Quantcast
ŠalyjeVerslasŪkininkų žiniosTechnikos kiemasSodybaPatarimaiKultūraSveikata Regionai
Bendruomenės
Dievo žodis
Konkursai
Kultūra
Langas
Moters pasaulis
Naujienos
Nuomonės
Patarimai
Šalyje
Sodyba
Sveikata
Technikos kiemas
Ūkininkų žinios
Verslas
Regionai
Alytaus
Kauno
Klaipėdos
Marijampolės
Panevėžio
Šiaulių
Tauragės
Telšių
Utenos
Vilniaus
Rubrika
Klebonas Marius Venskus: kad ir kas, visuomet jums – Vilties ir Džiaugsmo

Tauragės Švč. Trejybės parapija rugpjūčio viduryje sulaukė naujo vadovo – Mariaus Venskaus. Šis įvykis katalikų bendruomenę paskatino kuo daugiau apie jį sužinoti. Tenkindamas parapijiečių smalsumą, klebonas „Tauragės kurjeriui“ atvirai ir nuoširdžiai papasakojo apie save.

Kelias į kunigystę

Marius Venskus gimė Plungėje prieš 39-erius metus, dvylika metų ten mokėsi akademiko Adolfo Jucio mokykloje. Vėliau, po šešerių studijų metų kunigų seminarijoje, buvo išsiųstas į Veneciją tęsti mokslų. Po sėkmingų studijų Mariui buvo įteiktas bažnytinės teisės magistro diplomas. Mokydamasis Romos Šventojo Kryžiaus universitete, jis tapo kanonų teisės daktaru. Iš viso užsienyje studijavo penkerius metus. Tuo laikotarpiu dirbo Sicilijos parapijose.

Grįžęs į Lietuvą trumpai tarnavo Nemakščių parapijoje, vėliau vienerius metus Telšių katedroje ėjo vikaro pareigas, aštuonerius metus klebonavo Palangoje. Tikėjimo tiesas M.Venskus skelbia jau 14 metų – nuo 2004-ųjų.

– Augant man dažnai kildavo mintis apie pašaukimą kunigystei. O žengti šį žingsnį paskatino kiti kunigai, kurie buvo šalia manęs skaudžiais ir sunkiais gyvenimo periodais, man padėję įveikti labai skaudžias patirtis, išgyventi netekties skausmą. Įpusėjus mokslams kunigų seminarijoje manyje įvyko lūžis, tuomet galutinai supratau, kad mano gyvenimo kelias, mano pašaukimas – būti kunigu, – pasakojo klebonas.

Paklaustas, ar įsivaizduotų save kokioje kitoje srityje, teigė net nesvarstęs apie kitą variantą. O vaikystėje jam romantiškiausia atrodė vilkiko vairuotojo profesija, nes „namas“ visuomet kartu ir galima nuolatos kur nors keliauti. Ir dabar ši profesija kunigui įdomi. Ir šiandien klebono pomėgis vairuoti didžiulis, jis pats vairuoja lengvąjį automobilį važiuodamas į Romą ir darbo reikalais, ir lankydamas savo mokytojus, kolegas bei draugus.

Tarnystė Dievui atvedė į Tauragę

Telšių vyskupijos sprendimu klebonas M.Venskus nuo rugpjūčio 22-osios savo misiją vykdo Tauragėje. Mūsų miestu, dabar jau sava parapija, jis labai sužavėtas: sako, kad Tauragė labai jauki, turinti didelio miesto bruožų, jam patinka skvereliai su V.Kudirkos, tauro skulptūromis. Klebonui susidarė įspūdis, kad gyvenimas čia intensyvus – žmonės juda, skuba, dirba, visi užsiėmę. Dažnai važiuodamas dviračiu Prezidento gatve link bažnyčios, nes taip patogiau ir greičiau, klebonas vis labiau pradeda pažinti miesto erdves, jausti pulsuojantį parapijiečių gyvenimą, sako vis stabteli gatvėje pasikalbėti su žmonėmis.

– Nepaprastai džiaugiuosi pamatęs ir suvokęs, kad čia gyvena geranoriški, nuoširdūs, linksmi ir draugiški žmonės. Jie – didžiausias turtas ir vertybė, – entuziastingai pasakoja naujasis klebonas. – Trokštu pažinti bendruomenę ir įsilieti į ją, būti jos dalimi. Bendruomenė – kai esame draugiški vienas kitam. Gali būti nesusikalbėjimų, nesutarimų, bet troškimas būti kartu viską nugali. Reikia išgirsti kitą, reikia klausytis, bandyti kalbėti kitam suprantama kalba.

Kunigas jau pradėjo „palaikyti ir tęsti tai, ką nuostabaus sukūrė ir padarė jo pirmtakai“. Jiems jaučia didžiulę pagarbą už tai, kad Tauragės bažnyčia išpuoselėta ir jauki, puikūs parapijos namai, patogus privažiavimas ir erdvi mašinų stovėjimo aikštelė. Marius jau spėjo sužinoti apie įvairių grupių vykdomą veiklą, apie „Carito“ prasmingą bendradarbiavimą su miestiečiais. Visa parapija yra pasiruošusi reaguoti į naujus miesto bendruomenės poreikius.

