Quantcast
ŠalyjeVerslasŪkininkų žiniosTechnikos kiemasSodybaPatarimaiKultūraSveikata Regionai
Bendruomenės
Dievo žodis
Konkursai
Kultūra
Langas
Moters pasaulis
Naujienos
Nuomonės
Patarimai
Šalyje
Sodyba
Sveikata
Technikos kiemas
Ūkininkų žinios
Verslas
Regionai
Alytaus
Kauno
Klaipėdos
Marijampolės
Panevėžio
Šiaulių
Tauragės
Telšių
Utenos
Vilniaus
Rubrika
Liaudiškų šokių grupei „Vėjava“ – 15 metų

Ne tik Tauragėje, bet ir visoje Lietuvoje prieš 15 metų buvo nelabai įprastas reiškinys, kad niekieno neraginami, neremiami kokios profsąjungos ar neįsakius valdžiai meno mėgėjai imtų ir susiburtų į kolektyvą. Savarankiškai, patys, iš didelio noro, iš savo jaunystės pomėgio šokti.

O proga tuomet šiam susibūrimui buvo tikrai gera: 2004 metais buvo organizuojama pirmoji Tauragės apskrities dainų šventė Šilalės pušyne. Čia ir svarstė visuomenei pasirodyti ką tik susikūręs vyresniojo amžiaus žmonių šokių kolektyvas gražiu pavadinimu „Vėjava“. Kolektyvas tai naujas, bet šokėjai jame tikrai ne naujokai. Visi savo jaunystės, o dažnas vaikystės, metais buvo dainų ir šokių ansamblio „Jūra“ ar kitų šokių kolektyvų šokėjai. Visi patyrę ir degantys noru dar šokti, nes jautė galį tai daryti gražiai, išreikšti šokiu ne tik save, bet pradžiuginti ir aplinkinius.

Nevyriausybinė organizacija

2004 metais sausio mėnesį buvusių dainų ir šokių ansamblio „Jūra“ šokėjų Birutės Sagatauskienės ir Algimanto Sutkaičio (beje, jau išėjusio amžinybėn kolektyvo nario, kaip ir Jono Bartkaus – tokias dvi netektis per 15 metų patyrė „Vėjava“) iniciatyva buvo suburta jaunystėje šokusių žmonių grupė. Kolektyvas įregistruotas kaip visuomeninė nevyriausybinė organizacija pavadinimu „Vėjava“ (kaip sakė vadovė B.Sagatauskienė, tokiu pavadinimu yra Klaipėdos krašto šokis, šiuo atveju labai tikęs naujajam šokių kolektyvui). Kolektyvą pačioje pradžioje priglaudė, suteikė salę repeticijoms Tauragės moksleivių kūrybos centro (MKC) direktorė Jolanta Kazlauskienė. Įvyko ir naujojo darinio iškilmingos krikštynos. Krikštatėviais tapo MKC direktorė J.Kazlauskienė ir šių eilučių autorius. Darbas, kuriam vadovauti paprašyta ilgametė „Jūros“ šokėja ir šokių vadovė B.Sagatauskienė, vyko produktyviai, nes susibūrę žmonės – išsiilgę šokio ir bendraminčių susiėjimo.

Tiesa, pirmasis kolektyvo pasirodymas miesto visuomenei įvyko jau netrukus po kolektyvo susibūrimo, 2004 metais balandžio 30 d., Lietuvos Respublikos įstojimo į Europos Sąjungą proga. Tais pačiais metais birželio mėnesį kolektyvas dalyvavo apskrities dainų šventėje, kuri vyko Šilalėje.

Konkursų karuselė

Jau po metų darbo, 2005 metais kovo mėnesį, liaudiškų šokių grupė „Vėjava“ dalyvavo suaugusiųjų liaudiškų šokių kolektyvų konkurse „Pora už poros“ Kretingoje, kur savo amžiaus grupėje laimėjo antrąją vietą.

