Quantcast
ŠalyjeVerslasŪkininkų žiniosTechnikos kiemasSodybaPatarimaiKultūraSveikata Regionai
Bendruomenės
Dievo žodis
Konkursai
Kultūra
Langas
Moters pasaulis
Naujienos
Nuomonės
Patarimai
Šalyje
Sodyba
Sveikata
Technikos kiemas
Ūkininkų žinios
Verslas
Regionai
Alytaus
Kauno
Klaipėdos
Marijampolės
Panevėžio
Šiaulių
Tauragės
Telšių
Utenos
Vilniaus
Rubrika
Užgavėnėse netrūko nei blynų, nei linksmybių

Užgavėnių šūkis varyti iš kiemo žiemą šiemet atrodė nerimtai, nes varyti tiesiog nėra ko – juk tikra žiema taip ir neatėjo.

Nepaisant to, tradicijos niekur nedingo ir ukmergiškiai turėjo progos dalyvauti įvairiose Užgavėnių šventėse.

Ukmergės kultūros centre sekmadienį vyko liaudiškos muzikos šventė „Grok, armonika“, kurią vedė Dėdėnytė (R. Graužinienė) ir Agotėlė (V. Mulevičiūtė-Sabaliauskienė). Šventėje dalyvavo net 11 mūsų rajono kolektyvų ir armonikierių bei svečiai iš Vilniaus – folkloro ansamblis „Nalšia“.

Kolektyvai varžėsi dėl žiūrovų simpatijų. Triukšmingiausių plojimų sulaukė Želvos armonikieriai ir kapela „Želvelė“. Jų vadovui V. Butkui įteiktas piniginis prizas.

Po koncerto šventė trumpam persikėlė į lauką, kur aikštėje už simbolinę kainą galima buvo nusipirkti blynų, skambėjo muzika ir buvo sudeginta Morė.

Įvairios Užgavėnių pramogos šiomis dienomis vyksta ir kituose kultūros centro skyriuose – Žeimiuose, Liaušiuose, Žemaitkiemyje, Sližiuose, III Antakalnyje, Deltuvoje, Šventupėje, Taujėnuose, Dainavoje.

Užgavėnės nuo seno – žiemos palydų ir pavasario žadinimo šventė, kuri visada būna antradienį, švenčiama likus 7 savaitėms (46 dienoms) iki Velykų.

Ja prasideda priešvelykinio susitelkimo metas – gavėnia.

Per Užgavėnes leidžiama gausiai ir riebiai pavalgyti, nes kitą dieną prasideda pasninkas.

Tikima, kad jei per Užgavėnes daug ir sočiai valgysi, tai būsi sotus ir stiprus visus metus. Užgavėnių dieną turėtų būti valgoma net keliolika kartų.

Kaukės bei persirenginėjimas – vienas pagrindinių šios šventės atributų. Svarbi ir Lašininio bei Kanapinio dvikova. Jie paprastai grumiasi, kol galiausiai Kanapinis nugali, o viską vainikuoja deginama Morė.

Rekomenduojami video