Quantcast
ŠalyjeVerslasŪkininkų žiniosTechnikos kiemasSodybaPatarimaiKultūraSveikata Regionai
Bendruomenės
Dievo žodis
Konkursai
Kultūra
Langas
Moters pasaulis
Naujienos
Nuomonės
Patarimai
Šalyje
Sodyba
Sveikata
Technikos kiemas
Ūkininkų žinios
Verslas
Regionai
Alytaus
Kauno
Klaipėdos
Marijampolės
Panevėžio
Šiaulių
Tauragės
Telšių
Utenos
Vilniaus
Rubrika
Nusipelnę mūsų atminimo

Lietuvybės ir laisvės kovų istorijoje - nemažai iškilių dvasininkų pavardžių. Apie keliolika jų, gimusių arba tarnavusių mūsų krašte, pasakojo Jurgio Bielinio viešojoje bibliotekoje parengta paroda „Kunigai, dirbę Biržų krašte“. Praėjusį šeštadienį bibliotekos salėje įvyko šios parodos uždarymas – aptarimas.

Biržų Šv. Jono Krikštytojo bažnyčios šventoriuje stovi paminklas, primenantis, kad čia palaidotas kanauninkas Juozapas Rimkevičius, Biržuose klebonavęs 51 metus, ir klebonas Kazimieras Rimkevičius. Šalia šių giminaičių kunigų – kanauninko Vladislovo Kupsto kapas. Tai ne tik bažnyčiai, bet ir Biržų krašto žmonių švietimui bei lietuvybei nusipelnę kunigai. Pasak parodos rengėjos ir šį renginį vedusios vyresniosios bibliotekininkės Liudos Prunskienės, yra žinomi 206 kunigai, gimę arba dirbę Biržų krašte. Net 51 iš jų kovojo už lietuvybės, kalbos ir rašto išsaugojimą. Parodoje pristatoma surinkta medžiaga apie keliolika jų - tų, kurie patys kūrė arba apie kuriuos buvo parašytos knygos. Buvo prisiminti jau minėti Juozapas ir Kazimieras Rimkevičiai, kunigas ir poetas

Antanas Strazdas, poetas, tautosakos rinkėjas, suomių epinės poemos „Kalevala“ vertėjas į lietuvių kalbą, kanauninkas Adolfas Sabaliauskas-Žalia Rūta, evangelikų reformatų bažnyčios generalinis superintendentas Povilas Jakubėnas, Sibiro kankinys Juozapas Bardišauskas ir kiti. Sekmadieniais dalyvaujantys Sumos šv. Mišiose tikrai prisimena giesmės žodžius „Pulkim ant kelių, visi krikščionys“. Per šv. Velykų Prisikėlimo apeigas skambanti giesmė „Linksma diena mums nušvito“ taip pat gerai žinoma. Dažnai jos atrodo tarsi būtų nežinomo autoriaus, visiems priklausančios. Tačiau iš tikrųjų tai yra iki šiol vertingiausiais laikomi Antano Strazdo, 1809-1812 metais kunigavusio Dilių Švč. Jėzaus širdies koplyčioje, kūriniai.

Nemunėlio Radviliškio mokyklos muziejaus darbuotojas Evaldas Timukas pasakojo dar neskelbtus savo giminaičių prisiminimus apie kardinolą Vincentą Sladkevičių, 18 metų praleidusį tremtyje Nemunėlio Radviliškyje, vėliau – Pabiržėje. Į parodą šis jaunas žmogus, savo krašto patriotas, atvežė ir keliolika fotografijų iš V. Sladkevičiaus archyvų, kardinolo ranka rašytų dokumentų, autentišką jo dėvėtą drabužį – kapą.

Renginyje kalbėjusieji akcentavo, kad dažniausiai gyvenimo pamatai paklojami dar ankstyvoje vaikystėje, ir tik po to veikia aplinka, žmonės, su kuriais tenka bendrauti. Daugelio kunigų tėvai buvo toji karta, kuri savo jaunystėje tiesiogiai dalyvavo lietuvybės išsaugojime, vėliau tas nuostatas perdavė savo vaikams. Žmonės pasakodavo ne iš knygų, o pateikdavo gyvų pavyzdžių iš savo patirties, dainuodavo dainas apie pasipriešinimo kovas, apie nuojautą ar net žinojimą, kad žūsi ir negrįši. Visa tai formavo labai aiškią nuostatą, kas yra mūsų ir kas yra svetima, kas yra Lietuva, kas yra svetima prievarta. Ne vienas, taip auklėtas, pasuko kunigystės keliu.

Vabalninko klebonas Edmundas Rinkevičius šiltai prisiminė kunigą Aleksandrą Papučką, palaidotą Kupreliškio bažnyčios šventoriuje, paskutinės tarnystės vietoje. Klebonas kalbėjo apie kunigo Aleksiuko, kaip jį vadino žmonės, sakytus pamokslus, kurių pasiklausyti žmonės pasilikdavo ir po šv. Mišių, apie jo paprastą ir nuoširdų bendravimą su parapijiečiais. Susirinkusiųjų paprašytas, E. Rinkevičius pasidalino keletu savo eilėraščių, kuriuos perskaitė Liuda Prunskienė.

Biržų parapijos klebonas Algis Neverauskas pasiūlė kitą renginį skirti tiems kunigams, kurie paaukojo brangiausia, ką turi – savo gyvybes už Lietuvą ir jos laisvę. A. Neverauskas trumpai prisiminė iš Papilio parapijos kilusio, bet daug metų jo gimtojoje Imbrado parapijoje kunigavusio Vytauto Antano Šamšono gyvenimą.

Buvo prisiminti ir kunigai – mūsų amžininkai: Jonas Katulis, Salvijus Pranskūnas, kanauninkai Antanas Balaišis, Povilas Miškinis. LR Seimo narys Viktoras Rinkevičius pasidalino prisiminimais apie šviesios atminties kunigus Bronių Strazdą ir Dalių Tubį.

Biržų rajono savivaldybės meras Valdemaras Valkiūnas kalbėjo apie tai, kaip svarbu yra prisiminti visus iškilius žmones, padėjusius išsaugoti gimtąją kalbą ir raštą. Bibliotekos direktorė Vilmantė Vorienė dėkojo Liudai Prunskienei ir visiems, prisidėjusiems prie renginio. Įteikdama duonos kepalėlius linkėjo, kad žodis taptų stiprybės ir dvasios duona. Renginyje gražiai derėjo Eglės Jažauskienės ir Rūtos Kudelkienės atliekamos melodijos.

 

Inga Butkutė

Biržų krašto laikraštis "Šiaurės rytai"

Rekomenduojami video