Quantcast
ŠalyjeVerslasŪkininkų žiniosTechnikos kiemasSodybaPatarimaiKultūraSveikata Regionai
Bendruomenės
Dievo žodis
Konkursai
Kultūra
Langas
Moters pasaulis
Naujienos
Nuomonės
Patarimai
Šalyje
Sodyba
Sveikata
Technikos kiemas
Ūkininkų žinios
Verslas
Regionai
Alytaus
Kauno
Klaipėdos
Marijampolės
Panevėžio
Šiaulių
Tauragės
Telšių
Utenos
Vilniaus
Rubrika
Salų dvaro aura: kasmet grįžta mokslininkai ir menininkai

Salų dvaras turi jokiems vėjams nepavaldžią aurą. Gal tai ir yra tikroji priežastis, kodėl čia kiekvieną vasarą organizuojami išskirtiniai renginiai ir grįžta žmonės, puoselėjantys aukšto lygio kultūrą, leidžiantys prie jos prisiliesti, pasinerti į pasaulio kalbas, muziką ir kiną. Jau liepos 28 d. čia sugrįš pasaulinio lygio kalbininkai, o žiūrovų vėl lauks nemokami garsių muzikantų koncertai. Nuo rugpjūčio 8 d. Salose karaliaus kinas. Kino stovyklos organizatoriai sako, jog Salų dvaras – tobula erdvė...

Paskaitos ir muzika

Liepos 28–rugpjūčio 3 d.  Salų dvare šešioliktą kartą rinksis garsiausi pasaulio  kalbininkai – vyks  tarptautinė vasaros mokykla „Academia Grammaticorum Salensis Sexta Decima“. Mokyklos dalyviams šiais metais paskaitas skaitys Eitanas Grossmanas iš Jeruzalės hebrajų universiteto ir Volteris Gastas iš Frydricho Šilerio universiteto.

Salų dvare taip pat vyks tradicinis ir rokiškėnų labai laukiamas Salų muzikos festivalis, kurį remia Lietuvos kultūros taryba. Numatoma festivalio programa: liepos 29 d. – senosios muzikos koncertas–spektaklis „Šv. Genezijaus trupės kelionė po Europą“. Mokyklos atidarymas; liepos 30 d. – Kauno styginių kvarteto koncertas; liepos 31 d. koncertuos Chrisas Ruebensas  ir Tadas Dešukas, rugpjūčio 1 d. – V. Čepinskis kartu su V. Čepinskiene ir S. Krinicinu; rugpjūčio 2 d. Vilniaus kamerinis teatras rodys spektaklį „Plėšikas Hocenplocas“; rugpjūčio 2 d. koncertuos Renata Marcinkutė ir Liudas Mikalauskas, mokyklos uždarymas.

Tikslesnę programą spausdinsime kituose „Gimtojo…“ numeriuose.

Tarnauja mokslui

Pagrindinė  minėtos mokyklos organizatorė,  iš Salų kilusi mokslininkė  Gina Kavaliūnaitė–Holvoet sakė, kad Lietuvos mokslo taryba „Academia Salensis“ skyrė dalinę paramą. „Kalbotyros mokyklose dalyvaujantys įvairių Lietuvos mokslo ir studijų institucijų dėstytojai Salose įgytas žinias įtraukia į savo paskaitų medžiagą bei į mokslinius tyrimus, tokiu būdu prisideda prie Lietuvos mokslo ir studijų kokybės gerinimo. Kalbų tipologijos temų įtraukimas į vasaros mokyklos programą skatina aktyvesnį Lietuvos kalbininkų dalyvavimą tarptautiniame moksliniame gyvenime ir įneša tarptautiniu mastu svarų, savitą lietuvišką idėjinį indėlį į kalbų tipologijos sritį“, – teigė G. Kavaliūnaitė–Holvoet.

Ką veikia asociacija?

Priminsime, kad asociacija „Academia Salensis“ įsteigta 2004–aisiais. Mokyklos mokslinis vadovas ir idėjinis lyderis yra Vilniaus universiteto profesorius habil. dr. Akselis Holvoetas.

Asociacijos veiklos sritys yra mokslinė–tiriamoji veikla, informacinės visuomenės formavimo, regioninės kultūros bei meno sklaidos, kultūros ir verslo artinimo, tarptautinių kultūros, meno bei verslo ryšių plėtojimas. „Academia Salensis“ nariai – Lietuvos ir užsienio lingvistai. Šiuo metu joje yra 35 tikrieji nariai ir 12 garbės narių. „Academia Salensis“ direktorius nuo 2004–ųjų – prof. habil dr. A. Holvoetas.