2009 metais baigiamajame konkurso „Pora už poros“ ture iškovota pirmoji vieta, 2013 m. tauragiškiai pelnė laureatų vardą, tačiau jau kaip Tauragės kultūros centro kolektyvas, mat 2007 metais Tauragės rajono savivaldybės tarybos sprendimu liaudiškų šokių grupė „Vėjava“ buvo perkelta į Tauragės kultūros centrą, B.Sagatauskienė tapo oficialia Tauragės kultūros centro liaudiškų šokių grupės „Vėjava“ vadove.

„Vėjava“ – nuolatinė įvairių konkursų ir festivalių laureatė

„Vėjava“ taip gerai pasirodydavo konkursuose, kad sukeldavo įvairių įtarimų kitiems kolektyvams: „per jaunai šoko“, „yra jaunesnio amžiaus ir turi priklausyti kitai, jaunesnių šokėjų, kategorijai“. „Net į mūsų veidų raukšles žiūrėdavo, ar mes tikrai nesame jaunesni, negu dedamės, nes taip gerai ir jaunatviškai šokti gali tik jaunesni“, – prisimena ir juokiasi jaunatviškos ir raukšleles mokančios gerai užmaskuoti šokėjos. Ir kaip kitaip – juk be grimo į sceną neisi! Pasak vadovės, būdavo visko: ginčų prieš konkursus, priekaištų, vadinamojo sportiniu pykčio, azarto. Net greitąją medicinos pagalbą yra tekę kviesti, kad surakintą šokėjo nugarą padėtų „atrakinti“ prieš pat išėjimą į sceną.

Aukso paukštė

„Vėjavos“ laimėjimai konkursuose, aktyvi koncertinė veikla neliko nepastebėti ir Lietuvos nacionalinio kultūros centro. 2014 metų kovo mėnesį liaudiškų šokių kolektyvui „Vėjava“ dešimties veiklos metų jubiliejaus proga už laimėjimus ir koncertinę veiklą suteiktas aukščiausiasis mėgėjų meno kolektyvų apdovanojimas – „Aukso paukštė“. Tai pirmasis Tauragės rajone ir kol kas vienintelis toks aukštas (Lietuvoje aukščiausias) meno mėgėjų kolektyvo įvertinimas. Ta proga surengtas įsimintinas jubiliejinis dešimtmečio koncertas, iškilmingai įteikta „Aukso paukštė“.

Ryšiai ir koncertinė veikla

Tik pradėjęs savo kūrybinę veiklą, kolektyvas užmezgė kultūrinius ryšius su kitomis respublikos liaudiškų šokių grupėmis. Kūrybinis bendradarbiavimas, kolektyvų pasikeitimas koncertinėmis programomis liaudiškų šokių grupę „Vėjava“ sieja daugiau nei su 20 liaudiškų šokių kolektyvų Lietuvoje ir užsienyje. Toks nuoširdus ir šiltas ryšys tarp kolektyvų išaugo į kasmetinį liaudiškų šokių festivalį-šventę „Susibėgę patrepsėkim“, vykstančią kasmet Tauragėje jau 14 metų. Nuo 2014 metų Tauragės kultūros centro administracijos iniciatyva festivalis tapo tarptautinis.

„Vėjava“ ne tik šoka, bet ir organizuoja įvairius renginius miesto bendruomenei: Atvelykio šventes, šventę Pagyvenusių žmonių dienai „Rudens suktinis“. Liaudiškų šokių grupė „Vėjava“ visada laukiama senelių globos namuose. Kolektyvas – nuolatinis beveik visų rajono ir miesto didžiųjų renginių, koncertų dalyvis.

„Vėjava“ šiandien su savo vadove Birute Sagatauskiene

„Vėjavos“ kolektyvas, kviesdamas dalyvauti respublikos kolektyvus šventėse „Susibėgę patrepsėkim“, ir pats vyksta pas juos. Koncertuota, dalyvauta šventėse po keletą kartų daugiau kaip dvidešimtyje respublikos miestų ir miestelių. Nuo pat susibūrimo „Vėjavos“ vienas tikslų – visada dalyvauti respublikinėse dainų šventėse šokių dienoje. Tai padaryta ir dalyvauta 2007, 2009, 2014, 2018 metų Lietuvos dainų šventėse.

