Quantcast
ŠalyjeVerslasŪkininkų žiniosTechnikos kiemasSodybaPatarimaiKultūraSveikata Regionai
Bendruomenės
Dievo žodis
Konkursai
Kultūra
Langas
Moters pasaulis
Naujienos
Nuomonės
Patarimai
Šalyje
Sodyba
Sveikata
Technikos kiemas
Ūkininkų žinios
Verslas
Regionai
Alytaus
Kauno
Klaipėdos
Marijampolės
Panevėžio
Šiaulių
Tauragės
Telšių
Utenos
Vilniaus
Rubrika
„Komarų dvaro kermošius“

Apie visus, kurie čia pėdsaką įmynė... Taip galima apibūdinti renginį „Komarų dvaro kermošius“, įvykusį Šventupėje.

Jo metu pristatyta šventupiečių kūrybos rinktinė „Ant Šventosios upės kranto“. Joje pristatomi visi kūrybingi Šventupės kaimo gyventojai: medžio drožėjai, kalviai, virėjai, mezgėjos, siuvinėtojos, tapytojos.

Didžiuojamės, kad Šventupėje turime daugiau nei 50 kūrybingų žmonių, kurių visų darbų net nesutalpinome į knygą. Tačiau daugelio kūrybą galima pamatyti kultūros namuose veikiančioje parodoje.

Skambėjo literačių Reginos Mulevičienės ir Genoefos Povilavičienės eilėmis sukurtos dainos, kurias atliko Eglė Staniūnaitė ir Aldutė Lučinskaitė, gausių plojimų sulaukė Daivos ir Kazimiero Šermukšnių šeimyninio ansamblio „Šermukšnėlė“, pasakorės Birutės Stundienės pasirodymai. Susirinkusiuosius sveikino šios knygos sumanytoja – buvusi bendruomenės pirmininkė Stasė Čirbienė.

Didžiausias šventės siurprizas buvo Valentino Kairio, kurį dažnas matė per televizorių kaip mezgantį tolimųjų reisų vairuotoją, savo suknelę padovanojusį net hercogienei Katerinai, viešnagė.

Valentinas – buvęs šventupietis. Šventėje pademonstruota jo į Lietuvos rekordų knygą įrašyta megzta suknelė, kurios apačios plotis – 210,6 metro. Iššūkis buvo suknelės demonstruotojai Jolantai ją apsirengti ir parodyti susirinkusiesiems.

Prie Dievo Motinos Marijos, Šventupės globėjos, koplytstulpio padėjome gėlių, sugiedojome šventą giesmę ir padėkojome, kad saugo ir globoja mūsų kaimą.

Po to ponai Komarai (Daiva Šermukšnienė ir Vytautas Marčauskas) pakvietė visus tęsti šventės. Parke veikė mugė, kur galima buvo įsigyti Gražinos Talačkienės sodinukų, Gintautės Čirbaitės lietų vaško žvakių, lyduokietės Vidos Meliūkštienės arbatų. Moterys ir mergaitės žavėjosi buvusios šventupietės Ingos gamintais papuošalais. Net saldainių „kermošavų“ buvo... Pasivaišinti išalkusieji galėjo bendruomenės pirmininko pagamintu troškiniu, vidiškiečių Vidos ir Arniaus Olšauskų čia pat verdama pačia skaniausia žuviene. Gaivinomės šaltinio vandenėliu su žolelėmis.

Vidiškietė Gileta Laskauskienė į mugę atvežė savo vištaičių parodą, kuria žavėjosi tiek vaikučiai, tiek suaugusieji. Gileta, nuolatinė šventupiečių pagalbininkė, visą žiemą mokiusi Šventutės moteris velti iš vilnos, mugėje organizavo ir edukacinį užsiėmimą – norintieji galėjo apvelti vilna muiliukus.

Pasivaikščioję po mugę, aplankę parodą, apžiūrėję Valentino sukneles, renginio dalyviai susirinko prie „Komaro karčemos“, kur vyko tikros linksmybės. Šokius keitė dainos, pailsusieji klausėsi pasakojimų. Užgrojus armonikai, vėl sukosi šokio sūkuryje. Tai – jungtinė Anykščių rajono Kurklių, Valų saviveiklininkų ir šventupiečių programa.

Vidiškių seniūnijos vyriausioji specialistė Česlova Blusevičienė sveikino susirinkusiuosius, šventės organizatoriams įteikė padėkos raštus.

Dėkojame svečiams saviveiklininkams, mugės prekeiviams, nepagailėjusiems savo laiko ir pradžiuginusiems mus, šventupiečius. Ir ačiū visiems renginio lankytojams, be kurių nebūtų kam kurti šventes.

Genė VAITKŪNIENĖ

Vlado Šlaito viešosios bibliotekos Šventupės kaimo padalinio bibliotekininkė

Rekomenduojami video