Per keliolika metų intelektualai ne kartą „mynė Rokiškio valdžiai ant nuospaudos“  tiesiai parodydami – „restauruokite Salų dvarą, tai jums atsipirks, tai bus naudinga“. Matydama, kad dvarui  restauruoti jau skirta  šiek tiek  Europos Sąjungos lėšų, G. Kavaliūnaitė–Holvoet  džiaugiasi: tarptautinio lygio mokyklos organizatoriams svarbi kiekviena šiai vietai skirta investicija.

Pasaulyje žinomos kaip mokslo centras

„Salos ir pasaulyje jau žinomos kaip mokslo centras. Lektoriai, skaitydami pranešimus užsienyje, mini: „Aš šito nekartosiu, nes tema gvildenta Salose.“ O kalbant apie dvarą, galiu pasakyti, jog Lietuvoje yra daug dvarų, kurie sutvarkyti, restauruoti, tačiau vietos bendruomenės ar savininkai tarsi nelabai žino, ką ten daryti – įrengia kokį etnografinį muziejų ar dar kažką. Dvaras stovi gražus, tačiau nėra ten gyvybės ar dvasios. O Salose kaip tik unikalu: dvaras griūvantis, neprižiūrėtas, bet gyvenimas jame vyksta kone visus metus – ir Dailės akademijos studentai čia rengia plenerus, ir filmus kuria… Tai reikia įsivaizduot, kas čia būtų jį restauravus. Manau, ir remonto išlaidas bent iš dalies padengtų renginiai, kuriuos būtų galima čia organizuoti“, – sakė G. Kavaliūnaitė–Holvoet.

„Į Salas pirmą kartą atvažiavau antraisiais mokyklos gyvavimo metais. Per tą laiką įsitraukiau į kai kuriuos organizavimo darbus. Man patinka tai, kas čia vyksta, kad mokyklai vadovauja garsus pasaulinio lygio mokslininkas, kuris dirba Lietuvoje, Vilniaus universitete. Jis kiekvieną kartą stengiasi sudaryti įdomią programą, kviečia vis naujus dėstytojus ir būtent tokius mokslininkus, kurie aktyviai užsiima moksline veikla, pristatinėja savo tyrimus įvairiose konferencijose, dėsto pasaulio universitetuose. Mums tai tiesiog labai gera galimybė susipažinti su tuo, kas vyksta užsienyje, pasaulyje. Taigi mokykla mus praturtina dalykine prasme. O kitas aspektas yra pačios Salos, jų bendruomenė. Per tiek metų mes jau tapome jos dalimi (bent jau tą savaitę). Jie mus pažįsta, mes juos pažįstam. Jaučiasi tų vietinių žmonių geranoriškumas, atvirumas. Jie ateina į renginius, dalyvauja, palaiko. Tai – geriausias įvertinimas“, – mūsų laikraščiui yra sakiusi Vaiva Žeimantienė, asociacijos „Academia Salensis“ valdybos pirmininkė.

Kino gurmanams

Dar vienas renginys, tampantis  tradicija Salų dvare, – kino stovykla.

„Salų dvare kino stovykla „Įelektrintos tapatybės“ vyks antrą kartą, nors apskritai renginys skaičiuoja jau dešimtąją vasarą. Ankstesnės stovyklos organizuotos kituose dvaruose – Žeimiuose, Gelgaudiškyje, taip pat Antalieptės vienuolyne tam, kad dalyviai susipažintų su skirtingais Lietuvos regionais. Tačiau galiausiai apsistota Salų dvare, kuris, regis, yra tobula erdvė šiam renginiui“, – sakė viena renginio organizatorių Gintarė Bidlauskienė. Jos teigimu, Salų dvaro teritorija pirmiausia yra idealaus dydžio. Viena vertus, čia pakanka vietos visoms stovykloje vykstančioms veikloms. Kita vertus, plotas ne per didelis, kad tarp stovyklautojų megztųsi bendravimas. Be to, žavi dvaro vidus ir išorė, ežeras, puiki vietovės atmosfera.

Ši stovykla, anot organizatorių, – pabėgimas iš miesto į gamtą, į neformalų kino kūrėjų, kritikų, kinotyrininkų, studentų ir žiūrovų susitikimą, Salų miestelio dvare vyksiantį rugpjūčio 8–11 d. „Šiųmetės stovyklos „Įelektrintos tapatybės“ tema yra ne tik intriguojanti, bet ir aštri, aktuali, kviečianti gilintis į socialinės lyties ir seksualumo, juos kontroliuojančių galios santykių vaizdavimą ir stebėti, kaip kinas įelektrina tapatybes bei išvaduoja jas iš normų rėmų.

