Quantcast
ŠalyjeVerslasŪkininkų žiniosTechnikos kiemasSodybaPatarimaiKultūraSveikata Regionai
Bendruomenės
Dievo žodis
Konkursai
Kultūra
Langas
Moters pasaulis
Naujienos
Nuomonės
Patarimai
Šalyje
Sodyba
Sveikata
Technikos kiemas
Ūkininkų žinios
Verslas
Regionai
Alytaus
Kauno
Klaipėdos
Marijampolės
Panevėžio
Šiaulių
Tauragės
Telšių
Utenos
Vilniaus
Rubrika
Tėvelio atminimas suburs į šeštą festivalį

Visuomet atvira ir ypatinga ramuma alsuojanti Paberžė jau visai netrukus, birželio 16 dieną, sekmadienį, kvies burtis Švč. Mergelės Marijos Apsilankymo bažnyčioje, kur startuos jau šeštasis tarptautinis Paberžės festivalis.

Tikinčiųjų širdyse dar gyvo, tačiau Amžinybėn jau prieš beveik keturiolika metų iškeliavusio iškiliojo Tėvo Stanislovo atminimo puoselėjimui skirtas renginys susirinkusiuosius kvies šv. Mišių aukai bei širdingam koncertui, kurį dovanos Šiaulių valstybinis kamerinis choras „Polifonija“ drauge su operos solistu Liudu Mikalausku.

Atviromis širdimis – į maldą

Pirmasis ir įvadinis šiųmečio Paberžės festivalio renginys tradiciškai prasidės maldomis.

Birželio 23-iąją sukanka keturiolika metų, kai Anapusybėn iškeliavo visų mylimas ir vertinamas kunigas, pamokslininkas, vienuolis kapucinas, Lietuvos pasipriešinimo sovietinei okupacijai veikėjas dvasininkas Algirdas Mykolas Dobrovolskis, geriau žinomas Tėvo Stanislovo vardu.

Daugybę metų Tėvelio rankų šiluma ir širdimi puoselėtoje, užuovėja ne tik Kėdainių krašto gyventojams, tačiau ir visos šalies tikintiesiems tapusioje Paberžėje šv. Mišias birželio 16-ąją aukos Lietuvos kapucinų Lurdo viceprovincijos vienuoliai. Šv. Mišių pradžia – 16 val.

Muzika sielai

Šimtus kraštiečių bei svečių iš visos šalies įprastai suburiantis, jau spėjęs tapti vienu iš svarbiausių Kėdainių rajono ir Lietuvos profesionaliosios muzikos ir poezijos festivalių, susirinkusiuosius šiemet džiugins kokybiška ir jautriausias sielos stygas paliesiančia muzika.

Skambų pasirodymą jau kitą savaitę vyksiančiame renginyje dovanos ypatinga sąjunga – šiemet 45-erių metų kūrybinės veiklos sukaktį minintis Šiaulių valstybinis kamerinis choras „Polifonija“, kuriam vadovauja Tomas Ambrozaitis, ir operos solistas Liudas Mikalauskas.

„Drauge su Šiaulių valstybiniu kameriniu choru festivalio dalyviams iš visos širdies stengsimės dovanoti gražų renginį. Koncertą pavadinome „Ašara Dievo aky“, pagal vieną gražiausių Justino Marcinkevičiaus eilėraščių, tad tikimės, kad ne tik per maldą, bet ir per muziką pavyks pasiekti širdis tų, kurie drauge su mumis tądien bus Paberžėje“, – sako operos solistas L. Mikalauskas.

Gyvas atminimas suveda bendrystei

Tėvelis Stanislovas gėrio ir išminties pėdsaką pasėjo daugumos tikinčiųjų širdyse, tad prisiminimai apie iškilią, paprastumu ir gerumu spinduliavusią asmenybę ne tik neleidžia dvasininko pamiršti iki šių dienų, tačiau net padeda suburti bendruomenę.

„Be galo džiugu, jog Paberžės festivalis jau įgavo tradicinį būvį, kadangi ne visuomet mažuose miesteliuose ar kaimeliuose užgimę festivaliai išgyvena ilgėliau – dauguma jų jau po trejeto metų numiršta, kadangi susidomėjimo neberodo publika, neatsiranda mecenatų arba savivaldybės galvoja, kad neverta investuoti į mažesnius miestelius.

Bet, matyt, Tėvelio Stanislovo atminimas ir šiandieninis veikimas net po mirties yra kupinas gyvybės Paberžėje. Nes užtenka tik paminėti, kad prasideda Paberžės festivalis, netrukus atsiranda norinčių bendradarbiauti ir padėti organizuojant šį ypatingą renginį, pažinti sakralią vietą, įkvėpti ten sklandančios ramybės.

Nuostabu, kad Tėvo Stanislovo atminimas dar ir šiandien, praėjus beveik keturiolikai metų po jo mirties, yra gyvas ir buria žmones Paberžėje“, – džiaugiasi L. Mikalauskas.

Festivalio renginiuose – ypatingi svečiai

Likę du festivalio renginiai, kviesiantys Paberžę aplankyti vidurvasarį ir įsibėgėjus rudeniui, bus ne mažiau įspūdingi.

Antrasis Paberžės festivalio renginys vyks liepos 28-ąją. Tądien šv. Mišias jaukioje Paberžės bažnytėlėje aukos Kėdainių dekanas, kunigas Norbertas Martinkus. Giedos Vilniaus Dievo Gailestingumo Šventovės ansamblis. 17 val. vyks koncertas „Viešpaties lelija“, kurį susirinkusiesiems dovanos dainininkė, kompozitorė, pianistė ir poetė Gintarė Jautakaitė, gyvenanti Jungtinėse Amerikos Valstijose (JAV), tačiau grįžusi aplankyti savo gimtinės.

Paskutinysis, trečiasis, festivalio koncertas vyks rugsėjo 29-ąją. Šv. Mišias tądien aukos Panevėžio vyskupas emeritas Jonas Kauneckas. Giedos Vincento Pauliečio (Petrašiūnų parapijos) jaunimo šlovinimo grupė. Na, o 17 val. vyks įspūdingas koncertas „Šlovė per amžius Tau“. Koncerte giedos specialiai šiam koncertui suburtas Tėvo Stanislovo vardo choras, muzikinius kūrinius atliks Evelina Sašenko, aktorius ir dainininkas Jokūbas Bareikis, skambins pianistė Audronė Juozauskaitė, pasirodys būgnininkas Vaidas Kasparavičius, kontrabosistas Dainius Rudvalis.

Visas renginių dienas autobusas iš Kėdainių autobusų stoties į Paberžę išvyks 15 valandą. Kelionė nemokama. 

Vaida PETRILEVIČIENĖ

Rekomenduojami video