Kolektyvas dalyvavo tarptautiniuose festivaliuose Lenkijoje (Ostruda), Rusijoje (Sovetskas), Lietuvoje (Radviliškis), Vengrijoje, Latvijoje (Jūrmala, Liepoja). 2010 metais „Vėjava“ koncertavo Čekijoje, 2011 metais – Švedijoje, 2013 metais – Latvijoje.

Šokėjai neapsiriboja koncertais užsienyje, respublikoje, mielai šoka kaimiškoms bendruomenėms, yra surengę koncertų Žygaičiuose, Dapkiškiuose, Mažonuose, Batakiuose, Skaudvilėje ir kitur.

Didžiausia vertybė – žmonės

– Didžiausia padėka žmonėms, kurie į repeticijas eina taip atsakingai, kaip į darbą. Renkamės du kartus per savaitę ir be poilsio šokame dvi valandas. Kolektyvas negyvuotų be jam pasiaukojančių žmonių. Jei reiktų išskirti kažkurį, negalėčiau, nes visi be galo darbštūs, nuoširdūs ir mylintys liaudies šokį. Noriu juos visus paminėti. Nuo pat pirmos kolektyvo dienos jau penkiolika metų šoka Alma Jonušaitienė ir Vytautas Jonušaitis, Edita Paulauskienė, Stasys Dabulskis, Jarda Paulienė, Arūnas Jonikas, Onutė Biknerienė, Stasė Jonilienė, Aloyzas Remeikis, Bronė Jakovleva, Jonas Jakštaitis, kiek vėliau atėję Danutė Karbauskienė, Alpridas Lukšas, Stefa Marozienė, Artūras Digaitis, Ona Pikšilingytė, Antanas Dedūra, Virginija Puzonienė, Dainius Vilimaitis, Liuda Daugėlienė, Regina Petrikienė. Dėkoju ir tiems, kurie kolektyvą paliko dėl įvairių priežasčių, tačiau jam buvo tikrai pasišventę – Antanui Jankūnui, Zitai Jankūnienei, Rasai Ruseckienei, Vaidui Zemeckui, Irenai Dirginčienei, Sigitui Juškiui, Birutei Dilindienei, Daliai Urbontaitienei, Almontui Popendikiui, Gražinai Karmelavičienei, Jūratei Kniukštienei, – dėkingumo kolektyvo buvusiems ir dabartiniams šokėjams neslėpė jų vadovė B.Sagatauskienė.

Šokio sūkury. Romualdo Vaitkaus nuotrauka

Penkiolika „Vėjavos“ kūrybinės ir labai intensyvios veiklos metų pralėkė labai greitai. Tarytum gaivaus vėjo gūsis „Vėjava“ gaivino Tauragės kultūros lauką savo koncertais, prasminga veikla, savo meile ir ištikimybe grožiui, elegancijai, tradicijoms, liaudiškam šokiui. Kolektyvo įkūrėjos ir kol kas vienintelės jos vadovės B.Sagatauskienės pasišventimas pamėgtam darbui, jos kūrybinė veikla neliko nepastebėta. 2018 metų gruodžio mėnesį Tauragės rajono savivaldybės Padėkos vakare ji apdovanota Garbės ženklu už nuopelnus Tauragės rajonui. O „Vėjavos“ prizai, diplomai, padėkų raštai ir kitos dovanos, sukauptos per 15 metų, šiandien eksponuojami Tauragės kultūros rūmuose.

Ilgiausių metų „Vėjavai“ ir vadovei B.Sagatauskienei, šokių vadovei, 41-erius darbo metus atidavusiai choreografijos menui!

Liaudiškų šokių grupės „Vėjava“ kredo:

Ten, kur šokis ir daina, amžiui ten ribų nėra.

 

Eugenijus ŠALTIS

Rekomenduojami video