Quantcast
ŠalyjeVerslasŪkininkų žiniosTechnikos kiemasSodybaPatarimaiKultūraSveikata Regionai
Bendruomenės
Dievo žodis
Konkursai
Kultūra
Langas
Moters pasaulis
Naujienos
Nuomonės
Patarimai
Šalyje
Sodyba
Sveikata
Technikos kiemas
Ūkininkų žinios
Verslas
Regionai
Alytaus
Kauno
Klaipėdos
Marijampolės
Panevėžio
Šiaulių
Tauragės
Telšių
Utenos
Vilniaus
Rubrika
Ulita Čistova: „Mūsų tradicijos nė kiek nekinta“

Pirmadienį, sausio 7-ąją, šv. Kalėdas švęs stačiatikiai ir sentikiai – pasaulio krikščionys, metus skaičiuojantys pagal senąjį Julijaus kalendorių. Prieš šventę kalbėjomės su Rokiškio sentikių religinės bendruomenės pirmininke Ulita Čistova.

– Ar laikas nors kiek pakeitė sentikių tradicijas?

– Mūsų tradicijos nė kiek nekinta. Nuo lapkričio 28 iki sausio 7 d. laikomės griežto pasninko. Jo metu trečiadieniais ir penktadieniais negalima valgyti žuvies. Apskritai pasninko metu daugiau laiko skiriama maisto ruošimui, nes verdamos košės, valgiai iš bulvių ir grybų. Sausio 6 d. mums Kūčios („Sočelnik“). Per jas būtina laikytis ypač griežto pasninko – galima valgyti tik kūčiukus su pasaldintu vandeniu, jį saldiname  medumi. Taip pat pasigaminame kisieliaus iš avižų dribsnių.

Išlaikytos ir kalėdojimo tradicijos. Kalėdotojai (giedotojai) lanko namus tų sentikių, kurie kviečiasi. Kalėdotojai atneša šventę į namus. Kalėdojama vieną savaitę – nuo sausio 7 iki 14 d. Rokiškėnai lankosi ir kaimyniniuose Kupiškio bei Biržų rajonuose, nes ten vienkiemiuose gyvena mūsų tikėjimą išpažįstančių senyvų žmonių. Jų nedaug, tačiau jie nori išlaikyti senąsias tradicijas, todėl kviečiasi giedotojus.

– Didžiuosiuose prekybos centruose jau nuo lapkričio pradžios galima išvysti daugybę blizgučių, puošmenų ir kitokių šventinių atributų. Ar toks pasaulietinis prieššventinis šurmulys neišmuša iš Jums įprasto ritmo?

– Mano manymu, prekyba puošmenimis prasideda per anksti, bet mums ji netrukdo, nes būname susikaupę pasninkui. Eglutė nesusieta su mūsų tikėjimu, ją žmonės puošia sava nuožiūra. Ji svarbesnė sutinkant Senuosius Naujuosius metus, t. y. sausio 14 d. Bet įprastai ją papuošiame prieš sausio 1 d.

– Ko palinkėtumėte šv. Kalėdų proga?

– Tikintiesiems ir jų šeimoms linkiu stiprybės, sveikatos, tikėjimo.

– Dėkoju už pokalbį.

Rekomenduojami video