Quantcast
ŠalyjeVerslasŪkininkų žiniosTechnikos kiemasSodybaPatarimaiKultūraSveikata Regionai
Bendruomenės
Dievo žodis
Konkursai
Kultūra
Langas
Moters pasaulis
Naujienos
Nuomonės
Patarimai
Šalyje
Sodyba
Sveikata
Technikos kiemas
Ūkininkų žinios
Verslas
Regionai
Alytaus
Kauno
Klaipėdos
Marijampolės
Panevėžio
Šiaulių
Tauragės
Telšių
Utenos
Vilniaus
Rubrika
Žiemiško šeštadienio laimė

Kultūriniai nauji metai Biržuose prasidėjo sausio 5 dieną. Nepasigailėjo tie, kurie tingią provincijos šeštadienio pavakarę atėjo į „Portfolio“ meno galeriją – čia susijungė dailė ir muzika.

Galerijos šeimininkė Lijana Judickaitė biržiečiams pristatė jaunosios kartos menininkę Martyną Jančaitytę, atvykusią iš Jonavos ir pirmą kartą viešinčią Biržuose. Ji pristatė savo paveikslų parodą „Mados iliustracijos“.

Menininkės kūrybos laukas - estetika ir mada. Iliustruoti madą, anot M. Jančaitytės, nėra labai populiaru, tai nėra aiškiai apibrėžta meno sritis. Ji savo paveiksluose madą atspindi taip, kaip suvokia, tai yra interpretuoja savaip. Be abejo, dominuoja moteriška mada – galerijoje eksponuojamuose paveiksluose matai tarsi pačią jų autorę, tik vis skirtingu rūbu ir aksesuarais. Įvairia technika atlikti paveikslai stebina smulkiomis detalėmis – jos matomos tik žiūrint iš arti.

O tas detales apžiūrėti tą vakarą laiko buvo klausantis muzikos – gyvai lengvo džiazo melodijas improvizavo Giedrius Balbieris, Giedrius Žilinskas ir Alina Šnarienė.

Dviejų Giedrių grojimas biržiečiams jau pažįstamas – juodu 2017 metų vasarą grojo ant plausto prie fontanų Agluonos upėje, tų pačių metų gruodį bibliotekos salėje improvizavo Jono Meko tema, o 2018 metų vasarį ta pačia Jono Meko tema pasirodė tarptautinėje Vilniaus knygų mugėje. „Portfolio“ pirmą kartą prie jų prisijungė A. Šnarienė, grojanti klavišiniu instrumentu.

G. Žilinskas (gitara ir klavišai) savo muzikavimu žinomas iš dar ankstesnių metų, kai su grupe koncertavo prie Agluonos upės ir pilies.

„Kaip draugai susirenka pakalbėti, taip mes susitinkame pagroti. Nedaug repetuojame, tad tenka improvizuoti. Tikriausiai jūs, kaip ir mes, girdėsite mūsų klaidas, bet norime išlikti savimi, to linkime ir jums visiems, todėl nesiekiame nudailinti savo grojimo iki smulkmenų“, - saksofonu ir fleita muzikuojantis G. Balbieris pristatė trijulę.

Jis kilęs iš Biržų, gyvenantis Kaune, tą vakarą atskleidė ir jautrų motyvą – sausio 5 dieną, tai yra tą pačią dieną, kai ir vyko renginys, jo tėčiui, kadaise žinomam Biržuose klarnetistui ir saksofonistui

Simanui Balbieriui būtų suėję 70 metų. Tėvo, kuris ir paskatino sūnų groti, garbei G. Balbieris muzikavo jo saksofonu, turėjo tėčio naudotą šio instrumento laikiklį ir vilkėjo tėvo marškinius.

Parodos ir koncerto lankytojai kalbėjo, kad po renginio nesinorėjo skirstytis namo. Juk iš tiesų kaip gerai, kai sau leidžiame būti savimi – atitrūkti nuo namų, kasdienių reikalų, rinkiminių agitacijų, netikrų kalbų, šypsotis vieni kitiems ir tęsti šventę širdyse. Leidžiame sau tiesiog būti laimingiems.

Indra Drevinskaitė -

Žilinskienė

Biržų krašto laikraštis "Šiaurės rytai"

Rekomenduojami video