Quantcast
ŠalyjeVerslasŪkininkų žiniosTechnikos kiemasSodybaPatarimaiKultūraSveikata Regionai
Bendruomenės
Dievo žodis
Konkursai
Kultūra
Langas
Moters pasaulis
Naujienos
Nuomonės
Patarimai
Šalyje
Sodyba
Sveikata
Technikos kiemas
Ūkininkų žinios
Verslas
Regionai
Alytaus
Kauno
Klaipėdos
Marijampolės
Panevėžio
Šiaulių
Tauragės
Telšių
Utenos
Vilniaus
Rubrika
V. Binkio „Summarum“ fragmentai Biržuose

Prieš keletą mėnesių Vilniuje, „Galerijoje 555“, rodyta gausi įvairiapusio menininko Viktoro Binkio retrospektyvinė tapybos ir fotografijos paroda „Summarum“. Nuo liepos 8 dienos dalis šios parodos – 24 tapybos darbai – eksponuojami ir Biržų „Sėlos“ muziejuje.

Tai paveikslai, sukurti per paskutinį dešimtmetį, pasakojo parodos atidaryme Viktoras Binkis. Menininko kelyje daug laiko skyręs skulptūrai ir fotografijai, eksperimentams, dabar pasinėrė daugiau į tapybą, „savo seną meilę“, nors, kiek pažįstu Viktorą Binkį, jis visą laiką daugiau ar mažiau tapė.

Viktoro tapyba yra maždaug tarp lietuviškos klasikos ir modernizmo plačiąja prasme; dailininkas yra sukūręs savitą stilių, paveiksluose spalvos lyg ir ryškios ir kartu neryškios – prislopintos. Apie tai viename interviu žiniasklaidai yra sakęs: „Man patinka grynesnė, stipresnė, sodresnė spalva - transformuodamas realybę traukiu ją į intensyvesnio spalvinimo pusę.

Kalbame apie atspalvius, derinius, čia prasideda visas vargas, subtilumai. Esu mėgėjas ne tų maksimaliai grynų spalvų, bet vos vos prigesintų, papilkintų, vaizdžiai kalbant, man labiau prie širdies ne apelsino, o morkos oranžinė.“

Viktoras Binkis pirmiausia tapo sau, ne kokiam pirkėjui, komercinių saldybių mylėtojui, ieškančiam pigaus, banalaus „grožio“. Jo paveiksluose, net tradiciniuose miestelių peizažuose, kur gamtovaizdis organiškai susilieja į vienį su miestovaizdžio urbanistikos elementais, prasimuša linijų, spalvų, plotų, dažnai paremtų geru piešiniu, šiek tiek transformuotos realybės dinamika ir jėga. Gal ir todėl, kad Viktoras Binkis Vilniaus dailės akademijoje dėsto klasikinį meno dalyką – piešimą. Gal ir todėl, kad pirmiausia – kadaise – Viktoras buvo fizikas, net trejus metus po studijų baigimo it sovietų armijoje atidirbęs „pagal specialybę“ gamykloje, o po to iškart stojęs studijuot dailės...

Dailininkas yra surengęs netoli 30 personalinių parodų. Paveikslus tapo ciklais, kitaip jam neišeina, nors ta ciklų, serijų liga galbūt atėjusi iš fotografijos - Viktoras yra geras fotografas, beje, įdomi jo fotografijų paroda Biržų pilyje buvo rodyta prieš 2 metus, 2015... Jei autoriaus tapyboje postmodernizmo bruožus galima regėti tik tam tikroje dalyje paveikslų, tai skulptūra, kiek teko matyti menininko darbų, yra daugiau postmodernios stilistikos.

Biržuose rodomi paveikslai iš ciklų „Fobijos“, „Juodosios našlės“, „Anykščiai“ (menininkas netoli Anykščių turi sodybą), „Lietuvos miesteliai“, „Kažkur Prancūzijoje“ ir kt. Man asmeniškai labai simpatiškas tas mažų miestelių realizmas formatuose, artėjančiuose prie kvadrato. Nepaisant tematikos įvairovės, Viktoro Binkio paroda subalansuota, vientisa, autorius pasižymi sugebėjimu puikiai išdėstyti savo ir ne tik savo darbus parodų erdvėse.

Universalaus menininko, Vilniaus dailės akademijos dėstytojo, žmogaus, turinčio gryno biržietiško kraujo per senelį – literatūros klasiką Kazį Binkį, tapybos paroda „Sėlos muziejuje“ veiks iki rugpjūčio 3 dienos.

Personalinė dailininko ir fotografo darbų galerija internete: viktorasbinkis.eu

Alis Balbierius

Rekomenduojami video