Quantcast
ŠalyjeVerslasŪkininkų žiniosTechnikos kiemasSodybaPatarimaiKultūraSveikata Regionai
Bendruomenės
Dievo žodis
Konkursai
Kultūra
Langas
Moters pasaulis
Naujienos
Nuomonės
Patarimai
Šalyje
Sodyba
Sveikata
Technikos kiemas
Ūkininkų žinios
Verslas
Regionai
Alytaus
Kauno
Klaipėdos
Marijampolės
Panevėžio
Šiaulių
Tauragės
Telšių
Utenos
Vilniaus
Rubrika
Radijo teatre – G. Kanovičiaus romano motyvais sukurtas serialas su garsiais aktoriais

Radijo teatre – premjera: Grigorijaus Kanovičiaus romano motyvais sukurtas vaidybinis serialas „Miestelio romansas“, atskleidžiantis sudėtingą XX amžiaus tikrovę – skirtingus žydų, lenkų, rusų ir lietuvių likimus. Septynių dalių serialas, kuriame vaidmenis sukūrė gausus būrys garsių Lietuvos aktorių, bus transliuojamas gruodžio 17–23 d. 21 val. per LRT KLASIKĄ.

Autobiografiniame romane „Miestelio romansas“ rašytojas G. Kanovičius įamžina tarpukario Jonavos žydų gyvenimą. „Prisiminimai! Ar ne jie yra pačios ilgaamžiškiausios ir gyviausios kapinės žemėje? Tos niekieno nesaugomos, nesunaikinamos ir nesunykstančios kapinės. Jų niekam jau nepavyks nei išniekinti, nei išdraskyti po akmenį, – rašo G. Kanovičius. – Atmintis yra lyg bendras stogas, po kuriuo įsikūrę gyvieji ir mirusieji, teisuoliai ir nuodėmingieji, žudikai ir aukos. Kad ir kaip norėtum, nieko iš ten neiškeldinsi, nes amžininkų neleista pasirinkti.“

„Miestelio romanso“ scenarijaus autorė ir režisierė – Vida Mikšytė, garso režisierė – Sonata Barčytė-Jadevičienė. Vaidina aktoriai: Vytautas Rumšas, Aldona Janušauskaitė, Larisa Kalpokaitė, Ramūnas Abukevičius, Vytautas Anužis, Giedrius Arbačiauskas, Arūnas Sakalauskas, Liubomiras Laucevičius, Jonas Braškys, Neringa Bulotaitė, Jonas Braškys jaunesnysis ir Dalia Michelevičiūtė.

Artūro Narkevičiaus asmeninio archyvo nuotr.

Scenarijaus autorė ir režisierė V. Mikšytė pasakoja: „Visa kūrybinė grupė su didžiule meile ir pagarba, lyg giesmę žydų tautai, kūrė šį serialą. Atgims rašytojo aštrialiežuvė senelė Rocha, dėl kieto būdo gavusi pravardę Samurai, mama Chenka, įrodžiusi, kad meilė pajėgi įveikti visas kliūtis, tėvas Šleimkė, lėkęs per gyvenimą tarsi žirgą pasibalnojęs siuvamąją mašiną „Singer“, seneliai batsiuviai Dovydas ir Šimonas, kantriai taisę nudėvėtus miestelėnų batus, lyg angelas nusileidęs ant žemės senelė Šeina, dėdė Šmulikas, pasiryžęs pasaulį „persiūti“ ne tik adata, nusivylęs likimu elgeta Perelmanas, darbštusis pameistrys Julius, laimės ir paguodos ieškanti Etelė ir macų mėgėjas policininkas Giedraitis.“

„Jau skaitant scenarijų gimsta vaizdai ir garsai, bet supranti, kad variantų, kaip galima perteikti klausytojui kūrinį, gali būti begalė. Kurį pasirinkti?.. Išgryninti padėjo diskusijos su scenarijaus autore, režisiere ir aktoriais – juk visi turim savo viziją. Norėjome atsargiai, per fantazijas, iškylančius vaikystės prisiminimus papasakoti istoriją žmonių, nejaučiančių jokios grėsmės, manančių, kad tai, kas vyksta kažkur pasaulyje, jų nepalies. Todėl rinkomės mažiau buities elementų, tik kaip personažo atpažinimo ženklus, norėjome panaudoti tokius garso efektus, kurie paryškintų vaizdinius, kylančius iš atminties, tarsi perkeltų, sugrąžintų į šviesią, kupiną meilės vaikystę“, – kalba garso režisierė S. Barčytė-Jadevičienė.

Radijo serialo „Miestelio romansas“ pirmos serijos kviečiame klausytis gruodžio 17 d. 21 val. LRT KLASIKOS programoje.

Rekomenduojami video