Quantcast
ŠalyjeVerslasŪkininkų žiniosTechnikos kiemasSodybaPatarimaiKultūraSveikata Regionai
Bendruomenės
Dievo žodis
Konkursai
Kultūra
Langas
Moters pasaulis
Naujienos
Nuomonės
Patarimai
Šalyje
Sodyba
Sveikata
Technikos kiemas
Ūkininkų žinios
Verslas
Regionai
Alytaus
Kauno
Klaipėdos
Marijampolės
Panevėžio
Šiaulių
Tauragės
Telšių
Utenos
Vilniaus
Rubrika
Knygų skaitymas – geriausias vaistas nuo nemalonių minčių

Tapo gražia tradicija, kai Jurbarko rajono savivaldybės viešosios bibliotekos skaitytojai ne tik atkeliauja pasiimti knygų, bet ir dalinasi mintimis apie skaitymo svarbą ir knygos vertę. Šį kartą bibliotekininkai pakalbino vieną aktyviausių skaitytojų, ilgametę vokiečių kalbos mokytoją, dabar jau senjorę Danguolę Kutkevičienę.

Kodėl skaitote? Kuo jums svarbi knyga?

Skaitymo virusu užsikrėčiau būdama 5 metų, kai tik išmokau skaityti. Tada didžiausią įspūdį paliko stora, su puikiomis iliustracijomis pasakų knyga „Kaip broliukas triušis nugalėjo liūtą“. Knygų skaitymas užpildydavo mano laisvalaikį nuo pat mokyklinių metų. Viskas būdavo įdomu: siužetas, žmonių likimai, nuotykiai, kelionės po svetimus kraštus (pvz. „Vinetu“), fantastinės knygos, ypač apie robotus. Dar ir dabar su malonumu retkarčiais paskaitau fantastines knygas, susijusias daugiau su psichologija. Nepatiko karų aprašymai, gal todėl netraukė ir dabar netraukia istorinės knygos su daug faktų. Labai mėgstu detektyvus, gal mažiau trilerius. Jos man labai padeda sergant, turint nemalonumų, atitraukia nuo skausmų, atpalaiduoja mintis. Sovietiniais laikais mėgstamiausia buvo A. Marinina, bet dabar daugiau skaitau labai įdomius užsienio ir lietuvių rašytojų detektyvus.

 Kokia yra viena knyga, kuri jums paliko didžiausią įspūdį?

Negaliu įvardinti vienos knygos. Kiekvienu gyvenimo laikotarpiu keičiasi prioritetai, sudomina naujos temos, originalūs rašytojai (Marina Abramovič „Eiti kiaurai sienas“ – šokiruojanti autobiografinė knyga!). Ypač išėjus į pensiją, atsivėrus galimybėms skaityti rašytojų knygas iš viso pasaulio ir turint daugiau laiko, pažinimas vis plečiasi ir kaip sakoma „apetitas auga bevalgant“.Ką skaitote šiuo metu? Galbūt galėtumėte kažką parekomenduoti? Šiuo metu su malonumu skaitau Judith McNaught, Dianos Chamberlain, Santa Montefiore, Jojo Moyes, Linos Ever ir kitų autorių knygas. Ištikimybė, pakilūs jausmai, sudėtingi likimai, intriguojantys siužetai, kitų šalių papročiai ir įpročiai – pagrindinės jų temos. Nekantriai laukiu Lucindos Riley paskutinės ciklo „Septynios seserys“ knygos. Vengiu skaityti knygas, kur aprašoma per daug kančios, ypač detektyvuose, per daug sekso, menkaverčio turinio.

 Kaip manote, kokia knyga yra vertinga knyga?

Knygos vertę kiekvienas supranta individualiai. Vieni vertina daugiau istorines, biografines, kelionių, geografines, dokumentines ir kitas, kuriose vyrauja realūs faktai, kiti mielai skaito esė ar kitas filosofines knygas. Tokius skaitytojus aš labai gerbiu, bet mano vertybių skalė skiriasi kiek kitokia. Knygos vertę taip pat lemia išsilavinimas, amžius, interesai, darbo specifika…Mano skaitymo sritis praplėtė pradėjus dalyvauti „Knygių“ klubo veikloje Jurbarko viešojoje bibliotekoje. Klubo vadovei, bibliotekininkei Sigitai pavyko mus sudominti skaityti šiuolaikinių lietuvių rašytojų knygas, įtraukti į diskusijas apie dabartines literatūros aktualijas, pvz. „Metų knygos“ rinkimus. Klubo veikla labai įvairi – tai ne tik perskaitytų knygų aptarimai ar pasiūlymai vieni kitiems paskaityti, bet ir ekskursijos, literatūrinės viktorinos, susitikimai su rašytojais.

Rekomenduojami video