Quantcast
ŠalyjeVerslasŪkininkų žiniosTechnikos kiemasSodybaPatarimaiKultūraSveikata Regionai
Bendruomenės
Dievo žodis
Konkursai
Kultūra
Langas
Moters pasaulis
Naujienos
Nuomonės
Patarimai
Šalyje
Sodyba
Sveikata
Technikos kiemas
Ūkininkų žinios
Verslas
Regionai
Alytaus
Kauno
Klaipėdos
Marijampolės
Panevėžio
Šiaulių
Tauragės
Telšių
Utenos
Vilniaus
Rubrika
Pristatytas LRT dokumentinis filmas apie monsinjorą A. Svarinską

Pristatytas LRT dokumentinis filmas apie monsinjorą Alfonsą Svarinską. Iš archyvinės medžiagos filmo autoriai bandė atkurti sunkių išgyvenimų paženklintą monsinjoro gyvenimo kelią ir atskleisti jo paties išgyvenimus.

Monsinjoras Alfonsas Svarinskas – partizanas, kalinys, pogrindininkas, Seimo narys, Lietuvos partizanų bei kariuomenės kapelionas, kunigas, kurio kovą už tiesą, tikėjimą įvertino ir Romos popiežius Jonas Paulius II bei Jungtinių Valstijų prezidentas Ronaldas Reaganas.

Autoriai – žurnalistas Andrius Gudauskas ir režisierius Juozas Sabolius – šiuos prisiminimus sudėjo į LRT dokumentinį filmą „Alfonsas Svarinskas“.

„Jisai susitiko su popiežiumi Jonu Pauliumi II, susitiko su prezidentu Ronaldu Reaganu, na, o prieš tai jis gi buvo praleidęs 21 metus įvairiuose kalėjimuose, kalintas, na, tai toks kontrastai nuo Gulago iki Baltųjų rūmų, ta jo kelionė tikrai labai spalvinga ir verta filmo“, – sakė scenarijaus autorius doc. dr. Andrius Gudauskas.

„Pradėjus kurti filmą, mes pakeitėme filmo koncepciją, nes mes galvojome, kad apie monsinjorą Alfonsą Svarinską papasakos kiti, bet mes turėjome dar daug archyvinės medžiagos, dar nepanaudotos archyvinės medžiagos, kuri čia bus, žmonės išvys pirmą kartą ją ir mes vis dėlto nutarėme, kad geriausiai apie save, laiką ir visus kitus dalykus papasakos jis pats“, – pasakojo LRT režisierius, prodiuseris Juozas Sabolius.

Įkvėptas šiemet palaimintuoju paskelbto Teofilio Matulionio, monsinjoras pasirinko kovos ir aukos už Lietuvos laisvę kelią, daug dirbo, kad būtų įamžintas Lietuvos partizanų atminimas.

„Buvo labai dalykiškas, iniciatyvus, šimtaprocentinis idealistas, dėl tiesos jis galėjo galvą paguldyt, dėl Dievo, tiesos, Lietuvos, tai tokių žmonių iš tiesų reta. Pavyzdžiui, mes jaunesni kunigai dar nebuvom buvę kalėjimuose, tai nestebėtina, kad kažkuo rizikavom, o jis buvo 15 metų praleidęs lageriuose, ir jis už mus visus buvo drąsesnis“, – kalbėjo Kauno arkivyskupas emeritas Sigitas Tamkevičius.

„Nu, jis buvo nepataisomas, taip kaip broliukai KGB-istai ir praminė. Žodžiu, buvo tiesus, šviesus, visus uždegantis, žmogus iš didžiosios raidės. Jis tą nenurimimą, neapsnūdimą įkvėpė, kad žmogus turi degti tiesos meile, žmonių meile, Dievo meile, tėvynės meile“, – sakė disidentė Nijolė Sadūnaitė.

Už savo veiklą A. Svarinskas yra pelnęs ne vieną valstybinį apdovanojimą.

Rekomenduojami video