Quantcast
ŠalyjeVerslasŪkininkų žiniosTechnikos kiemasSodybaPatarimaiKultūraSveikata Regionai
Bendruomenės
Dievo žodis
Konkursai
Kultūra
Langas
Moters pasaulis
Naujienos
Nuomonės
Patarimai
Šalyje
Sodyba
Sveikata
Technikos kiemas
Ūkininkų žinios
Verslas
Regionai
Alytaus
Kauno
Klaipėdos
Marijampolės
Panevėžio
Šiaulių
Tauragės
Telšių
Utenos
Vilniaus
Rubrika
„Semeniškių idilių“ akmuo - J. Mekui atminti

„Semeniškių idilių“ akmuo, skirtas iš šio kaimo kilusiam pasaulinio garso menininkui Jonui Mekui pagerbti, jau stovi numatytoje vietoje. Jis praėjusį ketvirtadienį pastatytas buvusio Semeniškių kaimo lauke, ant kalniuko, netoli pagrindinio kelio.

Akmuo nuo pat idėjos iki jos įgyvendinimo yra bendruomeniškas kūrinys. Jį statant prisidėjo biblioteka, seniūnija, savivaldybė, ūkininkai. Akmuo pastatytas pagal savivaldybės Jurgio Bielinio viešosios bibliotekos atstovės viešiesiems ryšiams Indros Drevinskaitės – Žilinskienės projektą „Sniego ilgesys“.

Pastatyti Jono Meko gimtinę žymintį akmenį idėja kilo Parovėjos kaimo bibliotekininkei Irenai Patkauskienei. Ši mintis patiko ir Jonui Mekui.

Prieš renkant vietą akmeniui I. Drevinskaitė – Žilinskienė elektroniniu paštu bendravo su JAV gyvenančiu Jonu Meku. Jis išreiškė norą, kad akmuo stovėtų būtent pirmosios sodybos, kur jis gyveno iki septynerių metų, vietoje ir netgi ten, kur stovėjo jo lova. Vėliau Mekai persikėlė gyventi į kitą Semeniškių kaimo vietą, priešais kapines.

Tačiau ir viena, ir kita vietos, kur stovėjo Mekų sodybos, yra laukuose ir tolokai nuo kelio. Todėl nutarta pasirinkti vietą, kuri matoma iš toliau ir prieinama.

Renkant vietą akmeniui ji buvo derinama su žemės, kur jis stovės, savininku, Vilniuje gyvenančiu biržiečiu Mariumi Jukoniu. Jis sutiko, kad jo žemėje stovėtų akmuo žymiajam kraštiečiui pagerbti.

Biržų rajono savivaldybės Jurgio Bielinio viešosios bibliotekos direktorė Vilmantė Vorienė pasakojo, kad ilgai buvo ieškoma tinkamo akmens. Apvažiuota daug laukų, tačiau nieko tinkamo nerasta. Tuomet apsižvalgyti savo riedulyne Juodžionių kaime pasiūlė ūkininkai Vaidutė ir Vytautas Stankevičiai.

Šiame lauke rastas akmuo, kuris, anot V. Vorienės, labiausiai įprasmina J. Meką. Akmuo yra su metalo rūda. Todėl jis visą laiką gyvas ir lietui lyjant verkia. Tai, anot V. Vorienės, labai simboliška.

Idėją užrašui ant akmens pasiūlė Biržų rajono mero pavaduotoja Irutė Varzienė. Skrybėlę uždėti sugalvojo Biržų turizmo informacijos centro direktorė Raminta Indriulėnienė.

J. Meko kūrinio pavadinimą ir jo parašą ant akmens iškalė akmentašys Rolandas Simėnas.

Akmens pastatymu daug rūpinosi Parovėjos seniūnė Gailutė Tamulėnienė ir bibliotekininkė Irena Patkauskienė. Priėjimą prie akmens ir jo pamatą ruošė Parovėjos seniūnijos darbuotojai Petras Drevinskas, Saulius Birinis ir Egidijus Punys.

Beje, iš vakaro paruošus paminklo pagrindą ir kitądien atvykus akmenį statyti paaiškėjo, kad naktį kažkas jį „išgražino“. Per nesustingusį betoną kažkas buvo perėjęs vyriškais batais, uždėtas moters rankos atspaudas. Tad prieš statant paminklą pagrindą teko taisyti.

Akmenį Vitalio Laumės parūpinta technika vežė Gitautas Januševičius. Jį užkėlė Nerijus Variakojis ir Donatas Tamulėnas.

Ant akmens šiuo metu dar nėra jį puošti turėsiančios metalinės skrybėlės. Ją gamina tautodailininkas Vytas Jareckas.

Skrybėlė ant akmens bus uždėta lapkričio pabaigoje.

Gruožio 1 – 2 dienomis biblioteka pakvies į Jono Meko gimtadienį „Sniego ilgesys“. Renginio aplinką puoš Virginijaus Benašo sugalvotos, o bibliotekininkų pagamintos avangardinės snaigės.

Parovėjos seniūnija yra pateikusi prašymą, kad prie kelio būtų pastatyti nebeegzistuojančio Semeniškių kaimo riboženkliai. Tokią idėją pasiūlė Biržų rajono meras Valdemaras Valkiūnas.

Jurgita Morkūnienė

Rekomenduojami video