Quantcast
ŠalyjeVerslasŪkininkų žiniosTechnikos kiemasSodybaPatarimaiKultūraSveikata Regionai
Bendruomenės
Dievo žodis
Konkursai
Kultūra
Langas
Moters pasaulis
Naujienos
Nuomonės
Patarimai
Šalyje
Sodyba
Sveikata
Technikos kiemas
Ūkininkų žinios
Verslas
Regionai
Alytaus
Kauno
Klaipėdos
Marijampolės
Panevėžio
Šiaulių
Tauragės
Telšių
Utenos
Vilniaus
Rubrika
Vaikų literatūros festivaliai: jokioje knygų mugėje tokio artumo nepatirsi

„Vienintelė galimybė auginti literatūros festivalių auditoriją yra užsiauginti literatūrai neabejingą kartą, - taip Nacionalinėje Martyno Mažvydo bibliotekoje surengtame pokalbyje apie vaikų literatūrą sakė tarptautinio Berlyno knygų festivalio Vaikų ir jaunimo literatūros programos vadovas ChristophasRiegeris. Jis virtualiai prisijungė prie lietuvių diskusijos, kurioje dalyvavo iliustruotojos Aušra Kiudulaitė ir Lina Itagaki, vaikų rašytojas Tomas Dirgėla, Lietuvos kultūros instituto Projektų ir programų skyriaus vadovė Rūta Nanartavičiūtė bei literatūros festivalių organizatorius, literatūros pažinimo programos „Vaikų žemė“ vadovas Justinas Vancevičius.

Šiais metais jau 19 kartą vykęs Berlyno literatūros festivalis kasmet sulaukia garsiausių pasaulio autorių ir patenka į geriausių pasaulio festivalių dešimtuką. „Tačiau ir mes pradžioje susidūrėme su problema – į festivalį pirmaisiais metais sunkiai galėjome prisikviesti vaikų ir jaunimo. Situacija pasikeitė tik tuomet, kai pradėjome bendrauti ir draugauti su mokyklomis“, - iš Berlyno kalbėjo ChristophasRiegeris. Jis visiškai tikras: 4-8 metų vaikai privalo tapti festivalio dalimi. Tik šitaip festivalis ateityje turės lankytojų.

Vienas iš Berlyno literatūros festivalio organizatorių atvirai kalbėjo apie tai, kad vaikų literatūrai tenka mažiau žiniasklaidos ir visuomenės dėmesio, ji tarsi nustumiama į kampą. Tą patį jaučia ir literatūros festivalių Lietuvoje organizatoriai.

Šiais metais Berlyno literatūros festivalyje su savo knyga „Sibiro haiku“ dalyvavusi iliustruotoja Lina Itagaki pasakojo, kad festivalyje knyga pristatyta ne vaikams, o suaugusiems – komiksų ir grafinės novelės programoje. „Knyga turi du lygius – vienas skirtas vaikams, kitas – suaugusiems. Šį kartą teko kalbėti jiems ir diskusijoje aiškiai supratome, kad festivalio lankytojai apie trėmimus, Sibirą ir mūsų tautos istoriją nežino beveik nieko. Jie turėjo daugybę istorinių klausimų“, - pasakojo iliustruotoja.

Po garsiausius pasaulio literatūros festivalius keliauja ir knygos „Laimė yra lapė“ iliustruotoja Aušra Kiudulaitė. Ji gali palyginti, kuo skiriasi literatūros festivaliai ir knygų mugės. „Per metus sudalyvavau penkiuose festivaliuose, - kalbėjo Aušra Kiudulaitė. – Juose rengiau kūrybos dirbtuves, iš labai arti bendravau su vaikais ir jų tėvais. Mugėse tokio artumo neįmanoma patirti. Man visada atrodė, kad festivalis - ne mano formatas, esu intravertė, kuriai bendrauti nėra labai paprasta. Tačiau daugelis, kurie suvažiuoja į festivalius, yra tokie. Ir visi susikalba. Festivalio atmosfera labai skiriasi nuo knygų mugės atmosferos, patirtis, kurią gavau yra nuostabi“.

Lietuvei labiausiai įstrigo visame pasaulyje žinomas „Hay“ literatūros festivalis Velse. „Žmonės į susitikimą su mumis pirko bilietus, sunku patikėti, bet kai vyksta tokie dalykai, negali savo darbo daryti bet kaip. Be to, tai gera pamoka, kaip autoriui save parduoti“, - sakė populiarios ir jau keliomis kalbomis išverstos knygos „Laimė yra lapė“ iliustracijų autorė.

Lietuvos kultūros instituto Projektų ir programų skyriaus vadovė Rūta Nanartavičiūtė teigė, kad į garsiausius pasaulio literatūros festivalius patekti knygų autoriams iš Lietuvos nėra labai paprasta. „Bolonijos knygų mugėje į Lietuvos knygų stendą užsuko „Hay“ festivalio organizatorė. Užtruko metus, kol jie apsisprendė pakviesti lietuvius į savo festivalį“, - pasakojo ji.

Vaikų rašytojas Tomas Dirgėla turėjo galimybę dalyvauti vaikų rašytojų rezidencijoje, „WritingBorders“, kurią rengia literatūros festivalis „HexhamBookFestival“.

„Mes taip pat stengiamės šalia vaikams ir jaunimui skirtų festivalių organizuoti satelitinius renginius, skirtuskūrėjams ir literatūros profesionalams“, - sakė lapkričio 16-17 dienomis  Vilniaus mokytojų namuose vyksiančio literatūros festivalio „Vaikų knygų sala“ organizatorius Justinas Vencevičius. „Vaikų knygų salos“ metu vyksta pokalbių renginys „Knygų kūrėjų vakaras“, o prieš festivalį „Nuotykiai tęsiasi“, kurį rengiame birželio mėnesį Anykščiuose, planuojame organizuoti savaitės trukmės kūrybines dirbtuves rašytojams ir iliustruotojams“.

Pokalbis „Vaikų literatūros festivaliai. Kodėl jie svarbūs?“ yra renginių ciklo „Pokalbiai apie vaikų literatūrą“ dalis. Ciklas organizuojamas Lietuvos nacionalinės Martyno Mažvydo bibliotekos ir Tarptautinės vaikų ir jaunimo literatūros asociacijos (IBBY) Lietuvos skyriaus. Prie pokalbio apie vaikų literatūros festivalius organizavimo prisidėjo ir literatūros pažinimo programa „Vaikų žemė“. Visi ciklo „Pokalbiai apie vaikų literatūrą“ renginiai yra filmuojami, o įrašai publikuojami Nacionalinės bibliotekos youtube kanale. Projektą remia Lietuvos kultūros taryba.

 

Rekomenduojami video