Renginio atmosferą įelektrinti atvyks būrys menininkų, akademikų, teoretikų ir praktikų: prancūzų kino režisierius, scenaristas, prodiuseris Antoine’as Barraud, kurio filmai rodyti Berlinalėje, Prancūzų sinematekoje, Lokarno kino festivalyje, Marselio FID, Turino kino festivalyje ir kt., Afrikos filmų akademijos apdovanojimu įvertinta režisierė Akosua Adoma Owusu (Gana/JAV), kinotyrininkė, Londono Karaliaus koledžo dėstytoja Elena Gorfinkel (Jungtinė Karalystė), kuratorė, Niujorko Ročesterio memorialinio meno galerijos darbuotoja ir Ročesterio universiteto Vizualinių ir kultūros studijų doktorantė Almudena Escobar López (Galicija/JAV), lietuvių menininkai Monika Janulevičiūtė, Antanas Lučiūnas, Janina Sabaliauskaitė, kinotyrininkė Lina Kaminskaitė–Jančorienė bei kitos ryškios Lietuvos ir pasaulio asmenybės“, – teigiama organizatorių pranešime spaudai.

Programoje – filmai, tyrimų pristatymai, kūrybinės dirbtuvės

Kino stovykla tradiciškai startuos ketvirtadienio (rugpjūčio 8 d.) vakarą, 18.30 val., kuratorių įžanga apie socialinę lytį ir seksualumą ekrane. Toliau kinas – savo kuruotą filmų programą „Labour of Love“ pristatys menininkai M. Janulevičiūtė ir A. Lučiūnas, 2017 m. apdovanoti JCDecaux prizu už performansą „Mergina liepsnoja“ (Girl on Fire). Vakarą tęs menininko ir filmų kūrėjo D’Angelo Madsen Minax instaliacijos pristatymas, užbaigs menininkės J. Sabaliauskaitės kuruota trumpametražių programa.

Penktadienį pradės kino istorikė L. Kaminskaite–Jančoriene, pristatanti dvejus metus vykdytą tyrimą apie moterų padėtį Lietuvos kino industrijoje. Vėliau kinotyrininkė E. Gorfinkel skaitys pranešimą „Kinematografinis pisuaras“. Penktadienio vakarą vainikuos Alaino Guiraudie filmo, apdovanoto jauniesiems prancūzų kino režisieriams skiriamu Jean Vigo prizu, „Sena svajonė jaudina“ (The Old Dream That Moves, 2001) peržiūra. Dienos metu suksis daugiau juostų: Natalie LL „Vartotojo menas“ (Consumer Art, 1976) Barbaros Hammer „Nitratiniai bučiniai“ (Nitrate Kisses, 1992), Carolee Schneemann „Fuses“ (1967).

Šeštadienį nuo 11 val. kvies dviejų dalių kuratorės A. Escobar López kuruojama trumpo metro filmų programa „Intymios topografijos“. Po jos – diskusija su filmų kūrėjais D. M. Minaxu ir Amber Bemak (JAV). Nuo popietės iki vakaro ekranuose taip pat suksis režisieriaus Stepheno Dwoskino filmas „Amžius yra…“ (Age Is…, 2013), Toshio Matsumoto „Rožių laidotuvių procesija“ (The Funeral Parade of Roses, 1969), taip pat A. A. Owusu filmai, pristatomi pačios režisierės.

Sekmadienio vidurdienį kino stovyklą uždarys baigiamoji diskusija. Penktadienio popietę taip pat vyks kūrybinės dirbtuvės su režisiere A. A. Owusu. Ketvirtadienį–šeštadienį veiks „Radijo klausykla“ su kino stovyklai atrinktais garso pasakojimais, pristatomais Vaidos Pilibaitytės (LRT radijas) ir Brit Jensen (Čekijos radijas). Vakarais stovyklautojai kviečiami klausytis muzikos ir šokti. Kino stovykloje pranešimai bus skaitomi, kūrybinės dirbtuvės ir dauguma kitų veiklų vyks anglų kalba.

Kino stovykla yra „Meno avilio“ organizuojamas tarptautinis vasaros renginys, kasmet kviečiantis neformaliam dialogui vis kita tema. Nuo 2010 m. rengiamos stovyklos temos: „Kino žanrų ribos“, „Kinas ir laisvė“, „Kinas ir istorija“, „Kinas ir garsas“, „Kinas ir kūnas“, „Kinas ir politika“, „Kino akis“, „Sveiki atvykę į Antropoceną“, „Netobulas kinas“.

Prieinamas visiems

„Renginys ir jo veiklos yra prieinamos visiems. Siekiama sukurti neformalią ir atvirą erdvę, kurioje megztųsi pažintys, dialogai, kiltų diskusijos. Patekti į stovyklą gali kiekvienas norintis ir turintis kino stovyklos bilietą. Specialiai Salų bendruomenei vyks kūrybinės animacijos dirbtuvės „Sustabdyto kadro technika“ (rugpjūčio 5 d., dalyvių amžius neribojamas)“, – sakė G. Bidlauskienė.

Rekomenduojami video