Quantcast
ŠalyjeVerslasŪkininkų žiniosTechnikos kiemasSodybaPatarimaiKultūraSveikata Regionai
Bendruomenės
Dievo žodis
Konkursai
Kultūra
Langas
Moters pasaulis
Naujienos
Nuomonės
Patarimai
Šalyje
Sodyba
Sveikata
Technikos kiemas
Ūkininkų žinios
Verslas
Regionai
Alytaus
Kauno
Klaipėdos
Marijampolės
Panevėžio
Šiaulių
Tauragės
Telšių
Utenos
Vilniaus
Rubrika
Stiklo rojaus kampelis Biržuose

„Portfolio“ galerijoje vyksta meninio stiklo paroda „Glass Jazz“.

Biržiečiai turi išskirtinę galimybę išvysti unikalius stiklo kūrinius. Jie - praėjusį rudenį Panevėžyje vykusio tarptautinio simpoziumo „GlassJazz“ rezultato dalis. Kad darbai eksponuojami Biržuose, yra meninio stiklo studijos „Glasremis“ įkūrėjų - Remigijaus Kriuko ir Indrės Stulgaitės-Kriukienės - bei „Portfolio“ savininkės Lijanos Judickaitės bendrystės rezultatas. Paroda veiks iki balandžio 27 dienos.

„Portfolio“ galerijoje eksponuojami darbai, regis, yra radę savo erdvę – negožiančią stiklo skaidrumo ir jo skleidžiamos šviesos, padedančią kurti tik stiklui būdingą iliuziją.

„Kad žiūrovas galėtų perskaityti tai, ką norėjai pasakyti kūriniu, jį reikia ir atitinkamai pateikti – stiklas be šviesos neatsiskleidžia. Tam mes nuolatos ieškome atitinkamų sąlygų, sprendimų. Netgi tas pats kūrinys skirtingoje vietoje, skirtingai apšviestas suskamba visiškai kitaip, ima generuoti naujas netikėtas prasmes“, - sako parodos Biržuose atidaryme dalyvavusi profesionali menininkė I. Kriukienė. Anot jos, stiklas yra kaip žmogus, į kurio nuomonę būtina įsiklausyti, pajusti nuotaiką ir kaprizus.

„Nesusikalbėjus su stiklu nieko nebus“, - kalba Indrė. Ji su vyru Remigijumi, galerijos „Glasremis“ Panevėžyje įkūrėju, demonstruoja savo meną įvairiose pasaulio šalyse.

Tarptautinio simpoziumo pavadinimą „Sveiki, atvykę į pragarą“ tarsi neigia parodos organizatorės, „Portfolio“ šeimininkės Lijanos pasisveikinimas su „atvykusiais į stiklo rojų“.

Rojų žemėje, kaip ir gyvenimą, simbolizuoja stiklo trapumas – tarsi ant dūžio ribos balansuojanti džiaugsmo ar skausmo akimirka.

Su pragarišku karščiu siejama karšto, vadinamojo gyvo, stiklo technologija (pūtimas, liejimas, laisvas formavimas), kai kitąkart tam tikras veiksmas turi būti atliktas netgi ne minučių, o sekundžių tikslumu, kai verda katilai su didesne nei tūkstančio laipsnių karščio stiklo mase.

Parodoje yra eksponuojamos ir nuotraukos, kuriose foto meistrų užfiksuotas technologinis kūrybos procesas.

Procesą „gyvai“ gali išvysti visi, atvykusieji į Panevėžyje, Meistrų gatvėje, esančią meninio stiklo studiją „Glasremis“. Čia stiklo gaminiai kuriami rankomis unikaliai, pagal pageidavimą, norintieji stebėti, kaip vyksta darbas, gali atvykti į ekskursijas.

„Juk dažnas ir dabar galvoja, kad iš stiklo gali būti tik taurelės, vazos, buteliai, na, dar vienas kitas daiktas, ir viskas. O iš tikrųjų stiklui ribų nėra – iš jo galima kurti, gaminti labai daug ką. Kas yra stiklas? Tai tik medžiaga, susidedanti iš daugelio cheminių elementų, tačiau suvokiančiam ji ir už auksą gali būti brangesnė“, - tai mintys menininkės I. Kriukienės, pasakojimo dovaną turinčio ir be galo šilto žmogaus.

Kuo gali virsti stiklas ir kokias stebuklingas gali pažadinti mintis, kviečia išvysti Biržuose, prie Agluonos upės, įsikūrusi galerija „Portfolio“. Paroda „Glassjazz“ – įstabi stiklo improvizacija.

Alfreda Gudienė

Biržų krašto laikraštis "Šiaurės rytai"

Rekomenduojami video