Quantcast
ŠalyjeVerslasŪkininkų žiniosTechnikos kiemasSodybaPatarimaiKultūraSveikata Regionai
Bendruomenės
Dievo žodis
Konkursai
Kultūra
Langas
Moters pasaulis
Naujienos
Nuomonės
Patarimai
Šalyje
Sodyba
Sveikata
Technikos kiemas
Ūkininkų žinios
Verslas
Regionai
Alytaus
Kauno
Klaipėdos
Marijampolės
Panevėžio
Šiaulių
Tauragės
Telšių
Utenos
Vilniaus
Rubrika
Krakėse – V. Ulevičiaus ąžuolinė skulptūra, skirta miestelio 600-ajam jubiliejui

Krakių miestelio centre pastatyta nauja kraštiečio menininko Vytauto Ulevičiaus sumeistrauta skulptūra „Krakėms – 600“. Deja, bet dar lapkričio 1-ąją turėjusi vykti skulptūros pašventinimo ceremonija ir simbolinė šventė dėl koronaviruso pandemijos atidėta neribotam laikui.

Senoji – supuvo

Ilgą laiką Krakių miestelio centre stovėjo paminklas Mikalojui Daukšai, tačiau bėgant metams, medinė skulptūra tiesiog supuvo. Rugpjūčio 24-ąją miestelio centre stovėjusi medinė skulptūra  buvo demontuota.

„Demontavome avarinės būklės medžio skulptūrą, skirtą M. Daukšai. Gerbiamo krakiškio medžio drožėjo Vytauto Ulevičiaus verdiktas nuliūdino – jo kūrinys stipriai pažeistas puvinio ir restauravimas yra neįmanomas. Demontavus senąją skulptūrą bus skirtos visos pastangos, kad jos vietoje atsirastų nauja“, – pažymėjo Krakių seniūnas Ernestas Barčas.

Vienas kumštis

Krakių seniūnijos, menininko V. Ulevičiaus ir gausaus rėmėjų būrio dėka Krakėse pastatyta nauja V. Ulevičiaus skulptūra, kurioje vaizduojama visa miestelio istorija.

„Priekinėje skulptūros pusėje, viršuje yra pavaizduotas Krakių herbas, o apačioje Mikalojus Daukša bei įrašas, kad Krakėms sukanka 600 metų.

Ši skulptūra ir yra skirta tokiam garbingam mūsų miestelio jubiliejui. Skulptūroje pavaizduoti visi metų laikai – pavasaris, vasara, ruduo ir žiema: mūsų gyvenimo ciklas“, – pasakojo E. Barčas.

Dovana žmonėms

Naujoji V. Ulevičiaus skulptūra yra dovana žmonėms. Ji pastatyta už rėmėjų lėšas. Deja, bet lapkričio 1-ąją turėjusi vykti skulptūros pašventinimo ceremonija ir simbolinė šventė dėl koronaviruso pandemijos atidėta neribotam laikui.

Tikimasi, kad kitąmet Krakėse pavyks surengti grandiozinę miestelio jubiliejaus šventę, kokios krakiškiai dar nematė.

„Dėl vis aštrėjančios su COVID-19 susijusios situacijos, lapkričio 1 dieną numatyta skulptūros šventinimo ceremonija – atidėta. Tačiau naudodamasis proga, noriu visų gyventojų vardu nuoširdžiai padėkoti mūsų rėmėjams – Š. Šiušei, P. Stalioriui, E. Meškauskui, V. Beruliui. Gerbiamieji, jūs esate pavyzdys, kaip reikia mylėti savo kraštą. Dar kartą galime įsitikinti gerbiamo Vytauto talentu“, – kalbėjo seniūnas E. Barčas

Planų daug

E. Barčas pažymėjo, kad miestelio seniūnija bei aktyvas turi dar daug planų. Vieni jų – įrengti V. Ulevičiaus muziejų Krakių kultūros centre. Taip pat planuojama apželdinti ir sutvarkyti miestelio centrą.

„Pavasarį prie paminklo sužydės gėlės. Darbų išties daug, vos spėjame suktis. Tikimės, kad mums pavyks įgyvendinti V. Ulevičiaus norą ir Kultūros centre atsiras jo vardo muziejus“, – kalbėjo E. Barčas.

 

Dimitrijus KUPRIJANOVAS

Rekomenduojami video