Quantcast
ŠalyjeVerslasŪkininkų žiniosTechnikos kiemasSodybaPatarimaiKultūraSveikata Regionai
Bendruomenės
Dievo žodis
Konkursai
Kultūra
Langas
Moters pasaulis
Naujienos
Nuomonės
Patarimai
Šalyje
Sodyba
Sveikata
Technikos kiemas
Ūkininkų žinios
Verslas
Regionai
Alytaus
Kauno
Klaipėdos
Marijampolės
Panevėžio
Šiaulių
Tauragės
Telšių
Utenos
Vilniaus
Rubrika
Kunigų tarnystė sunki, kilni, atsakinga, bet mums labai reikalinga

Prieš 40 metų, 1979 metų gegužės 27 dieną, Kauno arkikatedroje bazilikoje buvo suteikti Kunigystės šventimai ir būsimam mūsų parapijos klebonui kanauninkui Jonui Paulauskui.

Pasirinkimas siekti kunigystės, 1974 metais stoti mokytis į Kauno tarpdiecezinę kunigų seminariją tuo laikotarpiu buvo tikrai drąsus, didvyriškas apsisprendimas. Kunigui tada buvo galima tikėtis tik persekiojimų, nepelnytos bausmės, šmeižto, paniekos.

Visko buvo, viskas iškęsta, patirta, ištverta per 40 kunigystės metų. Pamoksle svečias kunigas Ferdinandas Žilys labai aiškiai, prasmingai, įtaigiai apibūdino kunigystės tarnystės kilnumą, sunkumą, prasmingumą, reikalingumą žmonėms. „Kunigas yra tarpininkas tarp Dievo ir žmonių nuo pat gimimo iki mirties. „Ne Jūs mane išsirinkote, bet aš jus išsirinkau ir paskyriau, kad eitumėte, duotumėte vaisių,..., kad ko tik prašytumėte Tėvą mano vardu, jis visa jums duotų“ priminė pamokslininkas Kristaus žodžius (Jn. 15, 16 ). Be kunigystės nebūtų Mišių aukos, o Mišios yra iškilmingas, viešas Dievo garbinimas. Kunigui suteikti dideli įgaliojimai, bet kunigas jaučia, kad tai yra duota iš aukščiau dėl jam patikėtų žmonių. Apdovanotas šventuoju pašaukimu, kunigas turi daryti gera, bet pats norėdamas siekti šventumo, turi įveikti daug pragaro pabaisų“, – kalbėjo kunigas. Jo pamokslas buvo palydėtas gausiais plojimais.

Per 40 kunigystės metų Gargždų parapijoje tarnauta daugiau kaip 30 metų. 1988 metais pradėta statyti dabar Gargždų miesto akcentu tapusi didinga erdvi bažnyčia, daug rūpesčių, darbų pareikalavusi, baigta Jokūbavo Švč. Mergelės Marijos bažnyčios statyba, nuolat remontuojama, restauruojama, aptarnaujama Mikoliškių Šv. Juozapo bažnyčia, ne kartą buvo aptarnaujama Vėžaičių parapija, restauruojama bažnyčia, atstatyta klebonija.

Parapijos klebono dekano kanauninko Jono Paulausko veiklos pėdsakai yra prasmingi ir matomi. Parapijoje aktyviai veikia katalikiškos organizacijos, džiugina gausus didysis bažnyčios choras, veikia jaunimo, pagyvenusių žmonių chorai, Kalvarijos Kalnus ir kitas giesmes giedančiųjų grupė. Jau kelinti metai Gargždų parapijoje sėkmingai veikia brolio Vincento Tamošausko OFM Cap iniciatyva įkurta, parapijos klebono globojama Marijos mokykla. Tokia mokykla veikia dar Vilniuje ir Kaune. Čia į užsiėmimų sesijas atvyksta dalyviai ir iš kitų dekanatų. Šį kartą Marijos mokyklos pavasario sesija Gargždų parapijoje vyko gegužės 24–26 dienomis.

Gegužės 27 dieną padėkos šv. Mišias už 40 metų kunigystės malonę koncelebravo 37 kunigai, koncelebracijai vadovavo parapijos klebonas dekanas kanauninkas Jonas Paulauskas. Jam asistavo diakonas Egidijus, atvykęs kartu su Vilkaviškio katedros kapitulos pirmininku kanauninku Valiu Zubavičiumi OP. Dalyvavo Telšių vyskupo generalvikaras Klaipėdos Marijos Taikos Karalienės klebonas kanauninkas Vilius Viktoravičius, atvyko Telšių Švč. Mergelės Marijos Ėmimo į dangų parapijos klebonas dekanas prelatas bažn. t. dr. Juozas Šiurys, prelatas kanauninkas Juozas Pečiukonis iš Marijampolės, Plungės Šv. Jono Krikštytojo parapijos klebonas dekanas Vytautas Gedvainis, Šilutės Šv. Kryžiaus parapijos klebonas dekanas kanauninkas Remigijus Saunorius bei kitų kaimyninių parapijų kunigai. Dalyvauti padėkos už kunigystės malonę Mišiose, pasveikinti dekaną atvyko daugelis kunigų, dirbusių Gargždų parapijoje vikarais, visi Gargždų dekanato parapijų klebonai.

Skambiai giedojo bažnyčios didysis choras. Po Mišių nusitęsė ilga eilė su puokštėmis rankose norinčiųjų pasveikinti parapijos kleboną 40 metų kunigystės proga. Atvyko pasveikinti rajono Savivaldybės atstovai su vicemere Violeta Riaukiene. Šventė baigėsi nuoširdžiu linkėjimu „Ilgiausių metų“ ir bendra nuotrauka prisiminimui.

 

Kazimiera SIPIENĖ

banga,logo

Rekomenduojami video