Quantcast
ŠalyjeVerslasŪkininkų žiniosTechnikos kiemasSodybaPatarimaiKultūraSveikata Regionai
Bendruomenės
Dievo žodis
Konkursai
Kultūra
Langas
Moters pasaulis
Naujienos
Nuomonės
Patarimai
Šalyje
Sodyba
Sveikata
Technikos kiemas
Ūkininkų žinios
Verslas
Regionai
Alytaus
Kauno
Klaipėdos
Marijampolės
Panevėžio
Šiaulių
Tauragės
Telšių
Utenos
Vilniaus
Rubrika
Tradicinė Šv. Agotos duonos šventė Panemunyje

Nuo seno žmonės tiki, kad per Šv. Agotą, vasario 5-ąją, pašventintas gabalėlis duonos apsaugos nuo gaisrų, nelaimių, ligų ir nugalės bet kokį blogį. Nuo seno duonos kepimas buvo lydimas tam tikrų apeigų, papročių ir mitologijos. Duona apdainuojama poetų ir rašytojų kūriniuose.

Panemunio bibliotekoje tradicine tapusi Šv. Agotos duonos popietė šiemet vyko vasario 9 d. Renginį pradėjo bibliotekininkė Elena su savo sūnumi Elijumi lėlių spektakliu – lietuvių liaudies pasaka „Kaip vilkas užsimanė duonos išsikepti“. Pasakos tikslas – parodyti, koks ilgas ir sunkus duonelės kelias, kiek visko reikia nudirbti, norint ją skanauti. Susirinkusieji žiūrovai taikliai atsakė į klausimą, kodėl vilkas nebenorėjo pats kepti duonos.

Popietėje pasirodė panemuniečiai vaikai: Kristina, Šarūnas, Faustas, Arminas ir jų mokytoja Irena Veikšrienė, kurie skyrė gražius žodžius ir liaudiškus šokius, priminė, be kokių dalykų nebūtų duonos ant stalo. Su nekantrumu visi laukėme Svetlanos Šerepkienės iš Kazliškio. Ji papasakojo, kaip pradėjo kepti duoną, apie sėkmes ir nesėkmes, supažindino su tešlos minkymu ir kepimu. Skanavome jos keptos šviesios ir tamsios duonos. Kąsnis išties tirpo burnoje. Kepėja šmaikštavo, kad kiekvienos edukacijos metu būna pateikiamas klausimas, ar ji kepa duoną senovinėje malkomis kūrenamoje duonkepėje, o atsakymas paprastas: „Kai pradėsime vėl važinėti į darbus ekologiška priemone – arkliais, tuomet ir aš duoną kepsiu duonkepėje.“ Bendravome ir dalijomės patirtimi bei įspūdžiais, o kepėja dosniai apdalijo susirinkusiuosius duonos raugu ir ragino pasiryžti išsikepti savo naminės duonos su meile, nes tai puikiai pavyksta kiekvienoje virtuvėje esančioje elektrinėje orkaitėje.

Renginiui muzikinę programą dovanojo Panemunio saviveiklininkų vokalinis ansamblis, vadovaujamas Virginijaus Venciulio. Ragavome atsineštų patiekalų, kurių svarbiausias ingredientas – duona. Teko ne tik skanauti, bet ir išrinkti nominantus, jie buvo apdovanoti originaliais kaklo papuošalais – riestainių karoliais. Apdovanojimus įteikė Panemunio bendruomenės pirmininkė Danutė Gabriūnienė. Su linksma gaida netilo pašnekesiai ir muzika. Gera susieiti visiems, pasibūti ir praleisti žiemos popietes.

Elena BARONIENĖ

Rekomenduojami video