Quantcast
ŠalyjeVerslasŪkininkų žiniosTechnikos kiemasSodybaPatarimaiKultūraSveikata Regionai
Bendruomenės
Dievo žodis
Konkursai
Kultūra
Langas
Moters pasaulis
Naujienos
Nuomonės
Patarimai
Šalyje
Sodyba
Sveikata
Technikos kiemas
Ūkininkų žinios
Verslas
Regionai
Alytaus
Kauno
Klaipėdos
Marijampolės
Panevėžio
Šiaulių
Tauragės
Telšių
Utenos
Vilniaus
Rubrika
Skaudvilės krašto muziejus mini 40-uosius metus

Kiekvienas miestas, miestelis ar kaimas gali didžiuotis turėdamas savo kraštą reprezentuojantį muziejų. Tokį turi ir Skaudvilė, kuriuo džiaugiasi jau 40 metų. Jį įkūrė istorijos mokytojas Dainotas Habdangas, kuris vadovaudamas kraštotyros būreliui surinko eksponatus ir sudarė pirmąją ekspoziciją Skaudvilės mokykloje. Vėliau muziejus buvo perkeltas į Skaudvilės kultūros namų patalpas, kur ir yra iki šiol. Didelį indelį įnešė ir mokytoja Eugenija Krencienė, kuri sunkiausiu laikmečiu, ėmėsi muziejų prižiūrėti ir prikėlė jį naujam gyvenimui. Kadangi, muziejaus įkūrėjų tarp mūsų jau nebėra, pagerbdami jų šviesų atminimą, Tauragės krašto muziejaus darbuotojai aplankė jų kapus ir uždegė žvakutes.

Per 40 metų buvo sunkesniu ir lengvesnių etapų,  tačiau svarbiausia, kad muziejus išliko ir yra atviras lankytojams.  Spalio 18 d. Skaudvilės krašto muziejus pakvietė visus į savo jubiliejinį vakarą. Čia susirinko nemažas būrys garbingų svečių, mokinių ir skaudviliškių. Šia proga, buvo sukurtas trumpas reportažas apie muziejaus istoriją, kuriame savo atsiminimus pasakojo buvusi mokytoja Aldona Banienė, ilgametė Skaudvilės gimnazijos direktorė Ona Sungailienė, Kęstutis Jorudas, kultūros namų ir bibliotekos darbuotojos: Zita Jurevičienė, Rasa Bartkuvienė, Žydrė Macienė, Modesta Mockienė. Šiltais savo prisiminimais pasidalino ir buvęs Skaudvilės kultūros namų direktorius Romualdas Jurkšaitis, o Tauragės krašto muziejaus direktorius Romualdas Vaitkus pasidžiaugė muziejaus veikla.

Renginio metu archeologas Žilvinas Montvydas pristatė šią vasarą vykusius Karšuvos piliakalnio tyrinėjimus, o įmonės „Wide Wings“ komunikacijos specialistas Aretas Kisielius pateikė keletą ateities muziejaus vizijų.

Šie metai Skaudvilei nepašykštėjo jubiliejų. Skaudvilės valsčiaus ambulatorijai ir bibliotekai – 80 metų, muziejui – 40, o pasitikdami Lietuvos šimtmetį, šiemet minime ir Reformacijos 500 – uosius metus. Ta proga, vaikų vasaros stovyklos „Skaudvilės sodas – kur, ieškok, svajok“ (vadovė Rasa Bartkuvienė)  metu gimė spektaklis  „Pavogtas varpas“ (režisierė Zita Jurevičienė). Spektaklis pasakoja tikrą istoriją apie Eugeniją Bapkinaitę, kuri sovietmečiu kovojo už Skaudvilės evangelikų liuteronų bažnyčios išsaugojimą. Šis projektas puikus visų įstaigų (kultūros namų, bibliotekos ir muziejaus) bendradarbiavimo pavyzdys, kada istorija virsta meno kūriniu. Taigi, šis meno kūrinys papuošė ir muziejaus jubiliejaus šventę.

Vakaro metu netrūko gražių žodžių ir nuoširdžių sveikinimų. Juos mums atvežė Seimo narė Aušrinė Norkienės padėjėja Sandra Valinčienė, Tarybos nariai Arūnas Beišys ir Vidas Bičkus, Tauragės rajono savivaldybės administracijos direktoriaus pavaduotojas Vytautas Navickas, kultūros ir sporto skyriaus vedėja Danutė Naujokienė, Skaudvilės seniūno pavaduotoja Dalia Milašienė, Tauragės kultūros centro direktorius Virginijus Bartušis ir padalinių rajone vadovė Iridija Mockienė, Skaudvilės evangelikų liuteronų bažnyčios kunigas Edikas Šulcas, Skaudvilės gimnazijos direktorius Nerijus Jocys, režisierius Sigitas Kancevyčius, Trepų bendruomenės pirmininkė Jolanta Skrodenienė bei artimiausi kaimynai – kultūros  namų ir bibliotekos darbuotojai. Dėkojame  svečiams, visiems susirinkusiems ir prisidėjusiems prie renginio organizavimo.

Rekomenduojami video