Quantcast
ŠalyjeVerslasŪkininkų žiniosTechnikos kiemasSodybaPatarimaiKultūraSveikata Regionai
Bendruomenės
Dievo žodis
Konkursai
Kultūra
Langas
Moters pasaulis
Naujienos
Nuomonės
Patarimai
Šalyje
Sodyba
Sveikata
Technikos kiemas
Ūkininkų žinios
Verslas
Regionai
Alytaus
Kauno
Klaipėdos
Marijampolės
Panevėžio
Šiaulių
Tauragės
Telšių
Utenos
Vilniaus
Rubrika
“Naujojo cirko savaitgalis’19”: nuo kvapą gniaužiančios akrobatikos iki mokslinio cirko

Rugsėjo 10-15 dienomis į Vilnių sugrįžtantis 14-asis tarptautinis šiuolaikinio cirko festivalis „Naujojo cirko savaitgalis’19“ jau seniai pranoko savo paties pavadinimą – vienuolika skirtingų naujojo cirko pasirodymų žiūrovus kvies kone ištisą savaitę. Festivalio rengėjai džiaugiasi šiemet šiuolaikinių scenos menų mylėtojams galėdami pasiūlyti pačią didžiausią renginių įvairovę per visus „Naujojo cirko savaitgalio“ gyvavimo metus: spektakliai pristatys tarptautiniu mastu pripažintus kūrėjus, tarp kurių –ir gilias naujojo cirko tradicijas puoselėjančios Vakarų Europos, ir Baltijos šalių menininkai.

Renginių įvairovė – nuo pirmos festivalio dienos

Festivalio atidarymas šiemet patikėtas Džiugui Kunsmanui, Eneas Vaca Bualóir Marijai Baranauskaitei – pastarosios kūrėjos solinį darbą „Sofos projektas“ galėjo išvysti praėjusių metų „Naujojo cirko savaitgalio“ žiūrovai. Menų spaustuvės kieme rugsėjo 10 dieną menininkų trijulė pristatys humoro ir pojūčių kupiną spektaklio „Piknikas“ eskizą, kurio metu ketina nustebinti netradiciniu požiūriu į įprastą fizinį reiškinį – alkio jausmą. Kiek vėliau juodojoje Menų spaustuvės salėje Lietuvos publika susipažins su Švedijoje veikiančia tarptautine trupe „Kaaos Kaamos“, savo pasirodyme „Pamiršti Babelį“ bendros kalbos ieškosiančia per kvapą gniaužiančius akrobatinius triukus. Atidarymo dienos programą vainikuos suomės cirko artistės Jattos Borg kūrinys „Žiema liepą“ – pasaulinė šio solo spektaklio premjera, žaismingai ir autoironiškai papasakosianti neįtikėtiną savo herojės istoriją. Lankstumo akrobatikos ir balansavimo ant rankų profesionalė J. Borg į pagalbą čia pasitelks ne tik savo kūną, bet ir riedučius.

Šiuolaikinis cirkas visai šeimai

Šių metų festivalio programoje netrūkstavisai šeimai skirtų pasirodymų. Rugsėjo 11 ir 12 dienomis Menų spaustuvėje prancūzų artistų Compagnie LPM pasirodymas „Piti Peta Hofen Show“ į naujas kūrybiškumo aukštumas kilstelės žongliravimo meną.Objektų manipuliaciją energingas menininkų trejetas papildo teatrališkomis improvizacijomis, o savo pasirodymą grindžia ekstremalia poezija –dramaturgijos stiliumi, į gyvybingą kūrybinį chaosą sujungiančiu vaidybą ir improvizaciją. Penktadienio vakarą ir šeštadienio rytą Bernardinų parke įsikurs prabėgusiais amžiais alsuojanti cirko jurta, kurioje nuoširdų ir intymų pasirodymą pristatys keliaujanti prancūzų cirko artistų šeima. „Cirque Plein d’Air”save apibūdinakaip naujojo cirko atstovus, siekiančius išsaugoti du tradicinio cirko aspektus: apskritą pasirodymų erdvę ir klajokliškumą. Jų naujausiame kūrinyje „Baltringue“, kurio pavadinimas prancūzų kalba reiškia cirko palapinės montuotoją, susitiks gyvai atliekama muzika, akrobatiniai numeriai ir lašas džiugios nostalgijos. Tuo tarpu sekmadienį paties įvairiausio amžiaus smalsuolius į Energetikos ir technikos muziejų pakvies švedų išmaniojo cirko kūrėjai „Kapsel“, kurių darbas „Daiktų dėlionės“ sujungia tik iš pirmo žvilgsnio skirtingas sritis – mokslą ir meną. Dueto pasirodymas balansuoja tarp fizikos eksperimento, kūrybingo žongliravimo ir paprastų, bet stulbinančių atradimų, besiremiančių fizikiniais dėsniais. Nemokamo renginio metu žiūrovai galės ne tik stebėti išradingą objektų manipuliaciją, bet ir patys prisiliesti prie jos gimimo.

