Quantcast
ŠalyjeVerslasŪkininkų žiniosTechnikos kiemasSodybaPatarimaiKultūraSveikata Regionai
Bendruomenės
Dievo žodis
Konkursai
Kultūra
Langas
Moters pasaulis
Naujienos
Nuomonės
Patarimai
Šalyje
Sodyba
Sveikata
Technikos kiemas
Ūkininkų žinios
Verslas
Regionai
Alytaus
Kauno
Klaipėdos
Marijampolės
Panevėžio
Šiaulių
Tauragės
Telšių
Utenos
Vilniaus
Rubrika
Raganų šėlsmas, degant Užgavėnių laužui Kuigaliuose

Vasario 11 d. Kuigalių kaimo bendruomenėje Užgavėnių šventėje šūkavo, rėkavo ir puotą kėlė Raganų pulkas. Kas? Kodėl? Iš kur jos? Tiek klausimu kilo susirinkusiems į žiemos šurmulio šventę, kuri vyko Kuigaliuose.

Pasirodo, šios Raganos jau seniai planavo pasivaidenti viešumoje, ištrūkti iš savo namelių, ant vištos kojelių. Joms pavyko. Išvydusios Kuigaliuose laužą, ant kurio tvirtai sėdėjo Gavėnas, rėkdamos, griūdamos, dainuodamos atjojo savo šluotomis, suko ratus aplink laužą ir kvietė visus į Raganų puotos šventę, žiemos išvarymo ceremonialą.

Oi kaip prigužėjo svečių, kaimo gyventojų paveizėti, kas čia vyksta. Pasirodė ir pats Žydelis su pilnu čemodanu prekių. Oi jau siūlė, o jau gyrė prekes. Galima buvo ne tik nusipirkti, bet ir į kitą daiktą išmainyti arba gardžiais, skaniais blynais Žydelį pavaišinti ir prekė tavo. Netrūko žiemos išvarymo šventėje Čigonėlų, Ubagų, Velnių. Smagu buvo stebėti Lašininio ir Kanapinio kovą. Nesugebėjo Lašininis atsilaikyti Kanapinio psichologiniam spaudimui palikti žiemą, nesugebėjo atlaikyti dvikovos imtiniu metu ir pasidavė. Lašininis nugalėtas. Toliau Užgavėnių persirengėliai šoko, dainavo ir linksmybes užbaigė Gavėno šokiu laužo liepsnose.

Nežinau, ar Raganoms pavyko pagelbėti Kuigaliečiams išvyti žiemą iš kiemo. Bet jos labai stengėsi ir dar „Raganų šokį“ visiems susirinkusiems dovanų sušoko.

Kuigalių kultūros centras ir kaimo biblioteka dėkoja prisidėjusiems prie Užgavėnių šventės rengimo ir sako didelį AČIŪ...

Kuigalių kultūros centro meno vadovė Daiva Makutienė

Rekomenduojami video