Susitiks su popiežiumi

Katalikų bažnyčios kvietimu rugsėjo 22–23 dienomis Lietuvoje viešės popiežius Pranciškus. Klebonui M.Venskui šis įvykis – didžiulė šventė:

– Esu pasižadėjęs krikštą, norėčiau po Krikšto sakramento nuvažiuoti į Vilnių ir dalyvauti kunigų susitikime su jaunimu. Kitą dieną važiuosiu į Kauną susitikti su Šventuoju Tėvu, dalyvausiu Mišiose.

Klebonas atskleidė, kad aktyvūs parapijiečiai jau suplanavo kelionę į Kauną trimis autobusais. Pirmiausia jaunimas vienu autobusu rugsėjo 22 dieną vyks į Vilnių, ten bendraus su kunigais, o kitą dieną važiuos į Kauno arkikatedrą. Vyresni parapijiečiai rugsėjo 23-iąją dviem autobusais išskubės į Kauną, pas popiežių.

Nuomonei, kad dauguma tikinčiųjų yra vyresnio amžiaus ir jų gretos mažėja, klebonas kategoriškai paprieštarauja:

– Nei mažėja, nei sensta. Pavyzdžiui, kvietimai į susitikimą su popiežiumi buvo išdalinti greičiau nei per valandą. O prireikus savanorių pagalbos jų susirinko dvigubai daugiau, nei tikėtasi.

Pokyčiai žmonių patogumui

Tauragiškių bendruomenei bažnyčia bus atvira kiekvieną dieną – nuo 10 iki 19 val. Dienos metu kiekvienas pageidaujantis galės užeiti ir pasimelsti skausmo ar džiaugsmo akimirką. Klebonas tiki parapijiečių sąmoningumu ir tolerancija, tiki, kad nieko blogo neatsitiks, jei bažnyčios durys bus atviros.

Šv. Mišios vyks įprastu laiku. Kiekvieno pirmadienio ir šeštadienio vakarais bus aukojamos sudėtinės šv. Mišios už gyvuosius ir mirusiuosius, auka už jas – nuo „ačiū“ iki...

Po vakaro ir ryto Mišių (kasdien) tikintieji bus priimami mažojoje zakristijoje (buvusi raštinė), į kurią galima eiti pro altorių arba iš kiemo pusės.

Truputį keičiasi parapijos namų (rytinis) darbo laikas – nuo 10 iki 13 val. ir nuo 16 iki 17.30 val. Anksčiau priėmimo valandos prasidėdavo 9 val. Laikas pakeistas, kadangi iškart po Mišių kunigai skuba pas ligonius.

Paklaustas apie aukojimo tradiciją savo bažnyčiai, klebonas ragino neklausinėti aplinkinių ir neieškoti informacijos internete – reikia klausti kunigo. Esą reikia orientuotis į tai, ar šventei ruošiamasi iš anksto (krikštynos, santuoka), ar nutiko staigi nelaimė (laidotuvės). Pasak Mariaus, nereikia gėdytis ir kunigui drąsiai pasakyti, kad staiga užgriuvus netekčiai dabar neturiu, ir nereikia bėgti skolintis. Iškilus tokio pobūdžio klausimams, M.Venskus ragina drąsiai skambinti jam.

– Atėjome trys nauji kunigai į jūsų garbingų tradicijų miesto bendruomenę. Suprantame jūsų meilę, dėkingumą ir pagarbą buvusiems kunigams. Ateiname pas jus kaip nauji bendruomenės nariai. Jeigu turite pastabų ir pamąstymų, kaip mes, jūsų kunigai, galėtume dirbti dėl jūsų bendruomenės, visuomet drąsiai išsakykite. Kad ir kas, visuomet jums – Vilties ir Džiaugsmo! – šią žinią parapijiečiams paprašė paskelbti klebonas Marius.

Celibatas ir... visa kita

M.Venskaus nuomone, šiandienos kunigai taip pat patiria daugybę iššūkių ir keistų situacijų. Nors gyvename įdomiame technologijų laikotarpyje, tačiau dar niekada nėra buvę tiek daug žmonių, besijaučiančių vienišais ir nereikalingais. Klebonas ragina vadovautis Dievo tiesomis ir viskas bus daug paprasčiau.

– Kunigų celibatas yra dovana bažnyčiai ir jos žmonėms, – tvirtina klebonas. – Galbūt ateis toks laikas, kai bažnytinėse kronikose bus rašoma, kad „buvo seniau toks celibato laikotarpis“. Tačiau dabar celibatas nėra problema, – įsitikinęs M.Venskus.

Parapijos vadovas patikina, kad nors kunigais gali tapti tik vyrai, jokiu būdu tai nereiškia diskriminacijos moterų atžvilgiu. Priešingu atveju tai nebūtų Kristaus bažnyčia, kadangi tokia valia buvo jos įkūrėjo.

Klebonas turi sukaupęs didžiulę biblioteką – nuo poezijos iki bažnytinės teisės knygų. Neseniai pasimėgaudamas perskaitė David Richo knygą „Būti suaugusiu“. Tai pasakojimas apie psichologinę ir dvasinę brandą, Marius jį rekomenduoja perskaityti kiekvienam. Laisvalaikio skaitymui sako nusižiūrėjęs Sun Zi „Karo meną“.

M.Venskus žavisi ikonografija, jo svajonė dar neįgyvendinta – skambant maldai tapyti ikoną. Klebonas atskleidžia, kad norėtų rasti laikui ir sportui, nes būna, kad „mintys nebetelpa galvoje“.

Regina GENIENĖ

Rekomenduojami video