Stereotipus laužantys pasirodymai

Festivalio programą savaitgalį vainikuos vieni išskirtiniausių šiųmečio „Naujojo cirko savaitgalio“ renginių. Cirką, gyvai atliekamą muziką ir teatrą jungiantiprancūzų „Galapiat Cirque“spektaklį „Parazitai“ drąsiai galima vadinti šio festivalio vinimi – XX amžiausavangardo dramaturgo Samuelio Beckett’o įkvėpti prancūzų artistai scenoje kuria unikalią postapokaliptinę atmosferą, kurios fone cirko disciplinos susilieja su teatrališkumu, muzika ir poezija. Alegorijų kupino spektaklio veikėjai stengiasi išsilaisvinti nuo taip dažnai atsakymo nesulaukiančių egzistencinių klausimų, kurie, anot kūrėjų, sukelia gausybę nenutrūkstamo parazitavimo mūsų kasdienybėje. Tuo tarpu Menų spaustuvės kavinę dviem vakarams kabaretu paversiantis tarpdisciplininis kūrėjas Dan le Man žada kiek nerūpestingesnį ir žaismingesnį cirko nuotykį, kurio eigą bet kurią akimirką gali pakreipti Fortūnos ranka. Spektaklyje „Kauliukų žmogus“ ištrauktų kamuoliukų numeracija lems pasirodymo trukmę, o kainą, kurią už įėjimą susimokės kiekvienas žiūrovas, apspręs išridentų kauliukų skaičius. Itin interaktyvus bei dinamiškas „Kauliukų žmogus“ – kaskart vis kitoks pasirodymas, tampantis staigmena ne tik žiūrovams, bet ir pačiam autoriui.

Stiprėjanti naujojo cirko scena Baltijos šalyse

Tarp gausybės tarptautinių trupių pasirodymų šiais metais „Naujojo cirko savaitgalis“ siūlo pažinti ir Lietuvos bei kitų Baltijos šalių kūrėjų darbus. Vis stipresnes pozicijas tarp tradicinių scenos menų mūsų regione užsiimantis šiuolaikinis cirkas Baltijos šalyse džiugina besiformuojančia tradicija ir kylančiais talentingais kūrėjais. Rugsėjo 12-13 dienomis Menų spaustuvės kišeninėje salėje žiūrovai turės galimybę pamatyti Latvijos cirko artistųLauros Gorodko, Aleksejaus Smolovo ir Janos Jacukos darbą „Faux Pas“. Šiuolaikinio šokio ir cirko junginį spektaklyje pristatantys kūrėjai neria į intymią erdvę – dviejų žmonių santykių istoriją, subtiliai pasakojamą pasitelkiant Cyro ratą, judesį bei metaforą. Prie itin asmeniškų vidinių išgyvenimų prisiliečia ir estų kūrėjos Grete Gross kūrinys „Ribos“, juodąją salę paversiantis refleksijos apie santykį su savo kūnu erdve. Oro akrobatikos pasirodymą, tyrinėjantį kelionę į savęs pažinimą, papildys fortepijonu ir violončele akomponuojantys Justas Šervenikas ir Rokas Vaitkevičius.

 

Rekomenduojami video