek, tai apdoroti tiek darbų nėra paprasta. Keliese to darbo daryti negalime, nes darbai turi būti slapti ir vertintojų komisija jų matyti negali.

Kalbant apie rekordą, gal ateityje pavyks pagerinti ir tą patį pasiektą rekordą. Šiuo metu tiek aš, tiek lopšelis-darželis „Pasaka“ džiaugiasi esamu rekordu, nes vis tiek tai yra bendras darbas.“

 

Rasa JAKUBAUSKIENĖ

Rekomenduojami video